Nebojša Savić

Prof. dr Nebojša Savić o novim usmerenjima na Ekonomiji

Nije FEFA prvi fakultet koji uvodi visoku izbornost, ali jeste prvi u regionu koji je u potpunosti prilagodio studije ekonomije ogromnom napretku u IT i modernim tehnologijama”, dr Nebojša Savić
Kao odgovor na potrebe za novim generacijama ekonomista, osnovne studije ekonomije FEFA fakulteta dodatno su obogaćene usmerenjima – modulima iz pet savremenih ekonomskih oblasti, kao i velikim brojem izbornih predmeta zbog čega studenti dobijaju mogućnost da samostalno kreiraju preko 40 % studijskog programa. Sva dodatno specijalizovana znanja u odabranoj oblasti ili oblastima biće posebno istaknuta u Dodatku diplome kako bi budući poslodavci imali jasan uvid u kompetencije svakog od naših studenata.
O samostalnom kreiranju preko 40 % studijskog programa i izbornim predmetima

Nebojša Savić: Osnovna novina je u tome što je ova visoka izbornost u direktnoj vezi sa najnovijim promenama koje se dešavaju u svetu. Nije FEFA prvi fakultet koji uvodi visoku izbornost, ali jeste prvi u regionu koji je u potpunosti prilagodio studije ekonomije ogromnom napretku u IT i modernim tehnologijama koji još uvek traje. Svedoci smo nastanka potpuno novih biznis modela i novih poslovnih strategija. Ekonomisti novog doba moraju biti pripremljeni za taj svet, ne moraju poznavati programiranje i kodiranje, ali moraju znati kako se vodi biznis u digitalno doba, kakvi su ekonomski efekti digitalne transformacije itd. Modernom svetu je potrebna najtešnja povezanost IT-a i ekonomije, kako bi IT dostignuća bila pretočena u uspešne poslovne poduhvate. FEFA fakultet u tom smislu obrazuje ekonomiste budućnosti, ekonomiste digitalnog doba osposobljene da se nose sa svim novinama.

O novim usmerenjima-modulima
Nebojša Savić: Cilj ovako postavljenih studija jeste maksimalna fleksibilnost koja je usmerena na potrebe tržišta rada i afinitete studenata. Ponuđeni moduli se kreću od Bankarstva i finansija, kao oblasti u kojoj je ostvaren najsnažniji prodor IT tehnologija i Digitalne ekonomije, u kojoj su postavljeni potpuno novi principi ekonomije digitalnog doba i razvoj novih biznis modela. Slede Primenjena ekonomija i Preduzetništvo i biznis, usmereni ka onima koji žele da rade u sopstvenim firmama ili da preuzmu već postojeće firme što je opet posebno interesantno u doba jakog razvoja IT i digitale. Takođe, tu su i studije Javnog sektora i javnih politika namenjene onima koji žele da rade na društvenim reformama, u državnim institucijama, NGO ili u razvojnim centrima velikih kompanija. Posebna pogodnost je i to što studenti mogu sami da kombinuju predmete iz ove “izborne korpe” i da prema sopstvenim interesima oblikuju svoje studije ekonomije.
Šta studenti dobijaju nakon što odaberu jedan od 5 modula?
Nebojša Savić: Izborom jednog od navedenih modula studenti profilišu svoje kompetencije, oblikuju profesionalnu putanju, osposobljavaju se da rade ono što je iz sfere njihovih interesovanja, ali i za čim postoji visoka tražnja na tržištu rada. Veoma je važno razumeti da ovi moduli nisu zatvorene celine već otvoren prostor gde student može i sam da kombinuje predmete koje će slušati i tako direktno utiče na svoju karijeru – budući da se radi o najsavremenijim i najmodernijim izbornim predmetima u ovom regionu, studentima je ponuđeno upravo ono što im je potrebno kako bi uspešno stvarali svoju budućnost. Baš kao i naš moto, ove novine su upućene studentima – „TI SI BUDUĆNOST!“    

Comments are closed.