Prof. dr Snežana Popovčić Avrić

Profesor

Prof. dr Snežana Popovčić Avrić je redovni profesor na FEFA. Magistrirala je i doktorirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu iz oblasti međunarodne ekonomije. Na FEFA predaje Međunarodnu ekonomiju, Međunarodne ekonomske odnose i Međunarodno poslovanje. U periodu od 2003. do 2015. obavljala je funkciju prodekana za nastavu. Predaje i na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na predmetu Ekonomija. Radila je u Institutu za tržišna istraživanja u Beogradu na poslovima rukovodioca odeljenja konjunkture privrednih delatnosti, kao i u Institutu ekonomskih nauka u Beogradu. Rukovodila je brojnim projektima iz domena međunarodne trgovine, istraživanja privrednih kretanja u zemlji i inostranstvu, kao i ocene opravdanosti investicionih ulaganja. Takođe, angažovana je i kao specijalni savetnik direktora za Jugoistočnu Evropu japanske transnacionalne kompanije Mitsui & Co.,Ltd. Angažovana je i na izradi istraživačkih projekata za potrebe Italijanskog instituta za spoljnu trgovinu. Angažovana je na izradi projekata koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije. Član je Naučnog društva ekonomista Srbije. Takođe, član je Academic training association iz Holandije gde obavlja dužnost stakeholder koordinatora za Srbiju. Autor je monografije: „Novi svetski trgovinski sistem i SR Jugoslavija“, Jugoslovenski pregled, 2000. godina, koautor udžbenika „Međunarodna ekonomija“, Zavod za udžbenike i FEFA 2009. kao i preko stotinu stručnih i naučnih radova iz oblasti međunarodne ekonomije i strategije konkurentnosti. Predavala je na Beogradskoj otvorenoj školi na predmetu Međunarodni ekonomski odnosi. Govori engleski i nemački jezik.

Reference:

  1. Monografija: Popovčić-Avrić, S. (2000) „Novi svetski trgovinski sistem i SR Jugoslavija“, Jugoslovenski pregled, Beograd, CIP 339.56(497.1), str. 1-339, M42.
  2. Udžbenik: Popovčić-Avrić, S , Vidas-Bubanja, M.(2009)“Međunarodna ekonomija“, Zavod za udžbenike i FEFA, Beograd, ISBN 978-86-17-16266-3, COBISS.SR-ID 157224204, str. 1-502
  3. Popovčić-Avrić, S., Brkić, I., Šestović, M. (2016), „Clusters as a development factor in the South-East Europe (SEE) countries“, International Monograph: „European clusters“, European parliament Strasbourg, University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland, Institute for Non-Profit und Public Management, p. 197-209, M14.
  4. Stanisić, N, Popovčić-Avrić,S, , Mizdraković, V Đenić, M.(2013): „Mark to market accounting as a magnificer of financial crises“, International Monograph: „Financial Aspects of Recent Trends in the Global Economy“, Tehnical University of Kosice, Faculty of Economics, Slovak Republic М14.
  5. Popovčić-Avrić,S.(2007):“Unapređenje konkurentnosti-ključni parametar strategije razvoja privrede Srbije“, Tematski broj, Izazovi ekonomske politike Srbije u 2007,Ekonomski fakultet, Beograd, Časopis: Ekonomski anali,ISBN 86-403-0799-7,str. 245-251, М24.
  6. Popovčić-Avrić,S.(2005): „Multilateralizam i konkurentnost privrede Srbije“ Tematski broj, „Ekonomsko-finansijski odnosi sa inostranstvom-Institucije, politika, perspektive „, Ekonomski Anali, Godina L, UDK3:33,YUISSN 0013-3264, str.155-161, М24.
  7. Popovčić-Avrić,S.(2004): „Restrukturiranje izvoznog sektora u cilju unapređenja konkurentnosti“ Tematski broj, „Ekonomsko-finansijski odnosi sa inostranstvom-Konkurentnost privrede i izvoza“, Ekonomski Anali, GodinaXLVIII, UDK3:33,YUISSN 0013-3264, str.165-169, М24.
  8. Popovčić-Avrić,S.(2007): „Izvozno usmerena strategija razvoja Srbije i Evropske integracije“,Monografija: „Privreda Srbije u procesu evropskih integracija“,Institut društvenih nauka, Beograd, 2007, ISBN 978-86-7093-122-0, Broj strana: 223, COBISS.SR-ID 145393420, М44.
  9. Popovčić-Avrić, S., Đenić, M. (2011), „Pristupanje Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji“, Nacionalni interes, Institut za političke studije 1/2011, god. VII, vol.10, UDK 323.1, ISSN 1820-4996, М51.
  10. Popovčić- Avrić S., Đenić, M., Milenković, D. (2014), „Investment policies of the Western Balkans as a factor of economic development in the post-crisis period“, Zbornik radova, 10. Međunarodna ASECU (Association of Economic Universities of South and Eastern Europe and the Black Sea Region) konferencija „Towards Post-Crisis Prosperity: Alternative Economic Policies and Institutional Reforms in South and Eastern Europe“, Fakultet za ekonomiju i poslovnu administraciju, Cluj Napoca, Rumunija (16.-17. maj 2014.), ISBN 978-973-53-1381-4,str.304-316, M31.

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet