Master studije – Kreativna produkcija 2018-10-05T08:11:11+00:00

MASTER STUDIJE KREATIVNA PRODUKCIJA (60 ESPB, dva semestra)

KOME JE NAMENJEN OVAJ PROGRAM?

Master akademske studije Kreativna produkcija namenjene su svima onima koji žele da se bave filmom, televizijom i novim medijima, imaju sklonosti ka organizovanju projekata i upravljanju čitavim timom, zanimaju ih nove tehnologije ili teže da budu autori i producenti različitih sadržaja.

Uslovi: potrebno je da ste prethodno završili osnovne studije A/V produkcije, filmske i TV produkcije ili osnovne studije na nekom od srodnih programa na fakultetu umetničkog ili društvenog usmerenja, u zemlji ili inostranstvu – odnosno da ste ostvarili 240 ESPB.

Program je osmišljen tako da vam nadogradi znanja i pruži mogućnost da kreativno pristupate svojim budućim istraživanjima i projektima, da umete sami da ih kreirate, producirate i predstavite u video formi – bez obzira na to da li ste producent ili i autor. U praksi je sve češća pojava da autori postaju i producenti, a da producenti učestvuju i kreativno razvijaju projekte u svim fazama rada.

Kurikulum studijskog programa napravljen je tako da potrebne kompetencije za profesionalni rad stičete kroz 6 obaveznih predmeta, 5 izbornih (od kojih birate dva) i samostalni master rad.

ŠTA DOBIJATE KADA IZABERETE MASTER STUDIJE KREATIVNA PRODUKCIJA NA FEFA

ISKUSTVO I ZNANJE

Naši profesori kao producenti i autori potpisuju 53 dugometražna filma, 19 televizijskih serija, 15 pozorišnih predstava i više hiljada sati zabavnog, dečjeg, muzičkog, dokumentarnog, obrazovnog i sportskog programa. Tu su i eminentni profesori FEFA sa dugogodišnjom akademskom i konsultantskom karijerom u oblasti ekonomije, finansija i bankarstva. Svi profesori se aktivno bave svojim profesijama.

SAVREMENU PRAKSU

Kroz praksu vas vode iskusni producenti kao supervizori master projekata. Pored toga, renomirani domaći i regionalni producenti i autori doprinose našem programu kroz gostujuća predavanja i otkrivanje tajni zanata. To je prilika da izgradite i poslovne kontakte koji će vam kasnije biti od važnosti za uspešnu karijeru.

POMOĆ

U realizaciji samostalnog umetničkog dela pomažu vam iskusni direktori filma i producenti, tako što prate vaš rad i uče vas kako da rešite složenije kreativne, organizacione i finansijske zadatke. Takođe, FEFA vam obezbeđuje opremu za snimanje i montažu master projekata. (Studentni mogu koristiti ličnu ili drugu opremu).

OPIS PROGRAMA

O PROGRAMU

Akreditovani studijski program Kreativna produkcija ima za cilj da studentima na master akademskim studijama omogući razvoj kreativnih sposobnosti i sticanje specifičnih veština u proizvodnji projekata u oblasti audio-vizuelne produkcije i industrije zabave. Program posebnu pažnju posvećuje razvoju kreativnog, kritičkog i samokritičkog mišljenja o umetničkom i stručnom radu, kao i finansiranju umetničkog projekta i njegovoj samostalnoj organizaciji.

METODE IZVOĐENJA NASTAVE

Teorijska predavanja praćena multimedijalnim prezentacijama, estetskim i produkcionim analizama primera; predavanja i vežbe ex cathedra, kreativne radionice, analize audio i video primera, studije slučaja, diskusije u okviru predavanja, pisanje tekstualnog zadatka, gostujući predavači, istraživački rad, realizacija praktičnog kreativnog zadatka i mentorski rad.

MASTER RAD

Master rad sastoji se od samostalnog, originalnog, javno prikazanog umetničkog dela iz oblasti audio-vizuelne i kreativne produkcije; tekstualnog obrazloženja dela koje sadrži prikaz teorijskih osnova rada i usmene odbrane rada pred komisijom. Pored mentora, realizaciju svakog master rada prate supervizori – iskusni producenti i direktori filma. Po završetku studija dobićete zvanje Master dramski i audiovizuelni umetnik.

