FEFA Institut

FEFA Institut diskusije: “Algoritam nije konkurencija”

Prvo predavanje u nizu stručnih predavanja koje će u narednom periodu organizovati FEFA Institut održano je u sredu 13. novembra u prostorijama fakulteta. Imali smo čast da ugostimo Natali Delić, CTO, Vip mobile doo i Darka Marjanovića, CEO,Things Solver koji su govorili na temu “Put korporacije do data-driven organizacije”.

Naši gosti izneli su ključne korake koje jedna organizacija treba da preuzme kako bi postala data-driven, što su istovremeno pokazali na konkretnim primerima, izazovima i preprekama sa kojima su se i sami susretali tokom razvoja kompanija iz kojih dolaze.

Promena je sama po sebi izazov“, rekla je Natali, i dodala kako danas imamo dodatnu otežavajuću komponentu – otpor. Potrebno je verovati nepoznatom, promeniti kulturu, ali i ozbiljno se edukovati na svim nivoima – od menadžera pa nadalje. “Moramo da razumemo kako vreme učenja tek dolazi, za svakog od nas. I to je ono sa čim se treba što pre suočiti “. Slično tome, Darko je istakao važnost obrazovanja ocenjujući kako je otvorenost u deljenju znanja od krucijalnog značaja u svim oblastima, pogotovo u savremenom digitalnom okruženju.

Količina podataka čini sistem poslovanja. Digitalna transformacija se mora kontrolisati, a kontrolisaćemo je kada je budemo razumeli, usaglasili su se Natali i Darko dodajući kako je često teško razlikovati šum od prave vrednosti. Zbog toga, navode oni, edukacija i pristanak na promene je neizostavan, jer ljudi moraju da shvate da su upravo dobili novu vrednost zahvaljujući kojoj mogu da koriste svoje kognitivne sposobnosti. “Praveći nešto novo, shvatiće da algoritam nije konkurencija, već poboljšanje i olakšanje“, bio je jedan od zaključaka.

Comments are closed.