osnovne studije ekonomije

Jelena Skoko: Prakse su mi donele neprocenjive prilike

Tokom studiranja ekonomije na FEFA sam uz sticanje ekonomskih znanja imala priliku da čujem i razna profesionalna iskustva naših profesora, kao i gostujućih predavača, što mi je pomoglo da se pripremim za poslovno okruženje. Uporedo sa tim, ono što smatram da je značajno doprinelo da po završetku studija steknem uvid u mnoge mogućnosti koje mi se pružaju, jesu prakse.

Za vreme studiranja obavila sam ukupno pet praksi. Neke su mi bile značajnije od ostalih, međutim kada se osvrnem, shvatam da je svaka pružila doprinos mom profesionalnom razvoju. Specijalizovanost i znanje su ono što nas, studente sa FEFA, diferencira u odnosu na druge kolege, a to se postiže upravo ozbiljnim praktičnim radom. U četvrtoj godini imala sam priliku da budem izabrana za projekat Mladi Lideri koji sprovodi Delta Holding. Time sam ostvarila svoje dve velike želje: da se zaposlim dok sam još uvek student i da radim posao koji baš želim.

Oduvek su me zanimale finansije, a nakon dve prakse u IT kompanijama i brojnih predavanja na temu digitalizacije i primene informacionih tehnologija u poslovanju, shvatila sam da svoj budući posao vidim kao povezivanje tradicionalnih ekonomskih oblasti; kao što su finansije, sa modernom tehnologijom. To i jeste posao koji danas obavljam.

Nisu samo znanje i operativne veštine vredne. Neke prakse ukazale su mi na to u kojim poslovima se ne pronalazim, što me je ohrabrilo da otkrijem i okrenem se onome što mi više odgovora. Zajedničko za sve prakse je to što je svaka od njih bila korisna, zadaci u skladu sa mojim znanjem i mentori koji su bili spremni da pomažu. Neprocenjive su prilike koje su mi prakse pružile da se istaknem i ostvarim značajne kontakte, kao i uticaj koji su imale na unapređenje komunikacionih veština.

Ne mogu, a da ne spomenem veliki uticaj takmičenja na kojima sam učestovala. Takmičenja podstiču timski rad, razmišljanje van okvira, inovativnost, kreativnost, unapređenje govorničkih veština, kritičko mišljenje… Često podrazumevaju izlazak iz zone komfora, što je dobra priprema za suočavanje sa zadacima koji nas očekuju. S obzirom na to da volim da učim u svakoj prilici i od drugih ljudi, ovo su mi bile sjajne prilike za lični razvoj.  Na takmičenju, na kojem sam učestvovala u drugoj godini studija, zajedno sa svojim timom osvojila sam praksu u trajanju od tri meseca u Metro Cash & Carry kompaniji. To je bilo nezamenljivo iskustvo!

Srećna sam što sam period studiranja iskoristila na dobar način za učenje i napredovanje, a to mi je otvorilo vrata da još pre završetka osnovnih studija radim posao koji volim.

Comments are closed.