Filmski horoskop

Martovske radionice: Filmski horoskop

Na drugoj radionici iz oblasti audio-vizuelnih umetnosti pod nazivom Filmski horoskop, profesor Milutin Petrović je u petak 15. marta srednjoškolcima približio svet filma, značaj filmske istorije i savremene tehnologije koja nam omogućava da zađemo u svet filma bez obzira na vreme i mesto.

Znate li razliku između sinopsisa i scenarija? Srednjoškolci zainteresovani za film, imali su priliku da od našeg profesora i reditelja Milutina Petrovića saznaju značenje osnovnih pojmova filmskog jezika, a potom razmene mišljenje o omiljenim filmovima.

Privilegija savremenog čoveka je imati film na samo nekoliko poteza od vas“, bile su reči profesora i misao koja je pratila čitavu radionicu. Poznavanje istorije filma je od velike važnosti kako bismo shvatili razvoj filmske industrije, ali i društva – godina prve projekcije otkriva nam kontekst određenog društva, vremena i umetnosti uopšte.

Nakon diskusije, polaznici radionice su imali zadatak da sastave listu od svojih 10 omiljenih filmova. Ova lista, predstavlja vrstu „lične karte“ ili drugačije rečeno filmskog horoskopa koji mnogo toga može da otkrije o karakteru – prof. Milutin je pomoću nje uspeo i da preporuči filmove i reditelje svim polaznicima u odnosu na liste koje su sami sastavljali.

Tokom radionice, učesnici su zajedno sa profesorom razgovarali i o nastanku ideje filma – kako doći do inspiracije, od čega krenuti i kako razmišljati tokom procesa njenog nastanka. „Metafora za kreativnost jeste hrabra i slobodna individua koja se usuđuje da istražuje“, bio je jedan od zaključaka ove radionice.

Comments are closed.