Sprovođenje biznis ideje u realnost

Martovske radionice: Sprovođenje biznis ideje u realnost

Sprovođenje biznis ideje u realnost bila je tema treće martovske radionice iz oblasti ekonomije koju su održale prof. dr Katarina Đulić i dr Ana Vjetrov u petak 15. marta na FEFA fakultetu.

Ova tema je izazvala veliko interesovanje među srednjoškolcima koji su na početku radionice razmenili mišljenje o prednostima i manama pokretanja sopstvenog biznisa. Na pitanje, da li sebe vidite kao preduzetnika u budućnosti, većina polaznika je odgovorila potvrdno.

Shodno tome, naše profesorke su govorile koliko je teško predvideti koje sposobnosti će biti najpotrebnije u budućnosti jer se tržište jako brzo menja. Uprkos promenama, kreativnost, kritičko razmišljanje, komunikativnost i inovativnost ostaju sposobnosti koje pomažu u realizovanju ideje.

Kako doći do finansijskih sredstava?

Profesorka Katarina je studentima približila načine uz pomoć kojih mogu doći do finansijskih sredstava – novčana pomoć bliskih ljudi, anđeoski investitori, crowdfunding i banke, predstavljaju glavne izvore pronalaženja novca. Tokom predavanja, polaznici radionice su zajedno sa profesorkama istakli prednosti i mane svakog oblika finansiranja, kao i potencijalnih rizika koji idu uz njih.

Jedna od posebno bitnih stavki realizacije biznis ideje jeste odabir ljudi, odnosno poslovnih partnera. Ana Vjetrov je istakla kako se često događa da se preduzetnici okruže sebi sličnim ljudima što u određenom trenutku može da postane prepreka poslovanju. “Komplementarnost je bolja od sličnosti“, rekla je ona i objasnila kako poslovanje prolazi kroz cikluse, što znači da su u različitim periodima poslovanja potrebne različite veštine. “Potrebno je da vaš poslovni partner ima sposobnosti koje vi nemate i obrnuto. Na taj način ćete omogućiti svom poslovanju prostor za napredak“, istakla je Ana.

Pred kraj radionice, podsetili smo se važnosti kreativnosti i inovativnosti na konkretnom primeru – našeg alumniste Charlie Pommier i njegovog svetski uspešnog biznisa koji je prošao kroz različite faze. S obzirom na to da se Charlie susretao sa neuspehom, i uprkos tome uspešno ostvario svoju ideju, jedan od zaključaka radionice je bio i taj da nas teškoće često teraju da unapredimo i iskristališemo početnu ideju. “Izlazak iz zone komfora vas tera da dostignete svoj maksimum kojeg možda i niste bili svesni“, zaključila je prof. Katarina Đulić.

 

Comments are closed.