Osnovne studije - Audio-vizuelnA produkcijA

Osnovne studije

Kreativna produkcija

Start 2019

Lokacija: Beograd

VAŽNO: INDIVIDUALNE ONLINE KONSULTACIJE

U skladu sa razvojem epidemiološke situacije u zemlji i regionu, umesto otvorenih vrata i dolaska na fakultet, u ovom periodu vam nudimo mogućnost zakazivanja individualnih online konsultacija sa prof. dr Brankom Drašković putem Viber i WhatsApp platformi, svakog radnog dana od 10-18h na broj telefona 063/8305-420. 

Kliknite na Viber ili WhatsApp ikonicu i kontaktirajte nas.

O STUDIJSKOM PROGRAMU

FILM. TELEVIZIJA. RADIO. NOVI MEDIJI. WEB. VIDEO IGRE. PERFORMANSI. KONCERTI. FESTIVALI. SPEKTAKLI. REKLAMNE KAMPANJE. DIGITALNE AKTIVACIJE

Audio-vizuelna produkcija je akreditovan četvorogodišnji studijski program koji obrazuje talentovane generacije producenata-autora kroz program koji pruža intenzivnu pripremu za rad na filmu, televiziji, u nezavisnoj produkciji, digitalnim medijima, reklamnim agencijama, institucijama kulture, odnosno u celokupnoj industriji zabave koja obuhvata kako tradicionalne, tako i nove medije.

Novi mediji su savremenom tehnologijom spojili umetnost i nauku. Zato smo osmislili studije koje pružaju spoj umetnosti, finansija, ekonomije i marketinga. Danas gotovo da ne postoji aspekt života ili posao koji nema potrebu za audio-vizuelnim sadržajima i zato je naš osnovni cilj da obrazujemo buduće vrhunske profesionalce koji mogu da se integrišu u audiovizuelnu industriju širom sveta. Sticanjem znanja o dramaturgiji, glumi, režiji, montaži, kameri, scenografiji, kostimografiji, dizajnu zvuka, organizaciji, proizvodnji, postprodukciji… Student doživljava svaki delić filmmejkinga i po završetku studija postaje diplomirani DRAMSKI I AUDIO-VIZUELNI UMETNIK: PRODUCENT.

FEFA vam omogućava da učeći izgradite poslovnu mrežu, steknete praktično iskustvo i iskoristite vrednost svih modula i studijskih programa koji zajedno čine sinergiju savremenih znanja. Proširite vidike i naučite kako da se izborite sa izazovima koje nosi budućnost. Ne možemo sve izazove da predvidimo, ali za njih možemo da vas pripremimo. 

Koncept programa

Ono na čemu smo bazirali program jeste oslanjanje na snažnu poziciju koju godinama unazad stvara i neguje FEFA fakultet- insistiramo na poznavanju finansija, ekonomije i marketinga kako bi ti, kao naš diplomirani kreativac, umeo da svoju ideju zaista sprovedeš u delo!   Već u prvoj godini imaš priliku da zađeš u svet filma i da uz redovan nastavni program i izvođenje praktičnih vežbi, učestvuješ u realizaciji profesionalnog igranog projekta – na ovom linku pogledaj ispitne radove svojih budućih kolega.

Ovo je prostor za tvoju maštu, kreativnost, znanje i razvoj kritičkog mišljenja.

 

Druga godina donosi niz izazova! Naučićemo te kako da pišeš scenario, snimaš dokumentarne i igrane forme; web seriju; praviš trejler za video igru; učiš kako da samostalno organizuješ proizvodnju; pronađeš potrebne finansije; pregovaraš sa saradnicima i partnerima; i kako da promovišeš svoje proizvode.

Sve to te priprema za treću godinu i snimanje dugometražnog igranog filma!

 

Treća godina je godina u kojoj rušiš pravila; preuzimaš odgovornost; sagledavaš i spoznaješ svoj talenat i potencijal jer cela klasa snima najozbiljniji projekat do sada – dugometražni igrani film! Tvoje kolege sa klase će podjednako kao i ti imati različite uloge u realizaciji prvog velikog zajedničkog filma: Producent. Izvršni producent. Kreativni producent. Glavni organizator. Organizator. Vođa snimanja. Reditelj. Scenarista... Na ovaj način prolaziš kroz sve faze proizvodnje filma i ovladavaš setom različitih veština i gradiš svoje estetske senzibilitete.

Četvrta godina je tvoja - sada je trenutak da imaš samo jedan predmet: tvoj projekat. Uz pomoć odabranog mentora, realizuješ prvi samostalni projekat na kojem imaš zadatak da primeniš i prikažeš sva znanja koja smo ti pružili tokom četvorogodišnjih studija. Sada je trenutak kada stičeš sigurnost i prikazuješ svoj umetnički dar i menadžerske sposobnosti – planiraš i upravljaš finansijama, praviš kreativni i producentski elaborat i realizuješ svoj ispitni rad!

PROFESORI

Kroz četiri godine i celokupan proces studente vode profesori, iskusni profesionalci koji kao producenti i autori potpisuju više od 50 dugometražnih filmova, 20 televizijskih serija, 15 pozorišnih predstava, ali i više hiljada sati zabavnog, dečjeg, muzičkog, dokumentarnog, obrazovnog i sportskog programa. Oni nesebično prenose svoje profesionalno umetničko iskustvo, u čemu im podjednako pomažu profesori sa dugogodišnjim akademskim i konsultantskim karijerama u oblastima ekonomije, finansija i bankarstva.

PRAKSE

Praksa je najvažnija, a najbolja škola je pravi filmski set!

 

Mentori prakse postoje samo na našim umetničkim studijama Audio-vizuelne produkcije. Uz njih, studenti su od početka upućeni u profesionalni odnos i imaju drugačiju vrstu pomoći u praktičnim vežbama. Uz redovan nastavni program i vežbe, studenti učestvuju i u realizaciji profesionalnih projekata. Time osim školskih, imaju i profesionalne obaveze i odgovornosti, stiču kontakte i prave temelje karijere već od prve godine studija.

Postoji više načina da ispričamo naše priče, da realizujemo ideje i da ih podelimo sa drugima – danas više nego u bilo kom trenutku u ljudskoj istoriji! Ovaj studijski program je prilika da saznaš kako su kreativne vizije menjale svet i sam postaneš deo nadolazećih promena.

Na ovom linku pogledaj ispitne radove svojih budućih kolega koji čine deo ozbiljnog praktičnog rada.

PROFESIJE

Neke od profesija kojima možeš da se baviš:

 • producent, izvršni producent, direktor filma, organizator, vođa snimanja, koordinator produkcije, asistent producenta, sekretar produkcije;
 • kreativni producent, supervizor scenarija, kasting direktor;
 • scenarista, režiser, montažer ili pomoćnik u svim autorskim sektorima;
 • urednik programa, umetnički urednik, stručni savetnik, kritičar;
 • supervizor postprodukcije, distributer, prikazivač;
 • rukovodilac u medijskim kućama ili u institucijama kulture i umetnosti;
 • kreativni direktor, kopirajter, digitalni producent u marketinškim agencijama;
 • kreator javnih događaja u kulturi, umetnosti i sportu;
 • organizator državnih svečanosti, sportskih manifestacija, muzičkih festivala;
Zašto FEFA?
 • Razvijanje talenata, kreativnosti i inovativnog razmišljanja svakog studenta
 • Individualni pristup i mentorski rad profesora
 • Obavezne organizovane prakse
 • Sticanje kompetencija u skladu sa savremenim potrebama tržišta rada
 • Interaktivni sadržaji zasnovani na studijama slučaja
 • Ekspertsko znanje i dugogodišnje karijere profesora
 • Najviša i dugogodišnja prepoznatljivost na tržištu rada

PREDMETI:

U prvoj godini nema izbornih predmeta

I godina
Kreativna produkcija 1
Osnovi jezika pokretnih slika
Audio-vizuelna produkcija 1
Uvod u A/V tehnologije
Principi moderne ekonomije
Kreativna produkcija 2
Osnovi umetničkih procesa 1: Režija
Audio-vizuelna produkcija 2
Producent i tehnologija 1: Kamera
Kreativne akademske veštine

Multidisciplinarno obrazovanje stečeno na fakultetu FEFA praćeno je izbornim predmetima koji omogućavaju studentima da se razvijaju u skladu sa svojim interesovanjima i potrebama medijskog i umetničkog tržišta, koje se širi i menja.

Ceneći posebnost i individualnost, želje i planove svakog studenta - dizajnirali smo ovaj studijski program tako da već od druge godine studenti samostalno odlučuju o pravcu u kojem će razvijati svoju kreativnost, znanja i sposobnosti.

II godina
Organizacija A/V proizvodnje 1
Osnovi umetničkih procesa 2: Scenario
Televizijsko programiranje
Osnovi umetničkih procesa 3: Montaža
Organizacija A/V proizvodnje 2
Reditelj i glumac
Promocija projekta i festivali
Audio-vizuelna produkcija 3

Multidisciplinarno obrazovanje stečeno na fakultetu FEFA praćeno je izbornim predmetima koji omogućavaju studentima da se razvijaju u skladu sa svojim interesovanjima i potrebama medijskog i umetničkog tržišta, koje se širi i menja.

