Praksa 2018-03-27T19:38:44+00:00

STUDENTSKA PRAKSA

Centar za razvoj karijere FEFA daje poseban značaj organizovanju stručnih praksi u preduzećima i institucijama sa kojima ima stalnu saradnju, kao što su Saga, Microsoft, Societe Generale Srbija, Unicredit Bank, MK Group, KPMG, Ernst & Young, Deloitte, Gorenje, Metalac, Telenor, Buck, Savet stranih investitora, Trizma, Mikroelektronika, Wiener Städtische osiguranje, Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije i dr. Studentske prakse na FEFA omogućavaju studentima da upoznaju poslovne procese i steknu prva profesionalna iskustva tokom kojih primenjuju stečena znanja.

U saradnji sa partnerskim institucijama Agefa PME Apprentissage iz Pariza i Pearson College London, studenti FEFA imaju mogućnost obavljanja stručne prakse i u brojnim inostranim kompanijama.

POSLODAVCI O PRAKSI STUDENATA FEFA

Tanja Milinković

Chief Process Officer, MikroElektronika

Goran Sorak

šef marketinga,
Gorenje Beograd

STUDENTI O PRAKSI NA FEFI

Dušan Brujić

Gorenje, 2017

Iskustvo sa prakse u marketing sektoru kompanije Gorenje mi je pomoglo da se pripremim za budućnost i izazove koji tek slede. Već nakon prve godine studija sam imao sam priliku da se upoznam sa važnim apsektima rada u jednoj firmi. Stekao sam nova znanja i istovremeno primenio ono što sam naučio na fakultetu.
Korisnost prakse se ogleda u činjenici da smo koleginica i ja bili u potpunosti fokusirani na naš poslovni zadatak – istraživanje situacije na domaćem tržištu mašina za pranje veša. Podrška našeg mentora i zaposlenih u Gorenju nam je pomogla da bolje sagledamo situaciju, postavimo dobre temelje istraživanja i pripremimo anketu. Ipak, najveći deo posla uključujući anketiranje ispitanika, obrađivanje prikupljenih podataka, pripremu prezentacije i donošenje zaključaka istraživanja uspeli smo da uradimo sami.
Tokom pripreme završne prezentacije shvatio sam da su svi prethodni koraci, iako zahtevni, bili neophodni za obavljanje uspešnog istraživanja. Za mene najveći uspeh predstavlja to što smo zaposlenima u kompaniji Gorenje tokom samo četiri nedelje obezbedili korisne informacije i doprineli njihovom budućem pozicioniranju na tržištu veš mašina.

Milena Mijajlović

Mikroelektronika 2016

Praksa u kompaniji Mikroelektronika je odlična prilika za studente ekonomije koje interesuju marketing ili prodaja. Ona pruža priliku da studenti rade na razvoju poslovne marketing strategije, kao i da nauče mnogo praktičnih stvari, poput pisanja biltena i sadržaja za veb-sajt. Radi se u vrlo prijatnoj radnoj atmosferi i okruženju sa kolegama sa drugih fakulteta – takođe praktikanata, što daje posebnu vrednost celokupnom iskustvu.

Janko Sikošek

Pearson College London 2016

Osim neprocenjivog iskustva rada u multikulturalnom okruženju karakterističnog za svetsku metropolu kao što je London, dobio sam i pohvale povodom rezultata projekata na kojima sam radio tokom prakse. Zato sam zahvalan FEFA Fakultetu na stečenom znanju koje je apsolutno upotrebljivo u praksi.

Mina Magdelinić

Gorenje 2016

Praksa u kompaniji Gorenje je nešto najlepše i najkorisnije što mi se do sada dogodilo. Jako sam zadovoljna organizacijom prakse i rasporeda. Ono što mi se posebno sviđa jeste ozbiljnost rada i ljubaznost kolega koji su nesebično nudili pomoć i svoje vreme za sve što sam želela da me nauče – to je zaista sjajna prilika.

