11. KONFERENCIJA FEFA POVODOM DANA EVROPE – RAZVOJ KREATIVNIH INDUSTRIJA

Glavni uvodničar na konferenciji bio je Frenk Hanigan, koordinator tima za kreativne industrije EBRD, koji je istakao da je najveći kapital danas upravo ljudski kapital i da kreativne industrije danas čine 7% svetske privrede. On je naveo da Srbija ima potencijal u obrazovanju i kulturi, koji su osnovni činioci ovih industrija.

Drugi govornici bili su predstavnici različitih sektora kreativne industrije. Dušan Kovačević, osnivač Festivala EXIT, sagledao je kreativne industrije kao poseban autoput za našu zemlju u kojoj reč kreativnost može da se opiše i kao snalažljivost. Aja Jung predstavila je Beogradski festival igre koji „okuplja svet“, privlačeći veliki broj vrhunskih umetnika i sve značajniju publiku iz zemlje i iz sveta. Violeta Jovanović govorila je o radu Etnomreže koja doprinosi privredi, obrazovanju, turizmu i očuvanju tradicije i iskazala potrebu za tim da konačno počnemo da cenimo svoje nacionalne vrednosti i tradiciju. Prof. mr Marko Luković, međunarodno priznat industrijski dizajner istakao je domaću kompaniju Metalac kao pozitivan primer ulaganja u industrijski dizajn i shvatanja njegovog značaja. Oni su i izuzetak jer su klijenti ovog dizajnera uglavnom iz inostranstva.

U ime FEFA učestvovali su prof. dr Ana Trbović, koja je vodila panel stručnjaka, objašnjavajući značaj kreativnih industrija za stvaranje proizvoda i usluga više dodate vrednosti koji omogućavaju brži ekonomski razvoj; prof. dr Srđan Krčo, koji radi na upotrebi IT za bolji uzgoj malina te utiče na razvoj ova dva važna izvozna proizvoda Srbije, zatim doc. Bojana Maljević, koja je govorila o audiovizuelnoj produkciji i značaju ove grane za privlačenje stranih ulaganja i razvoj svih povezanih usluga u privredi. Profesor Goran Pitić je u uvodnoj reči naveo da moderno društvo treba da krasi snaženje obrazovanja i kulture, a profesor Nebojša Savić u zaključnoj reči prihvatio je poziv Aje Jung i Dušana Kovačevića da kao ekonomisti studenti FEFA uz nadzor profesora izračunaju ekonomski uticaj Festivala igre i EXIT. Skup je zatvorio domaćin, direktor Beogradske filharmonije, Ivan Tasovac, koji je ukazao na značaj publike za uspeh kulturnih ostvarenja.

Agenda i biografije učesnika Konferencije o kreativnim industrijama FEFA fakulteta

2018-03-21T14:43:52+00:00