Serija "Tajkun"

Naši studenti na praksi budućih hit serija

Studenti osnovnih studija audio-vizuelne produkcije su u ovom semestru uz redovnu nastavu imali i veoma važnu praksu. Zahvaljujući producentima Čedomiru Blažiću, Božidaru Boti Nikoliću, producentskoj kući FIREFLY i profesorima FEFA, imali su više prilika da zaista dožive prave filmske setove – njihovu atmosferu, organizaciju, kao i da preuzmu nove profesionalne obaveze i odgovornosti.

Kompletna klasa prve godine koju čine Ana Dragović, Anabela Lacko, Milica Ivanović, Ana Mirić, Mihalo Veruović, Dimitrije Panjković, Despot Marković, Vuk Marković, Ognjen Predić i Miloš Mirković imala je priliku da učestvuje u realizaciji sitkom serije “Dođi juče” u režiji Bote Nikolića,  koja će se emitovati na TV PRVA. Klasa je bila podeljena u tri grupe, a svaka grupa učestvovala je u realizaciji dve epizode.

Takođe, studentkinje druge godine Andrea Zebić, Danica Milojković i Zlata Paunović imale su priliku da učestvuju u projektima produkcijske kuće Firefly; reč je o serijama “Klan” po scenariju i u režiji Bobana Skerlića i “Tajkun” po scenariju Đorđa Milosavljevića i u režiji Miroslava Miše Terzića. Svaka studentkinja provela je na praksi jednu snimajuću nedelju.

Snimanje serije “Tajkun”

Značaj i vrednost iskustava koje im pružaju profesionalni projekti istakao je i asistent Pavle Stevanović, govoreći o kontaktima i realnoj slici koju stiču na pravim setovima. „Većina studenata koja se pronađe i vidi sebe u izvršnoj produkciji najbolje ostvaruje kontakte na ovaj način i kasnije mnogo lakše ulazi u posao. Za jednu radnu nedelju, koliko svaki student ovog meseca provodi na praksi, ima priliku da upozna preko 50 profesionalaca raznovrsnih struka koji zajedno rade i funkcionišu na setu (i van njega). Takođe imaju priliku da vide kako koji posao izgleda mimo knjige – to im pruža uvid u neke druge poslove za koje često nisu ni znali da postoje“, rekao je Pavle.

Istovremeno, cela klasa studenata prve godine audio-vizuelne produkcije išla je u posetu ekipi tv serije „Tajkun“, dok je druga godina posetila TV PRVA, kako bi se upoznala sa realizacijom i pripremom emisije „150 minuta“, koja se emituje uživo.

Na našim studijama ne učimo studente da su odmah producenti ili autori. Postepeno ih uvodimo u posao, tako ga savladavaju i uče na ispravan način. Od asistentskih poslova i svih drugih sa ograničenom odgovornošću – do kreiranja, budžetiranja i “pakovanja” projekata. Praksa je tu važan segment i zato se zahvaljujemo svim kolegama producentima i “filmadžijama” koji nesebično dele svoja znanja sa našim studentima”, rekla je direktorka programa Bojana Maljević.

 

Comments are closed.