Prof. dr Olivera Durbaba

Profesor

Prof. dr Olivera Durbaba je redovni profesor Germanistike i Metodike nastave nemačkog jezika na Katedri za germanistiku Filološkog fakulteta u Beogradu. Predaje predmete Nemački jezik i Poslovni nemački jezik na FEFA od 2005. godine. Diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, doktorirala na Univerzitetu u Lajpcigu, SR Nemačka, 2005. godine. Objavila je nekoliko monografija i više od 40 naučnih članaka u oblasti germanistike, glotodidaktike, primenjene lingvistike, sociolingvistike, pragmalingvistike, tekstualne lingvistike. Kao ekspert za glotodidaktiku od 2003. godine angažovana je u većem broju komisija Ministarstva prosvete i nauke (za evaluaciju udžbenika, izradu nastavnih programa, evaluaciju programa stručnog usarvšavanja nastavnika, licenciranje nastavnika stranih jezika, bilingvalnu nastavu). Ovlašćeni je ispitivač u Ispitnom centru TestDaF na Univerzitetu u Beogradu (od 2005. godine). Govori nemački, francuski i engleski jezik. Predsednik je Društva za strane jezike i književnosti Srbije.

Reference:

Durbaba, O. (2005). Pressetexte in Lehrwerken für Deutsch als Fremdsprache. Auswahl undDidaktisierung.Diss. Universität Leipzig. 507 S.

Durbaba, O. (2006). DaF-Ausbildung in Serbien und Montenegro, u: Casper-Hehne, H./ Koreik, U./Middeke, A. (Hrsg.): Die Neustrukturierung von Studiengängen „Deutsch als Fremdsprache“. Probleme und Perspektiven, Göttingen: Universitätsverlag, 91-98.

Durbaba, O. (2010). Kontrastive Analysen: Serbisch/Kroatisch-Deutsch, u: Handrych, Ch. et al. (Hrsg.)Deutsch als Fremdsprache, Handbücher zur Sprach- und Kommunikationswissenschaft. Berlin/New York: Walter de Gruyter, 686-692.

Durbaba, O. (2010). InterferenzerscheinungenbeiDeutschLernendenmitSerbischalsMuttersprache: VersucheinerSistematisierung. Srpski jezik – studije srpske i slovenskeXV, 1-2, Beograd: Filološki fakultet, 591-608.

Durbaba, O. (2011). Zur Entwicklung der Lesefertigkeit in der Fremdsprache.Anali Filološkog fakulteta 23/2, Beograd, 185-200.

Durbaba, O. (2011). Bilingvizam – preduslovi, klasifikacija i pojavni oblici. Srpski jezik – studije srpske i slovenske 16, 589-600.

Durbaba, O. (2011). Teorija i praksa učenja i nastave stranih jezika. Beograd: Zavod za udžbenike.

Durbaba, O. (2012): Einige Überlegungen zur Frage der Qualitätssicherung, -entwicklung und -bewertung im Schulwesen und im Fremdsprahenunterricht in Serbien. Anali Filološkog fakulteta 24/II, 285-300.

Durbaba, O. (2013). Kritični incident kao interkulturni izazov: „(…) ja govorim njihov jezik, ali ih opet ne razumem!“. Kulture u dijalogu 4. Komunikacija i kulturni uticaji. Beograd: Filološki fakultet, 39-54.

Durbaba, O. (2016). Kultura i nastava stranih jezika. Uvod u interkulturnu primenjenu lingvistiku. Beograd: Filološki fakultet, 386 str.

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet