ti si buducnost fefa

Početak semestra obeležili su novi takmičarski uspesi naših studenata!

Tokom prošle nedelje studenti druge godine ekonomije Roman Đelić i Nikola Lončarević, učestvovali su na takmičenjima Code.Innovate.Connect i Young Media: CODE TO VOTE. Zapažene rezultate postigli su primenom znanja iz ekonomije, ali i iz oblasti digitalne transformacije.

Roman Đelić, bio je član pobedničkog tima zajedno sa studentima ETF-a i Saobraćajnog fakulteta na nacionalnom takmičenju Code.Innovate.Connect. Rešenje koje ih je dovelo do prvog mesta ticalo se jedne od ponuđenih tema – Smart Cities. Uz primenu veštačke inteligencije, oni su osmislili sistem koji pomoću senzora u kamerama grada prenosi informacije kontrolorima saobraćaja. Za razliku od postojećeg fizičkog nadzora od strane kontrolora, sistem bi primenom veštačke inteligencije mogao samostalno da sortira podatke i ponudi kontroloru i učesnicima u saobraćaju optimalna rešenja za izbegavanje gužvi. Takođe, postojala bi i mogućnost automatskog pozivanja i slanja lokacija hitnim službama u slučaju saobraćajnih nezgoda. Zahvaljujući ovom rešenju, pobednički tim je dobio priliku da učestvuje na regionalnom takmičenju u Sloveniji.

Nikola Lončarević je sa svojim timom takođe osvojio zapažen rezultat, tačnije drugo mesto, na hakatonu pod nazivom Young Media: CODE TO VOTE. Cilj ovog takmičenja bio je da se osmisli tehnološko rešenje u obliku online alata/aplikacije koje će omogućiti mladima da što informisanije pristupe izbornom procesu.  Studenti su imali dva dana da koncipiraju rešenje i potom ga predstave žiriju. Nikolin tim je osmislio video igru za mobilne telefone pod nazivom “Postani predsednik” koja prikazuje povezanost stavova pojedinaca sa stavovima partija i na taj način olakšava odabir pri glasanju. Njihova ideja bila je da na indirektan način, putem igrice, prikažu važnost samog informisanja, ali i odabira, što je žiri istakao kao posebnu prednost.

Comments are closed.