Kalup

Bojana Maljević o mini seriji Kalup i profesionalnom učešću studenata audio-vizuelne produkcije

Mini serija Kalup u produkciji Monte Royal Pictures koja se bavi temom nestalih beba, prikazana je četiri dana zaredom na kanalu Super Star, a potom svake subote u prajmtajmu na prvom programu Radio-televizije Srbije. Večeras, 11. aprila, imaćemo priliku da pogledamo i poslednju epizodu.

Tim povodom, naša profesorka, glumica i producentkinja, Bojana Maljević prenela je svoje utiske, spomenuvši doprinos studenata audio-vizuelne produkcije koji su takođe imali priliku da budu deo ovog važnog projekta.

O kvalitetu serije govori i to što je Kalup proglašen za jednog od pobednika medijskog konkursa Delegacije Evropske unije u Srbiji. “Htela sam da konkurišem sa igranom formom prvi put posle filma “Sestre” koji se bavio trgovinom ljudima. Imala sam u vidu uspeh ovog igranog filma i koliko je značio devojkama i roditeljima koji nisu znali ništa o tome. Igrana forma može na drugačiji način da podiže svest u javnosti o određenom problemu“, ispričala je Bojana.

Istovremeno, izuzetno velika gledanost i reakcije gledalaca potvrdile su najpre kako je tema serije jos uvek značajna za našu javnost. “Ta tema je značajna i Evropi između ostalog i zbog presude Suda za ljudska prava iz Strazbura iz 2013. godine, kojom je Srbija obavezana da omogući roditeljima da saznaju istinu o sudbini svoje dece”, rekla je Bojana spomenuvši kako je moć filmova i serija da govore o problemima, skrenu pažnju i omoguće identifikaciju gledalaca sa likovima, bio jedan od razloga zbog kojih je poželela da se priča o nestalim bebama ispriča baš na ovakav način.

U realizaciji serije profesionalno su učestvovali studenti III godine Audio-vizuelne produkcije: Ivan Stepanović kao vođa snimanja, Mihailo Milidragović kao drugi pomoćnik reditelja i Sava Reljin kao asistent reditelja u pripremama, dok se radio kasting za glumce. Sva trojica studenata su bili na visini zadatka i dobili su priliku da kao mladi profesionalci preuzmu u filmskoj ekipi poslove koji podrazumevaju veću odgovornost”, rekla je Bojana.

U ime FEFA fakulteta, ponosni smo što naši studenti uspevaju da grade svoje profesionalne karijere dok završavaju studije, i to na ovakav način, pružajući doprinos čitavom društvu.

Comments are closed.