CILJ PROGRAMA

Osnovni cilj programa Kreativna produkcija je da kroz jednogodišnji rad sa iskusnim profesorima i ostvarenim umetnicima – u praksi steknete šire i dublje profesionalne kompetencije: akademske, stručne i praktične kreativne veštine. Istovremeno, cilj je da se obučite za druge srodne delatnosti u medijima: reklamiranje, promocija, veštine komunikacije, odnosi sa javnošću, digitalni marketing, projektno finansiranje i dr. Cilj programa je i upoznavanje sa izazovima i prednostima individualnog rada, što je od posebnog značaja, imajući u vidu da završavate master studije Kreativne produkcije sa samostalnih delom u celini – od ideje do realiazacije i plasmana.

PREDMETI

PredmetSEMESPBTIP
Kreativna A/V produkcija18O
Komercijalni A/V formati17O
Kreativno pisanje18O
Produkcija spektakla17I
Primenjeni A/V formati17I
Produkcija video igre17O
Kreativna A/V produkcija 228O
Interaktivne tehnologije25O
Digitalni marketing251
Scenario i režija događaja25O
Investiciono odlučivanje22I
Upravljanje i finansiranje IT projekata22I
Master rad210O

KAKVE KOMPETENCIJE STIČETE NA MASTERU?

Savladavanjem programa stičete sledeće produbljene i proširene opšte sposobnosti oslonjene na znanja stečena na osnovnim studijama:

 • koncipiranje i kreiranje audio-vizuelnog dela
 • kreiranje i realizacija javnog događaja u umetnosti, kulturi, sportu, politici i industriji zabave
 • napredna kreativna razrada i realizacija samostalnog umetničkog projekta
 • rešavanja najsloženijih zadataka iz širokog polja audio-vizuelne produkcije, uz upotrebu naučnih i kreativnih metoda i tehničko-tehnoloških postupaka
 • samostalna organizacija, finansiranje i upravljanje finansijama audio-vizuelnog dela ili javnog događaja sa elementima spektakla
 • sposobnost učešća u timskom radu i vođenju tima u procesu produkcije, postprodukcije, promocije i distribucije audio-vizuelnog dela
 • upotreba i osnovno održavanje uređaja tehnike za proizvodnju i obradu u postprodukciji audio-vizuelnog dela
 • ovladavanje postupcima i procesima istraživanja u oblasti audio-vizuelnih umetnosti, medija i industriji zabave
 • razvijanje sposobnosti za individualni i timski rad u svim disciplinama koje su obuhvaćene ovim oblastima
 • razvoj kritičkog i samokritičkog mišljenja o umetničkom i stručnom radu

PREDMETNO-SPECIFIČNE KOMPETENCIJE:

 • visok nivo znanja, sposobnosti i kompetencije za samostalno i grupno umetničko delovanje u promišljanju, stvaranju i predstavljanju kreativnog projekta
 • sposobnost povezivanja umetničke prakse sa savremenim teorijskim postavkama
 • sposobnost rada u ustanovama kulture, umetnosti i medija; reklamnim agencijama, internet portalima; u nezavisnoj produkciji ili produkciji video igara
 • pisanje projekata i pisanje na akademskom nivou
 • kontinuirano praćenje teorijskog i praktičnog razvoja u oblasti audio-vizuelne produkcije i industrije zabave
 • sposobnost učešća u obrazovnim procesima u odabranoj oblasti
 • veštine komunikacije i pregovaranja
 • izrada budžeta i korišćenje programa Movie Magic

UPIŠI MASTER STUDIJE KREATIVNA PRODUKCIJA

Za dodatne informacije pozovite Studentsku službu FEFA

Tel. 011/2600-080, opcija 2 | 011/2600-600, opcija 2 | 011/2605-999, opcija 2 | 011/3122-440, opcija 2

Mobilni +381692107770

ili pošaljite poruku na studentskasluzba@fefa.edu.rs