Prof. dr Mihailo Crnobrnja

Profesor

Prof. dr Mihailo Crnobrnja je profesor emeritus i direktor Centra za evropske integracije i javnu upravu na FEFA gde je od osnivanja. Od 2006. do 2009. bio je direktor Instituta FEFA, a od 2009. do 2012. dekan fakulteta. Prof. Crnobrnja je rođen u Beogradu gde je prošao kroz sve faze školovanja i 1968. diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Magistar ekonomskih nauka postao je na Univerzitetu Merilanda 1970. godine. Doktorirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1976. godine. Karijeru nastavnika započeo je još u SAD 1969. godine kad je postao asistent na predmetima Uvod u mikroekonomiju i Uvod u makroekonomiju. Na Fakultetu političkih nauka se zapošljava 1974. godine kao asistent na predmetu Politička ekonomija savremenog društva. 1979. godine postaje docent, a 1984. vanredni profesor. Od 1984. pored navedenog predmeta na osnovnim studijama predaje i Teorija i praksa ekonomske politike na posle-diplomskim studijama. Pored karijere univerzitetskog nastavnika dr Crnobrnja radi i kao direktor Centra za ekonomska istraživanja Udružene beogradske banke (1978-1984), ministar u Vladi Srbije i direktor Zavoda za društveno-ekonomsko planiranje (1986-1989) i kao ambasador SFR Jugoslavije pri Evropskoj uniji (1989-1992). Nakon raspada SFRJ odlazi u Kanadu gde nastavlja nastavničku karijeru kao profesor Univerziteta McGill (Montreal) i Carleton (Ottawa). Predaje više predmeta na ekonomskim i fakultetima političkih nauka ova dva univeraziteta: ekonomija tranzicije, politika tranzicije, novija ekonomska istorija SSSR i Rusije, novija politička istorija SSSR i Rusije, novija ekonomska istorija Srednje Evrope, novija politička istorija Srednje Evrope, nova tržišta u Istočnoj Evropi (predmet na MBA programu univerziteta Mekgil). U Beograd se vraća 2001, gde se zapošljava u Ministarstvu za ekonomske veze sa inostranstvom kao specijalni savetnik za evropske integracije. Prof. Crnobrnja je autor četiri knjige, ko-autor jedne i priređivač četiri zbornika radova. Objavio je više od 250 eseja, članaka, rasprava, prikaza i recenzija u naučnim i stručnim časopisima na prostorima bivše SFRJ, Kanadi i SAD. Knjiga The Yugoslav Drama (McGill-Queen University Press, Montreal, Canada, 1994) doživela je tri izdanja i prevode na francuski, kineski i bugarski jezik.

Reference:

 1. Ekonomija tranzicije FEFA, Beograd, 2007
 2. „Razvoj i rezultati Evropske ekonomske integracije“, u zborniku M. Crnobrnja (red) Evropska unija – prvih 50 godina FEFA Beograd 2007.
 3. The Economic Costs of War in Yugoslavia, Foundation for Peace and Crisis Management, Paris, 1996.
 4. A Programme for Economic Modernization and Reconstruction for Countries of Former Yugoslavia Foundation for Peace and Crisis Management, Paris, 1995.
 5. „Enterprise Restructuring and Development in Former Command Economies – The Case of Heavy Residuals“ OECD Working Paper CCNM/NIS/DSTI(99)47, Paris 1999.
 6. Nova Evropa i Jugoslavija IBN Press, Beograd, 1991.
 7. „After the war: emerging markets in countries of former Yugoslavia“, Emerging Market Analyst, October 1997.
 8. The Question is not are we doing enough for Eastern Europe, but are we doing the right thing?, Analytical Papers, Institute for Public Policy Research, Brussels, Novembar 1994.
 9. Socijalna politika u Beogradu, Institut za političke studije, Beograd 1984.
 10. Životna sredina i ekonomski razvoj, Poslovna politika, Beograd, 1982.
 11. „Ekonomska dimenzija integracije Srbije u EU“ u zborniku M. Crnobrnja (red) Kako ubrzati integraciju Srbije u Evropsku uniju, FEFA, Beograd 2008.
 12. „Politička ekonomija pridruživanja u Evropsku uniju“, Ekonomist, vol 44. Beograd 2006.
 13. „La CEE e la crisi jugoslavia“, Europa/Europe, No 4, 1992.

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet