Kreativna produkcija 2018-06-25T08:11:09+00:00

STUDIJE KREATIVNE PRODUKCIJE

Osnovne studije

OSNOVNE STUDIJE

AUDIO-VIZUELNA PRODUKCIJA

OPIS PROGRAMA

FILM. TELEVIZIJA. RADIO. INTERNET. NOVI MEDIJI. VIDEO IGRE. PERFORMANS. KONCERTI. FESTIVALI.

Audio-vizuelna produkcija je novi program koji na jedinstven način obrazuje talentovane generacije producenata i autora u tradicionalnim i novim medijima. Program naglašava vodeću ulogu producenta kao kreativne snage projekta od nastanka kreativne ideje i energije, poslovnih i organizacionih veština, pa do poznavanje ekonomije i finansija kako bi kreativni projekat bio realizovan. Kreativna produkcija je namenjena studentima koji žele da se pripreme za rad na filmu, televiziji, u nezavisnoj produkciji, digitalnim medijima, reklamnim agencijama, produkciji kulturnih i sportskih manifestacija, odnosno u celokupnoj industriji zabave.

Kreativna A/V produkcija je umetnost, zanat, veština, tehnika, tehnologija i nauka.

Učestvuj u realizaciji profesionalnog igranog projekta čim počne nastava u oktobru! Tvoji profesori "pakuju" i snimaju projekat - a ti si odmah deo ekipe.

Kada osetiš "miris filma" bolje i kreativnije ćeš pratiti ostala predavanja!

Ukoliko želiš da se baviš filmom i novim medijima; Ukoliko voliš da organizuješ projekte, da upravljaš kreativnim timom i celom ekipom; Ukoliko te zanimaju nove tehnologije, VR i digitalni marketing; Ukoliko hoćeš da budeš autor ili producent različitih sadržaja; Treba da naučiš i KAKO da obezbediš finansijsku i ekonomsku sigurnost za svoje projekte.

Studijski program za OSNOVNE akademske studije A/V PRODUKCIJA traje četiri godine (8 semestara) i za to vreme treba da prikupiš 240 ESPB.

Struktura nastave:

26 obaveznih predmeta (svaki predmet traje jedan semestar) 16 izbornih predmeta, od kojih biraš 8 Realizacija i odbrana završnog rada Svi predmeti se načelno mogu svrstati u dve oblasti:

oblast dramskih i audio-vizuelnih umetnosti oblast društveno-humanističkih nauka Pogledaj predmete na svim godinama!

Neke od profesija kojima možeš da se baviš po završetku studija su:

producent, izvršni producent, direktor filma, organizator, vođa snimanja… autor (scenarista, reditelj, montažer….), odnosno pomoćnik u autorskim sektorima (režije, montaže…) urednik programa, umetnički ili stručni savetnik…. rukovodilac u medijskim kućama ili u institucijama kulture i umetnosti kreativni direktor, kopirajter, digitalni producent u marketinškim agencijama organizator, odnosno kreator javnih događaja u kulturi, umetnosti i sportu S obzirom na to da su alati i jezik A/V produkcije internacionalni i da se razvijaju ka neslućenim visinama KREATIVNI A/V PRODUCENT će moći u okviru svoje specijalizacije da pronađe ono mesto, na koje ga vodi lična ambicija. Budući da se tokom naših studija stiče i profesionalno iskustvo, nakon završetka osnovnih studija ili mastera, imaćeš kompetencije da se profesionalno baviš svim vidovima A/V produkcije – od ideje do promocije i premijere. Takođe, steći ćeš znanja da kreiraš i produciraš javne događaje i spektakle

Pitanja i odgovori u vezi Kreativne produkcije

PREDMETI

I GodinaSEMESPBTIP
Kreativna produkcija 117O
Osnovi jezika pokretnih slika16O
Audio-vizuelna produkcija 117O
Uvod u A/V tehnologije15O
Principi moderne ekonomije15O
Kreativna produkcija 227O
Osnovi umetničkih procesa 1: Režija26O
Audio-vizuelna produkcija 227O
Producent i tehnologija 1: Kamera25O
Kreativne akademske veštine25O

OPIS PROGRAMA

Na A/V PRODUKCIJI se uči sve šta je jednom savremenom audio-vizuelnom umetniku potrebno da zna, od umetničkih disciplina kao što su scenario, režija, montaža, kamera, zvuk, organizacija proizvodnje, postprodukcija, do industrije reklama, video igara ili produkcije događaja u kulturi i sportu.

Ono na čemu smo bazirali program je i oslanjanje na snažnu poziciju koju ima FEFA - na važnost finansija, ekonomije i marketinga. Zato naše studije mladom diplomiranom kreativcu, umetniku i producentu - nude sigurnost i u vidu ovih zanata. To je aspekt posla koji rešava osnovno pitanje: kako i čime. Tek tada producent ima potpunu obučenost i kompetencije za rad u medijima i kulturi.

DRUGA GODINA je uzbudljiva! Ona je teren za tvoju maštu i kreativnost! Pišeš scenario, snimaš dokumentarne i igrane forme; web seriju; praviš trejler za video igru; učiš kako da samostalno organizuješ proizvodnju; kako da pronađeš finansije koje su ti potrebne; kako da pregovaraš sa saradnicima i partnerima; i kako da promovišeš svoje proizvode!

Druga godina je ključna jer te priprema za dugometražni igrani film na III godini!

Treba mnogo toga da naučiš. Da uradiš. Da osetiš. Da stvaraš. Da to odbraniš.

Pitanja i odgovori u vezi Kreativne produkcije

PREDMETI

II GodinaSEMESPBTIP
Organizacija A/V proizvodnje 136O
Audio-vizuelna produkcija 335O
Digitalni marketing 134O
Osnovi umetničkih procesa 2: Scenario35O
Pregovaranje 135I
Igrane A/V forme35I
Ekonomija A/V medija35I
Video igre 135I
Organizacija A/V proizvodnje 246O
Digitalni marketing 244O
Promocija projekta i festivali45O
Osnovi umetničkih procesa 3: Montaža45O
Pregovaranje 245I
Dokumentarne A/V forme45I
Finansiranje AV projekta45I
Video igre 245I

OPIS PROGRAMA

TREĆA GODINA je zanosna! Klasa snima dugometražni igrani film! Treba da osmisliš svoj put. Da srušiš pravila koja ti nameću. Da nametneš svoja pravila. Tvoje kolege sa klase imaće različite uloge u realizaciji prvog velikog zajedničkog filma: Producent. Izvršni producent. Kreativni producent. Glavni organizator. Organizator. Vođa snimanja.....Reditelj. Scenarista... Na ovaj način proučavaš i rad svojih kolega kroz sve faze proizvodnje, kroz set različitih veština i estetske senzibilitete. Kroz ovaj rad možeš da prepoznaš talenat, potencijal unutar i izvan svoje klase!

Kad dođeš do III godine već preuzimaš odgovornost za svoj rad, pod budnim okom profesora. Sad već samostalno radiš u programu movie magic; razvijaš kritičko mišljenje kroz retoriku, debatu i analizu spektakla; stičeš specifična saznanja o rizicima u produkciji i o kompletnoj izvršnoj produkciji bilo kojeg projekta! Takođe, kreiraš javni događaj u kulturi, muzici ili sportu. Učiš poslovno i autorsko pravo. Istražuješ šta vole tvoje ciljne grupe - treba upoznati i svoju publiku!

Pitanja i odgovori u vezi Kreativne produkcije

PREDMETI

III GodinaSEMESPBTIP
Knjiga snimanja 158O
Rizici u A/V produkciji57O
Audio-vizuelna produkcija 455O
Retorika i debata55I
Istraživanje ciljnih grupa55I
Digitalno pripovedanje 155I
Analiza A/V dela 155I
Knjiga snimanja 268O
Producent i tehnologija 2: Digitalna obrada slike i zvuka67O
Kreiranje i produkcija događaja65O
Poslovno i autorsko pravo65I
Industrija reklama65I
Digitalno pripovedanje 265I
Analiza spektakla65I

OPIS PROGRAMA

ČETVRTA GODINA je TVOJA! U prve tri godine imaš dinamične i uzbudljive izborne predmete, sada je trenutak da imaš samo jedan predmet: tvoj projekat. Kreiraš i "pakuješ" svoj prvi samostalni projekat, uz pomoć odabranog mentora. Pišeš predlog za svoj završni rad. Stičeš sigurnost kroz planiranje i upravljanje finansijama za završni rad. Praviš pravi kreativni i producentski elaborat. To je tvoj završni ispit.

Postoji više načina da ispričamo naše priče, da realizujemo ideje i da ih podelimo sa drugima – više nego u bilo kom trenutku u ljudskoj istoriji! Ovaj studijski program je prilika da saznaš kako su kreativne vizije menjale svet. Ovo je teren za tvoju maštu, kreativnost, znanje i razvoj kritičkog mišljenja. Iskoristi ovaj trenutak jer - sledeći uspeh je TVOJ!

Pitanja i odgovori u vezi Kreativne produkcije

PREDMETI

IV GodinaSEMESPBTIP
Projektni menadžment77O
Rizici u proizvodnji završnog rada77O
Multimedijalna produkcija78O
Priprema predloga završnog rada78O
Upravljanje finansijama završnog rada810O
Promocija i plasman završnog rada810O
AV produkcija - Završni rad: realizacija i odbrana810O

Audio-vizuelna produkcija - Upis na osnovne studije u školskoj 2018/19 godini

Prijemni ispit

Svakog radnog dana 9.00 - 16.00

Prvi deo ispita:

Test opšte kulture i pisanje eseja nakon projekcije programa

Drugi deo ispita:

Razgovor sa komisijom

UPIŠI OSNOVNE STUDIJE - PROGRAM AUDIO-VIZUELNA PRODUKCIJA

Za dodatne informacije pozovite:

Studentska služba FEFA

Tel. 011/2600-080, opcija 2 | 011/2600-600, opcija 2 | 011/2605-999, opcija 2 | 011/3122-440, opcija 2

ili pošaljite poruku na studentskasluzba@fefa.edu.rs

Master studije

MASTER STUDIJE KREATIVNA PRODUKCIJA (60 ESPB, dva semestra)

KOME JE NAMENJEN OVAJ PROGRAM?

Master akademske studije Kreativna produkcija namenjene su svima onima koji žele da se bave filmom, televizijom i novim medijima, imaju sklonosti ka organizovanju projekata i upravljanju čitavim timom, zanimaju ih nove tehnologije ili teže da budu autori i producenti različitih sadržaja.

Uslovi: potrebno je da ste prethodno završili osnovne studije A/V produkcije, filmske i TV produkcije ili osnovne studije na nekom od srodnih programa na fakultetu umetničkog ili društvenog usmerenja, u zemlji ili inostranstvu – odnosno da ste ostvarili 240 ESPB.

Program je osmišljen tako da vam nadogradi znanja i pruži mogućnost da kreativno pristupate svojim budućim istraživanjima i projektima, da umete sami da ih kreirate, producirate i predstavite u video formi - bez obzira na to da li ste producent ili i autor. U praksi je sve češća pojava da autori postaju i producenti, a da producenti učestvuju i kreativno razvijaju projekte u svim fazama rada.

Kurikulum studijskog programa napravljen je tako da potrebne kompetencije za profesionalni rad stičete kroz 6 obaveznih predmeta, 5 izbornih (od kojih birate dva) i samostalni master rad.

ŠTA DOBIJATE KADA IZABERETE MASTER STUDIJE KREATIVNA PRODUKCIJA NA FEFA

ISKUSTVO I ZNANJE

Naši profesori kao producenti i autori potpisuju 53 dugometražna filma, 19 televizijskih serija, 15 pozorišnih predstava i više hiljada sati zabavnog, dečjeg, muzičkog, dokumentarnog, obrazovnog i sportskog programa. Tu su i eminentni profesori FEFA sa dugogodišnjom akademskom i konsultantskom karijerom u oblasti ekonomije, finansija i bankarstva. Svi profesori se aktivno bave svojim profesijama.

SAVREMENU PRAKSU

Kroz praksu vas vode iskusni producenti kao supervizori master projekata. Pored toga, renomirani domaći i regionalni producenti i autori doprinose našem programu kroz gostujuća predavanja i otkrivanje tajni zanata. To je prilika da izgradite i poslovne kontakte koji će vam kasnije biti od važnosti za uspešnu karijeru.

POMOĆ

U realizaciji samostalnog umetničkog dela pomažu vam iskusni direktori filma i producenti, tako što prate vaš rad i uče vas kako da rešite složenije kreativne, organizacione i finansijske zadatke. Takođe, FEFA vam obezbeđuje opremu za snimanje i montažu master projekata. (Studentni mogu koristiti ličnu ili drugu opremu).

OPIS PROGRAMA

O PROGRAMU

Akreditovani studijski program Kreativna produkcija ima za cilj da studentima na master akademskim studijama omogući razvoj kreativnih sposobnosti i sticanje specifičnih veština u proizvodnji projekata u oblasti audio-vizuelne produkcije i industrije zabave. Program posebnu pažnju posvećuje razvoju kreativnog, kritičkog i samokritičkog mišljenja o umetničkom i stručnom radu, kao i finansiranju umetničkog projekta i njegovoj samostalnoj organizaciji.