Ceneći posebnost i individualnost, želje i planove svakog studenta - dizajnirali smo ovaj studijski program tako da već od druge godine studenti samostalno odlučuju o pravcu u kojem će razvijati svoju kreativnost, znanja i sposobnosti.

IZBORNI PREDMETI:

II godina
Pregovaranje 1
Igrane A/V forme
Ekonomija A/V medija
Video igre 1
Pregovaranje 2
Finansiranje AV projekta
Video igre 2
Razvoj dijaloga u igranom filmu
Redefinisanje žanra
Scenario za reklamni film
Poetike filmsih reditelja
Jugoslovenski crni talas
Kreiranje i organizacija državnih svečanosti
Organizacija filmskih festivala
Hologram i novi jezik pokretnih slika
Razvoj digitalnih medija
Storyboard
III godina
Knjiga snimanja 1
Strategija konkurentnosti
Audio-vizuelna produkcija 4
Knjiga snimanja 2
Producent i tehnologija 2: Digitalna obrada slike i zvuka
Kreiranje i produkcija događaja

Multidisciplinarno obrazovanje stečeno na fakultetu FEFA praćeno je izbornim predmetima koji omogućavaju studentima da se razvijaju u skladu sa svojim interesovanjima i potrebama medijskog i umetničkog tržišta, koje se širi i menja.

Ceneći posebnost i individualnost, želje i planove svakog studenta - dizajnirali smo ovaj studijski program tako da već od druge godine studenti samostalno odlučuju o pravcu u kojem će razvijati svoju kreativnost, znanja i sposobnosti.

IZBORNI PREDMETI:

III godina
Istraživanje ciljnih grupa
Digitalno pripovedanje 1
Analiza A/V dela 1
Soba za pisce: Timski rad na igranom serijskom programu
Licencni programski formati
Kopirajting
Produkcija video sadržaja (vizuala) za evente
Režija reklamnog spota
Virtuelna realnost: primena, psihološko sociološki aspekt, budućnost
Kampanja od društvenog značaja
Organizacija masovnih skupova: koncerti i muzički festivali
Digitalna ekonomija
Poslovno i autorsko pravo
Industrija reklama
Digitalno pripovedanje 2
Analiza spektakla
SITKOM
Razvoj scenarija za dokumentarni film
Specijalni efekti i elementi spektakla
Montaža tizera, trejlera i reklama
Video mapiranje
Snimanje iz vazduha: dron
Menadžment u reklamnoj agenciji
Digitalne aktivacije: Tehnološka primena i budućnost razvoja
IV godina
Projektni menadžment
Rizici u proizvodnji završnog rada
Digitalni marketing
Priprema predloga završnog rada
Upravljanje finansijama završnog rada
Promocija i plasman završnog rada
AV produkcija - Završni rad: realizacija i odbrana

Multidisciplinarno obrazovanje stečeno na fakultetu FEFA praćeno je izbornim predmetima koji omogućavaju studentima da se razvijaju u skladu sa svojim interesovanjima i potrebama medijskog i umetničkog tržišta, koje se širi i menja.

Ceneći posebnost i individualnost, želje i planove svakog studenta - dizajnirali smo ovaj studijski program tako da već od druge godine studenti samostalno odlučuju o pravcu u kojem će razvijati svoju kreativnost, znanja i sposobnosti.

Iako imaju zajedničko opredeljenje (Audio-vizuelna produkcija), studenti mogu da biraju niz izbornih predmeta (od ukupno preko 40), kojima grade svoje autorske i producentske kompetencije, u jednom ili više nastavnih modula. Povećanom izbornošću dodatno smo unapredili studijski program i uskladili ga sa savremenim izazovima.
Ovi moduli predstavljaju zasebne oblasti u kojima se studenti posebno specijalizuju i na taj način stiču specifična znanja i veštine koje će biti posebno istaknute u Dodatku diplome. Time će budući poslodavci imati jasan uvid u dodatno specijalizovane kompetencije svakog od naših studenata, u tradicionalnim i novim medijima. Moduli su: scenario; režija; industrija reklama; produkcija događaja i digitalna produkcija.

Scenario

Scenario

Ovaj modul namenjen je studentima koji pored obaveznih predmeta (Scenario, Knjiga snimanja i dr) žele više da se razvijaju kao autori – scenaristi, kroz izborne predmete: Razvoj dijaloga u igranom filmu; Redefinisanje žanra; Scenario za reklamni film; Storyboard; Soba za pisce; Licencni programski formati; Kopirajting; Siktom; Razvoj scenarija za dokumentarni film; Analiza A/V dela; Digitalno pripovedanje i drugi. Studenti stiču specifične veštine u pisanju scenarija za različite audio-vizuelne forme i formate. Istovremeno, studenti na ovom modulu stvaraju prednost na tržištu rada, kao profesionalci koji mogu da rukovode kreativnim timom (ili timom scenarista) u fazi osmišljavanja projekta. U domaćoj produkciji ovakvi profesionalci su retka dragocenost, a na svetskom tržištu spadaju među najplaćenije autore-producente.

