Audio-vizuelna produkcija

FILM. TELEVIZIJA. RADIO. NOVI MEDIJI. VIDEO IGRE. PERFORMANSI. KONCERTI. FESTIVALI. REKLAMNE KAMPANJE.

Audio-vizuelna produkcija je akreditovan studijski program, u okviru departmana Kreativna produkcija FEFA, koji obrazuje talentovane generacije producenata-autora kroz program koji pruža intenzivnu pripremu za rad na filmu, televiziji, u nezavisnoj produkciji, digitalnim medijima, reklamnim agencijama, institucijama kulture, odnosno u celokupnoj industriji zabave koja obuhvata kako tradicionalne, tako i nove medije.

Za razliku od klasičnog producenta/organizatora koji uglavnom obavlja tehničke poslove u oblasti organizacije i finansija projekta, kreativni producent predstavlja kopču između umetničkog dela projekta (scenario, režija i gluma) i tehničke realizacije projekta (pregovaranje, upravljanje finansijama, odabir lokacija, organizacija snimanja i postprodukcija). 

Danas gotovo da ne postoji aspekt života ili posao koji nema potrebu za audio-vizuelnim sadržajima i zato je naš osnovni cilj da obrazujemo buduće vrhunske profesionalce koji mogu da se integrišu u audiovizuelnu industriju širom sveta. Sticanjem znanja o dramaturgiji, glumi, režiji, montaži, kameri, scenografiji, kostimografiji, dizajnu zvuka, organizaciji, proizvodnji, postprodukciji… Student doživljava svaki delić filmmejkinga i po završetku studija postaje diplomirani dramski i audio-vizuelni umetnik: producent.

Ono na čemu smo bazirali celokupan program jeste oslanjanje na snažnu poziciju koju godinama unazad stvara i neguje FEFA fakultet- insistiramo na poznavanju finansija, ekonomije i marketinga kako biste, kao naši diplomirani kreativci, zaista mogli da svoju ideju sprovedete u delo.

Kroz četiri godine i celokupan proces studente vode iskusni profesionalci, profesori koji kao producenti i autori potpisuju više od 50 dugometražnih filmova, 20 televizijskih serija, 15 pozorišnih predstava, ali i više hiljada sati zabavnog, dečjeg, muzičkog, dokumentarnog, obrazovnog i sportskog programa. Oni nesebično prenose svoje profesionalno umetničko iskustvo, u čemu im podjednako pomažu profesori sa dugogodišnjim akademskim i konsultantskim karijerama u oblastima ekonomije, finansija i bankarstva.

Zajedno sa njima, ono po čemu je naš program jedinstven, jesu i mentori iz prakse koji će vas od početka sprovesti kroz realizaciju profesionalnih projekata, vežbe i različite oblike obaveznih profesionalnih praksi kako biste već od prve godine studija stekli kontakte i postavili prave temelje karijere. Neki od radova naših studenata koji se realizuju već na prvoj godini studija možete pogledati na ovom linku.

Takođe, naši studenti imaju priliku da prilagode studijski program svojim interesovanjima i grade svoje kompetencije u jednom od studijskih modula. Nakon završetka studija, osim diplome oni dobijaju i dodatak diplome koji istovremeno predstavlja dodatnu prednost u budućoj karijeri.

Postoji više načina da ispričamo naše priče, da realizujemo ideje i da ih podelimo sa drugima – danas više nego u bilo kom trenutku u ljudskoj istoriji! Ovaj studijski program je prilika da saznate kako su kreativne vizije menjale svet i sami postanete deo nadolazećih promena.

Ovaj modul namenjen je studentima koji pored obaveznih predmeta (Scenario, Knjiga snimanja i dr) žele više da se razvijaju kao autori – scenaristi, kroz izborne predmete posvećene ovoj oblasti kao što su: Razvoj dijaloga u igranom filmu; Scenario za reklamni film; Storyboard; Soba za pisce;  Kopirajting; Analiza A/V dela; Digitalno pripovedanje. Studenti stiču specifične veštine u pisanju scenarija za različite audio-vizuelne forme i formate. Istovremeno, studenti na ovom modulu stvaraju prednost na tržištu rada, kao profesionalci koji mogu da rukovode kreativnim timom (ili timom scenarista) u fazi osmišljavanja projekta. U domaćoj produkciji ovakvi profesionalci su retka dragocenost, a na svetskom tržištu spadaju među najplaćenije autore-producente.

Na studijskom programu Audio-vizuelna produkcija, tokom četiri godine postoje brojni obavezni predmeti koji obrazuju mlade režisere: Osnovi jezika pokretnih slika; Režija; Kamera; Reditelj i glumac; Knjiga snimanja i dr. Ovaj modul namenjen je studentima koji žele još više da se razvijaju kao autori – režiseri. Kroz izborne predmete studenti ovladavaju dodatnim znanjima i umetničkim veštinama, stvaraju svoj autorski – rediteljski stil. Mladi autori stiču sigurnost u individualnom i timskom radu, birajući neke od izbornih predmeta iz ove oblast poput: Igrane A/V forme; Poetike filmskih reditelja; Režija reklamnog spota; Režija TV prenosa; Specijalni efekti i elementi spektakla; Dokumentarne A/V forme.

Za studente Audio-vizuelne produkcije koji svoju buduću karijeru vide u industriji reklama, pored svih obaveznih predmeta, osmislili smo izborne predmete uz koje mogu da postanu stručnjaci sa jasnim profilima i sposobnostima za individualni i timski rad u reklamnim agencijama, produkcionim kućama i timovima koji proizvode reklamne spotove i kampanje: Menadžment u reklamnoj agenciji; Industrija reklama; Marketing; Istraživanje ciljnih grupa; Scenario za reklamni film; Storyboard; Režija reklamnog spota; Kopirajting; Kampanja od društvenog značaja.  Mladi profesionalci iz ove oblasti su veoma traženi u privatnom, državnom i nevladinom sektoru.

Kreiranje i organizacija koncerata, festivala, izložbi, državnih svečanosti, događaja u kulturi, sportskih i masovnih manifestacija – često “padaju na teret” takozvanim “filmadžijama”, jer iskustvo pokazuje da imaju potrebna znanja i veštine za projekte koji sve više podrazumevaju prisustvo audio-vizuelnih sadržaja. Na osnovama tradicionalne organizacije i uz primenu novih iskustava u ovoj oblasti – osmislili smo modul na kome ćete imati priliku da steknete znanje o oblastima poput: Kreiranje i organizacija državnih svečanosti; Organizacija filmskih festivala; Organizacija masovnih skupova: koncerti i muzički festivali; Produkcija video sadržaja (vizuala); Specijalni efekti i elementi sprektakla; Analiza spektakla. Ako će vaša karijera biti usmerena u ovom pravcu, pored izbornih od pomoći će biti i obavezni predmeti: Promocija projekta i festivali; Kreiranje i produkcija događaja i Projektni menadžment.

Novi mediji i današnji poslodavci od producenta očekuju veštine i znanja iz oblasti koje nisu postojale ili koje se tek razvijaju, a ovaj modul vas osposobljava da idete u korak sa novim tehnologijama i novonastajućim poslovima. Zato smo pažljivo osmislili niz izbornih predmeta poput:
Razvoj digitalnih medija; Video igre; Digitalna ekonomija; Produkcija video sadržaja (vizuala); Digitalne aktivacije koji će vas svrstati u nove generacije kreativnih producenata, potpuno pripremljene za digitalno doba.

Predmeti

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet