Ana Milenković

Ana Milenković o digitalnoj transformaciji: master studije su moja prednost

O očekivanjima pre i posle upisa master akademskih studija digitalne transformacije

S obzirom na to da sam završila ekonomiju na FEFA, znala sam šta mogu da očekujem od samog fakulteta, imala sam poverenje i to jeste primarni razlog zbog kojeg sam upisala master studije ovde. Konkretno, očekivala sam da će profesori biti apsolutno posvećeni, kompetentni i da ćemo imati priliku da učimo od mnogih gostujućih predavača što bih izdvojila kao prepoznatljivost FEFA. Mišljenja sam da uz pomoć gostujućih predavanja, imamo priliku da steknemo uvid u realan poslovni svet, odnosno njihove probleme i izazove sa kojima se suočavaju, što nam omogućava da spojimo teorijsko i praktično znanje. Takođe, imamo priliku da razmenjujemo mišljenja i steknemo širu sliku o poslovnom okruženju u kojem ćemo se i sami naći. Nakon odslušanih predavanja, mogu da kažem kako sam uz pomoć ovog modula dobila nova znanja koja su svemu dala novu, digitalnu dimenziju, a samim tim sam i dodatno usmerila i obogatila sve ono što sam naučila tokom prethodnog školovanja.

Koliko je bilo potrebno hrabrosti?

Bilo je potrebno izvesne količine hrabrosti – pre upisa sam se dvoumila između ekonomije na FEFA i digitalne transformacije jer sam imala strah da se neću dovoljno dobro snaći. Mislila sam da je neophodna ozbiljna potkovanost u znanju u sferi IT-a. Ipak, tu odlučujuću podršku za definitivno opredeljenje ka digitalnoj transformaciji pružila mi je porodica jer oni na DT gledaju kao na priliku koja pre nije postojala. I zaista, na ovaj način sam omogućila sebi da steknem značajnu prednost i nadgradnju prethodnog obrazovanja – prilagođenost programa svakome je doprinelo tome da ubrzo nestane strah od nesnalaženja u IT svetu i sada sam zaista srećna što sam donela ovu odluku.

Kao najznačajnije bih izdvojila…

Definitivno primenljivost – sva ta znanja koja sam dobila već primenjujem na svom poslu. Kako je master program odmicao, moj pogled i pristup se menjao, počela sam mnogo više da primećujem tokove digitalne transformacije, ali i da ih razumem. Jedan od primera je i razumevanje troškova koje DT nosi sa sobom, a upravljanje njima je od suštinske važnosti za svaki biznis. Takođe, izdvojila bih poznanstva koja sam stekla. Moje kolege su došle iz raznoraznih oblasti i to je pružilo još veću vrednost jer smo mogli da učimo i jedni od drugih, da uzimamo u obzir različita gledišta, i na taj način proširimo vidike. Tome su posebno doprineli i grupni radovi kojih je bilo u priličnom broju, oni su učinili da nam bude još zanimljivije, da timski dolazimo do različitih rešenja i prilagođavamo svoju perspektivu. Jednostavno, različitost predznanja sa kojim smo došli zaista predstavlja prednost.

Način na koji ću primeniti stečena znanja

Mogu da kažem da u digitalnom svetu živim još od svoje 16. godine, kada sam već poželela da saznam više i počela da istražujem… To je rezultiralo modnim blogom koji je za 10 meseci imao 4500 pregleda na dnevnom nivou. Uprkos odličnim rezultatima, odlučila sam da ga zatvorim jer nisam uspevala da uskladim i blogovanje i školovanje kojem sam uvek ozbiljno pristupala. Iako na prvi pogled deluje kao naivan posao, blog mi je oduzimao mnogo vremena. Zbog toga sam morala da donesem odluku, a jedna dvojka iz matematike bila je dovoljna da me definitivno opredeli za školovanje. U međuvremenu sam otvorila instagram, 2012. godine, kada ta platforma nije bila popularna. S vremenom, pratioci su krenuli da rastu – oni koji su znali za moj blog, pronašli su me i spontano je broj ljudi koji me prati dosegao cifru od 37000, usled čega sam počela da zarađujem – to me je navelo i da otvorim svoj jutjub kanal na kojem trenutno radim. Uporedo sa tim, kako sam naučila da usklađujem više obaveza, zaposlila sam se u IT kompaniji na poziciji sales and marketing representative koja je takođe povezana sa digitalnim svetom. Zbog svih navedenih interesovanja i opredeljenja, ovaj master mi je pomogao da unapredim sve ono što sam do sada radila i budem spremna za procese digitalne transformacije koji će, sigurna sam, ubrzo zahvatiti većinu firmi u Srbiji kao što je uveliko slučaj na globalnom nivou.

 

Comments are closed.