Employment policies: From brain drain to brain gain

Profesori i alumnisti FEFA fakulteta na Kopaonik biznis forumu

Kopaonik biznis forum tradicionalno je održan i ove godine i to u periodu od 1. do 4. marta. Tema ovogodišnjeg okupljanja bila je »Industrija 4.0 – Izazovi budućnosti« koja je analizirana pomoću konstruktivnih rasprava i kritičkog sagledavanja onoga što je urađeno između dva foruma.

Koliko smo spremni za promene koje nas očekuju kroz industriju 4.0 i da li je, između ostalog, naš obrazovni sistem sposoban da je podrži, bilo je jedno od pitanja na koje su odgovarali i profesori FEFA fakulteta i naši uspešni alumnisti.

Employment policies: From brain drain to brain gain

Prof. dr Nebojša Savić, učestvovao je na panelu Employment policies: From brain drain to brain gain koji je bio posvećen ekonomskim reformama u Srbiji i u vezi sa zaposlenošću mladih talenata, zajedno sa našim alumnistima Davidom Blaževskim i studentkinjom doktorskih studija Jelisavetom Lazarević.

Obrazovni sistemi imaju težak zadatak da pripreme populaciju za budućnost koja je zbog dinamike promena u ovom trenutku nesaglediva”, rekao je prof. Savić sa čime se saglasio i prof. dr Goran Pitić koji je u okviru panela The Future education in the light od Industry 4.0 istakao neophodnost konstantnog razvijanja kreativnog razmišljanja, kritičnosti, sposobnosti rešavanja problema, zarad stvaranja i obezbeđivanja novih radnih mesta.

The Future education in the light od Industry 4.0

Slično tome, prof. dr Ana Trbović je na panelu Industry 4.0 govorila o procesu digitalizacije i IV industrijskoj revoluciji koja sa sobom donosi otvorenost ka inovacijama i, za razliku od prethodnih, drastično menja način poslovanja, diktirajući promenu obrazovnog sistema i sveopšteg pristupa obrazovanju.

prof. dr Ana Trbović na panelu Industry 4.0

Kao i prethodnih godina, studenti FEFA fakulteta imali su priliku da prisustvuju svakom panelu, odnosno diskusiji i razgovorima na Kopaonik biznis forumu kako bi, zahvaljujući uvaženim govornicima, uvideli važnost nadolazećih promena i veliku odgovornost koju one sa sobom donose.

Comments are closed.