Nađa Anđelić

Dostignuća mladih 2016

Praksa u organizaciji Dostignuća mladih predstavljala je za mene dragoceno iskustvo jer sam mogla da sagledam kako funkcionise nevladin sektor – koliko je vremena, rada i truda potrebno da bi se pokrenuli novi projekti, na koji način organizacije apliciraju za donatorska sredstva neophodna za ostvarenje njihovih ciljeva i misije.

Stevan Đurić

Delegacija nemačke privrede u Srbiji 2015.

Zahvaljujući Centru za razvoj karijere dobio sam priliku da provedem tri meseca na praksi u Delegaciji nemačke privrede u Srbiji. Ova praksa mi je dala sjajan uvid u poslovni svet i način na koji funkcioniše jedna ozbiljna organizacija u Srbiji. To vredno iskustvo i utisak o samoj praksi je dodatno obogaćeno ponudom za posao. Srećan sam što sam dobio ovu priliku u delu DSW-a (Nemačkog-srpskog privrednog udruženja) i što mogu da učim i napredujem uz sjajne stručnjake iz svojih oblasti.

Nikoleta Marjanović, Aleksandra Vojvodić i Tamara Krnjajić

AGEFA PME, Pariz 2015.

Odlaskom na praksu u Pariz, stekle smo mnogo više od novog profesionalnog iskustva. Kompanija u kojoj smo radile bilo je nešto  novo i drugačije jer u Srbiji takva vrsta obrazovne, neprofitne organizacije ne postoji. Obavljale smo poslove u sektorima poslovne administracije i finansija i stekle stručna znanja i veštine. Svi u kolektivu su bili vrlo gostoprimljivi i trudili su se da nam olakšaju komunikaciju na stranim jezicima. Celokupno iskustvo je posebno ulepšalo to što smo nakon radnog dela dana imale priliku da uživamo u Parizu.

Janko Sikošek

Trizma 2014

Praksa u Trizmi je primer opravdanih očekivanja o krajnjem iskustvu. Mislim da je posmatranje i učešće u svakodnevnom poslovanju jednog velikog preduzeća studentima nezamenjivo. Za svega dve nedelje provedene u odeljenju finansija stekao sam uvid u dinamičnost tog posla. Organizovani razgovori sa ostalim odeljenjima preduzeća i način na koji su povezani sa finansijama, omogućili su mi da osim znanja procedura i dokumenata koji svakodnevno prolaze kroz finansije, steknem i sliku funkcionisanja preduzeća kao celine. Možda najbitnije od svega je da nijedno moje pitanje nije ostalo bez odgovora.

Jelisaveta Lazarević

Fond za inovacionu delatnost 2014

Moja praksa u Fondu za Inovacionu delatnost je trajala mesec dana. Za to vreme sam se upoznala sa svim aktivnostima, a posebno uključena u one u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji, kao i sa programima finansiranja. Osim toga, učestvovala sam na sastancima Fonda i Svetske Banke, koja je ujedno i administrator pomenutog projekta. Takođe sam radila pregled finansijske dokumentacije start-up kompanija finansiranih od strane Fonda. Izuzetno sam zadovoljna svojim stručnim usavršavanjem u Fondu, ali i zhvalna na trudu kolega koji su mi neorestano pomagali u usvajanju novih znanja i veština.

Stefan Sekulić

Societe Generale Srbija 2014.

Zahvaljujući Centru za razvoj karijere FEFA dobio sam mogućnost da ovog leta obavim stručnu praksu u Societe Generale banci. Radio sam u odeljenju Back Office Partner kredita na poziciji kreditnog analitičara. Dobra radna atmosfera i zanimljivi radni zadaci motivisali su me da posao obavljam na najbolji mogući način. Takođe, imao sam veliku podršku mentora koji su pratili moj rad i nesebično prenosli svoja znanja i iskustva. Zahvaljujući znanju i veštinama koje sam stekao na FEFA i uloženom trudu na radnom mestu, dobio sam priliku da na ovoj poziciji ostanem duži vremenski period.