FEST 2019

Studentska praksa: FEST 2019

Međunarodni filmski festival FEST ove godine se održao po 47. put u periodu od 22. februara do 3. marta 2019. godine, a tokom desetodnevnog trajanja festivala predstavljen je, kao i prethodnih godina, širok spektar filmova svetskih kinematografija, odabranih autora, kao i filmova koji se neće naći u bioskopima.

Ove godine, doprinos organizaciji festivala pružili su i naši studenti druge godine Kreativne produkcije koji su imali različite zadatke – pomoćnici organizatora bili su Nađa Stojović i Stefan Vacić, hostingom gostiju iz inostranstva se bavio Ivan Stepanović, dok je Kristina Marjanac pravila organizacione planove FEST-a.

Prvog marta, pred kraj desetodnevnog festivala u Jugoslovenskoj kinoteci, publika je imala priliku da pogleda prvu epizodu nove serije „Dug moru“ u produkciji Monte Royal Pictures, gde su naši studenti takođe učestvovali i pružili značajan doprinos o čemu je za naš sajt već govorio reditelj Goran Gajić, ali i studenti, prepričavajući svoje utiske.

Sam kraj festivala je tradicionalno uveličan dodelom nagrada – ove godine filmovi su se takmičili u dva programa; glavni takmičarski program koji je prikazao 14 ostvarenja, dok je nacionalni program pod nazivom Srpski film (Srbija i prijatelji) prikazao 13 ostvarenja.

Žiri Glavnog takmičarskog programa je odučio da Beogradski pobednik za najbolji film pripadne ostvarenju Divljina (Wildlife) reditelja Pola Dejnoa; za najbolju režiju nagrađena je Nadin Labaki za ostvarenje Kapernaum; za najbolji scenario Ivan Salaj – film Osmi povjerenik… U drugom takmičarskom programu pod nazivom Srpski film (Srbija i prijatelji) Beogradski pobednik za najbolji film, dodeljen je filmu Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali, reditelja Gorana Radovanovića; najbolji scenario napisao je Miha Maciniza film Izbrisana; za najbolju glumicu proglašena je Snežana Bogdanović za ulogu u filmu Šavovi, dok je za najboljeg glumca proglašen Tihomir Stanić u filmu Delirijum Tremens… Kompletnu listu nagrada možete pogledati na ovom linku.

FEFA fakultet se zahvaljuje upravi FEST-a na saradnji i pruženoj mogućnosti da naši studenti imaju profesionalnu praksu, u okviru predmeta Organizacija filmskih festivala.

a

Comments are closed.