Režija

Na studijskom programu Audio-vizuelna produkcija, tokom četiri godine postoje brojni obavezni predmeti koji obrazuju mlade režisere: Osnovi jezika pokretnih slika; Režija; Kamera; Reditelj i glumac; Knjiga snimanja i dr. Ovaj modul namenjen je studentima koji žele još više da se razvijaju kao autori – režiseri. Kroz izborne predmete studenti ovladavaju dodatnim znanjima i umetničkim veštinama, stvaraju svoj autorski – rediteljski stil. Mladi autori stiču sigurnost u individualnom i timskom radu, birajući neke od izbornih predmeta iz ove oblastI:
Igrane A/V forme; Poetike filmskih reditelja; Jugoslovenski Crni talas; Režija reklamnog spota; Režija TV prenosa; Snimanje iz vazduha: dron; Specijalni efekti i elementi spektakla; Licencni programski formati; Dokumentarne A/V forme i drugi.

Poslovne finansije i bankarstvo

Režija

Industrija reklama

Industrija reklama

Za studente Audio-vizuelne produkcije koji svoju buduću karijeru vide u industriji reklama, pored svih obaveznih predmeta, osmislili smo izborne predmete uz koje mogu da postanu stručnjaci sa jasnim profilima i sposobnostima za individualni i timski rad u reklamnim agencijama, produkcionim kućama i timovima koji proizvode reklamne spotove i kampanje: Menadžment u reklamnoj agenciji; Industrija reklama; Istraživanje ciljnih grupa; Scenario za reklamni film; Storyboard; Razvoj digitalnih medija; Režija reklamnog spota; Kopirajting; Kampanja od društvenog značaja; Montaža tizera, trejlera i reklama; Digitalne aktivacije: tehnološka primena i budućnost razvoja i dr. Mladi profesionalci iz ove oblasti su veoma traženi u privatnom, državnom i nevladinom sektoru.

Digitalna produkcija

Novi mediji i današnji poslodavci od producenta očekuju veštine i znanja iz oblasti koje nisu postojale ili koje se tek razvijaju, a ovaj modul vas osposobljava da idete u korak sa novim tehnologijama i novonastajućim poslovima. Zato smo pažljivo osmislili niz izbornih predmeta:
Razvoj digitalnih medija; Video mapiranje; Hologram i novi jezik pokretnih slika; Produkcija video sadržaja (vizuala); Virtuelna realnost: primena, psihološko sociološki aspekt; Digitalne aktivacije: Tehnološka primena i budućnost razvoja i dr.
Digitalna produkcija podrazumeva i tradicionalna znanja i veštine proizvodnje programa, zato su jednako važni i svi obavezni predmeti.

Poslovne finansije i bankarstvo

Digitalna produkcija

Produkcija događaja

Produkcija događaja

Kreiranje i organizacija koncerata, festivala, izložbi, državnih svečanosti, događaja u kulturi, sportskih i masovnih manifestacija – često “padaju na teret” takozvanim “filmadžijama”, jer iskustvo pokazuje da imaju potrebna znanja i veštine za projekte koji sve više podrazumevaju prisustvo audio-vizuelnih sadržaja. Na osnovama tradicionalne organizacije i uz primenu novih iskustava u ovoj oblasti – osmislili smo modul koji birate kroz sledeće izborne predmete: Kreiranje i organizacija državnih svečanosti; Organizacija filmskih festivala; Organizacija masovnih skupova: koncerti i muzički festivali; Produkcija video sadržaja (vizuala) za evente; Video mapiranje; Specijalni efekti i elementi sprektakla; Analiza spektakla; Snimanje iz vazduha: dron i drugi. Ako će vaša karijera biti usmerena u ovom pravcu, pored izbornih od pomoći će biti i obavezni predmeti: Promocija projekta i festivali; Kreiranje i produkcija događaja i Projektni menadžment.

Svi moduli podrazumevaju i druge obaveze predmete uz koje stvaramo moderne dramske i audio-vizuelne umetnike – producente:

Kreativna produkcija; Audio-vizuelna produkcija; Principi moderne ekonomije; Producent i tehnologija; Organizacija A/V proizvodnje; Uvod u A/V tehnologije; Montaža; Rizici u A/V produkciji; Digitalna obrada slike i zvuka; Upravljanje finansijama; Digitalni marekting; Projektni menadžment…