Martovske radionice, FEFA

Martovske radionice: Kreativno računovodstvo

Profesor Vladimir Poznanić je u petak 22. marta održao radionicu “Kreativno računovodstvo” iz oblasti ekonomije u sklopu  martovskih radionica koje se tokom celog meseca održavaju na FEFA fakultetu.

Šta je kreativno u računovodstvu“, glasilo je pitanje kojim je profesor Poznanić započeo svoje predavanje. Nakon duže diskusije, došli smo do odgovora da sva kreativnost u računovodstvu zapravo predstavlja namerno odstupanje od međunarodnih standarda, manipulaciju i uopšte lažno predstavljanje stanja i rezultata određenog poslovanja.

Poslednjih godina, zabeleženi su različiti finansijski skandali koji su obilovali “kreativnim računovodstvom”. Te prevare ticale su se čak i poslovanja koja su bila svetski poznata i uspešna; jedan od primera je nekadašnja američka kompanija ENRON koja se nalazila na listi od deset najvećih u Americi.

Naime, kompanija je u dogovoru sa revizorom prikazivala lažne rezultate – u drugom delu 2000. godine iskazan je profit u visini od 650 miliona dolara. Nedugo zatim, ispostavilo se da je ovaj rezultat petostruko precenjen. Zbog nenaplativih potraživanja i povećanja zaliha kompanija je bila nelikvidna, što se moglo identifikovati 1997. godine. Ipak, to nije bilo dovoljno upozorenje investitorima koji su se do tada u većini slučaja oslanjali na informacije o profitabilnosti. Zbog navedenih manevrisanja, kompanija je bankrotirala 2001. godine zajedno sa jednom od najvećih računovodstvenih firmi Arthur Andersen.

Ovaj slučaj predstavlja samo jedan u nizu svetski poznatih kompanija koje su na sličan način propale. Svi skandali su vremenom doprineli da investitori izgube poverenje u finansijske izveštaje. To se odrazilo ne samo na kompanije, već i na zemlje iz kojih su one vodile svoja poslovanja. Posledično, to je dalje uticalo na reputaciju, društvo, ekonomiju i na razvoj uopšte zbog čega mnoge države danas još uvek pokušavaju da povrate poverenje.

Nakon prikaza praktičnih primera, osnovnih pojmova i značaja oblasti računovodstva, profesor Poznanić se osvrnuo na rizičnost i odgovornost koje nosi ova profesija istovremeno ističući njenu važnost.

Comments are closed.