METODE IZVOĐENJA NASTAVE

Teorijska predavanja praćena multimedijalnim prezentacijama, estetskim i produkcionim analizama primera; predavanja i vežbe ex cathedra, kreativne radionice, analize audio i video primera, studije slučaja, diskusije u okviru predavanja, pisanje tekstualnog zadatka, gostujući predavači, istraživački rad, realizacija praktičnog kreativnog zadatka i mentorski rad.

MASTER RAD

Master rad sastoji se od samostalnog, originalnog, javno prikazanog umetničkog dela iz oblasti audio-vizuelne i kreativne produkcije; tekstualnog obrazloženja dela koje sadrži prikaz teorijskih osnova rada i usmene odbrane rada pred komisijom. Pored mentora, realizaciju svakog master rada prate supervizori – iskusni producenti i direktori filma. Po završetku studija dobićete zvanje Master dramski i audiovizuelni umetnik.

CILJ PROGRAMA

Osnovni cilj programa Kreativna produkcija je da kroz jednogodišnji rad sa iskusnim profesorima i ostvarenim umetnicima – u praksi steknete šire i dublje profesionalne kompetencije: akademske, stručne i praktične kreativne veštine. Istovremeno, cilj je da se obučite za druge srodne delatnosti u medijima: reklamiranje, promocija, veštine komunikacije, odnosi sa javnošću, digitalni marketing, projektno finansiranje i dr. Cilj programa je i upoznavanje sa izazovima i prednostima individualnog rada, što je od posebnog značaja, imajući u vidu da završavate master studije Kreativne produkcije sa samostalnih delom u celini – od ideje do realiazacije i plasmana.

PREDMETI

PredmetSEMESPBTIP
Kreativna A/V produkcija18O
Komercijalni A/V formati17O
Kreativno pisanje18O
Produkcija spektakla17I
Primenjeni A/V formati17I
Produkcija video igre17O
Kreativna A/V produkcija 228O
Interaktivne tehnologije25O
Digitalni marketing251
Scenario i režija događaja25O
Investiciono odlučivanje22I
Upravljanje i finansiranje IT projekata22I
Master rad210O

KAKVE KOMPETENCIJE STIČETE NA MASTERU?

Savladavanjem programa stičete sledeće produbljene i proširene opšte sposobnosti oslonjene na znanja stečena na osnovnim studijama:

 • koncipiranje i kreiranje audio-vizuelnog dela
 • kreiranje i realizacija javnog događaja u umetnosti, kulturi, sportu, politici i industriji zabave
 • napredna kreativna razrada i realizacija samostalnog umetničkog projekta
 • rešavanja najsloženijih zadataka iz širokog polja audio-vizuelne produkcije, uz upotrebu naučnih i kreativnih metoda i tehničko-tehnoloških postupaka
 • samostalna organizacija, finansiranje i upravljanje finansijama audio-vizuelnog dela ili javnog događaja sa elementima spektakla
 • sposobnost učešća u timskom radu i vođenju tima u procesu produkcije, postprodukcije, promocije i distribucije audio-vizuelnog dela
 • upotreba i osnovno održavanje uređaja tehnike za proizvodnju i obradu u postprodukciji audio-vizuelnog dela
 • ovladavanje postupcima i procesima istraživanja u oblasti audio-vizuelnih umetnosti, medija i industriji zabave
 • razvijanje sposobnosti za individualni i timski rad u svim disciplinama koje su obuhvaćene ovim oblastima
 • razvoj kritičkog i samokritičkog mišljenja o umetničkom i stručnom radu

PREDMETNO-SPECIFIČNE KOMPETENCIJE:

 • visok nivo znanja, sposobnosti i kompetencije za samostalno i grupno umetničko delovanje u promišljanju, stvaranju i predstavljanju kreativnog projekta
 • sposobnost povezivanja umetničke prakse sa savremenim teorijskim postavkama
 • sposobnost rada u ustanovama kulture, umetnosti i medija; reklamnim agencijama, internet portalima; u nezavisnoj produkciji ili produkciji video igara
 • pisanje projekata i pisanje na akademskom nivou
 • kontinuirano praćenje teorijskog i praktičnog razvoja u oblasti audio-vizuelne produkcije i industrije zabave
 • sposobnost učešća u obrazovnim procesima u odabranoj oblasti
 • veštine komunikacije i pregovaranja
 • izrada budžeta i korišćenje programa Movie Magic

UPIŠI MASTER STUDIJE KREATIVNA PRODUKCIJA

Za dodatne informacije pozovite Studentsku službu FEFA

Tel. 011/2600-080, opcija 2 | 011/2600-600, opcija 2 | 011/2605-999, opcija 2 | 011/3122-440, opcija 2

Mobilni +381692107770

ili pošaljite poruku na studentskasluzba@fefa.edu.rs