Ekonomija

O studijskom programu

Zasnovan po ugledu na vodeće univerzitete u Evropi i SAD-u, akreditovan studijski program Ekonomija usklađen je sa principima nastave na osnovnim studijama Univerziteta Harvard (SAD). To podrazumeva da se u nastavi koriste udžbenici sa vodećih svetskih univerziteta (prevedeni na srpski jezik) i da je fokus učenja usmeren na rešavanje realnih poslovnih problema i sticanje znanja o ponašanju potrošača, kompanija i država, ključnih za uspešnu poslovnu karijeru.

Uporedo sa tim, studenti posebno razvijaju preduzetnički duh i osposobljavaju se za osnivanje i preuzimanje vođenja firmi i drugih poslovanja, o čemu svedoči veliki broj naših diplomaca koji su svoju karijeru razvili upravo u tom pravcu. Za njihov visok nivo analitičkog, inovativnog i kritičkog razmišljanja, zaslužno je i naše negovanje tradicije učešća na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, gde imaju priliku da upotrebe i oprobaju stečena znanja u rešavanju poslovnih izazova.

Celokupan program pripremili smo kao odgovor na potrebe poslovnog okruženja i nove generacije ekonomista uz pomoć eminentnih stručnjaka - profesora koje karakteriše dugogodišnja uspešna karijera u naučnom i poslovnom svetu, ali i posvećenost studentima i akademskom radu.

Ceneći posebnost i individualnost svakog studenta, studijski program je dizajniran tako da već od druge godine student samostalno odlučuje o pravcu u kojem će razvijati svoja ekonomska znanja. Bez obzira na zajedničko opredeljenje za ekonomsku nauku, studenti biraju niz različitih izbornih predmeta (preko 40 ukupno) kojima grade svoje kompetencije u jednom od pet nastavnih modula. Na taj način imaju priliku da personalizuju studijski program i dodatno specijalizuju svoja znanja i interesovanja. Još jedan od benefita predstavlja dodatak diplome koji studenti dobijaju po završetku studija. On istovremeno svedoči o njihovoj komparativnoj prednosti u jednoj odabranoj oblasti/modulu.

Dodatak diplome se dobija na osnovu prikupljenih minimum 22 ESPB iz izbornih predmeta koji čine jedan - primarno odabran modul.

Ostatak poena koje je potrebno ostvariti kroz izborne predmete tokom studija studenti mogu prikupiti iz predmeta bez obzira na to kojem modulu pripadaju, što daje dodatnu fleksibilnost programu.

Zahvaljujući saradnjama i poslovnoj mreži koju Centar za karijerni razvoj gradi od osnivanja 2003. godine, FEFA obezbeđuje obavezne prakse u vodećim kompanijama i institucijama u zemlji, u kojima naši studenti stiču bogato praktično iskustvo i imaju priliku da već tokom studija formiraju sopstvenu mrežu kontakata i započnu poslovnu karijeru.

Na bazi stečenog četvorogodišnjeg teorijskog i praktičnog obrazovanja , završna godina studentima donosi mogućnost korišćenja brojnih pogodnosti koje FEFA fakultet ima kao član MOC mreže Instituta za strategiju i konkurentnost Harvard Business School – poput pristupa elektronskoj biblioteci Univerziteta Harvard i rada na studijama slučaja sa Harvarda.

Zahvaljujući celokupnoj koncepciji ovog studijskog programa, diplomirani ekonomisti napuštaju FEFA fakultet sa najsavremenijim kompetencijama iz ekonomije i srodnih oblasti koje im omogućavaju ubedljivu prednost na tržištu rada.

UPIŠI SE

PREUZMI BROŠURU

Moduli


Ovaj modul pruža znanja i veštine u ključnim oblastima digitalnog poslovanja koje revolucionarno utiču na moderan poslovni svet. Razumećete, između ostalog, uticaj tehnoloških promena na postojeće industrije i naučićete kako da pravilno razumete i donosite zaključke na osnovu velike količine podataka, uočavajući potencijal različitih poslovnih modela. Napredna analitika, SEO marketing, Intenet of things, dizajn korisničkog interfejsa samo su neke od veština koje ranije nisu postojale, a koje se u savremenom okruženju očekuju. Usvajanjem ovih i srodnih znanja, bićete spremni da idete u korak sa novim tehnologijama i poslovima koji traže nove kompetence.

UPIŠI SE

PREUZMI BROŠURU

Steknite potrebna znanja i veštine učeći o dinamičnim promenama koje se uveliko dešavaju i koje će se tek dešavati na finansijskom tržištu. Šta pokreće ove promene, kako predvideti ponašanje učesnika na tržištu, kako prepoznati profitabilne šanse i zaštiti se od rizika, samo su neke od tema kojima ćete se baviti na ovom modulu. Finansijski profesionalci koji znaju kako da pronađu izvore finansiranja za nove projekte, identifikuju povoljne uslove za zaduživanje na tržištu, maskimiziraju prinos na ulaganje, izuzetno su traženi kako u velikim kompanijama i bankama, tako i u fintech startup-ima. Budite jedan od njih.

UPIŠI SE

PREUZMI BROŠURU

Analiza podataka, identifikovanje globalnih i lokalnih ekonomskih trendova i faktora koji na njih utiču, razumevanje ponašanja potrošača, samo su neke od kompetencija koje ćete savladati na ovom modulu, a koje su korisne za poslovnu karijeru. Tržište rada je uvek otvoreno za ekonomiste sa širokim i praktičnim znanjima zbog čega ovaj modul pruža široko obrazovanje iz oblasti ekonomije koje se ukršta s naukama poput marketinga, menadžmenta, statistike i prava.

UPIŠI SE

PREUZMI BROŠURU

Modul koji omogućava znanja i veštine potrebne za uspešno savladavanje najvećeg poslovnog izazova: izgradnju sopstvenog biznisa i obučavanje budućih uspešnih preduzetnika. Na ovom modulu ćete razviti praktične veštine u oblasti digitalnih inovacija, strateškog upravljanja kompanijom, razumevanja ponašanja potrošača i marketinga. Osim toga, imaćete priliku da razgovarate i učite od naših uspešnih diplomaca koji su zahvaljujući sopstvenim kompanijama postali učesnici globalnog tržišta. S obzirom na to da ne postoji “jedinstveni recept” za uspeh, ovaj modul obuhvata predmete iz različitih oblasti poput upravljanja ljudskim resursima, inovacija, poslovnog prava, digitalnog marketinga i finansiranja startupova.

UPIŠI SE

PREUZMI BROŠURU

Ovaj modul pruža specifična znanja iz oblasti javnih finansija, evropskih integracija, održivog razvoja i niza važnih sektorskih politika – obrazovnih, poreskih, javnozdravstvenih i socijalnih. Na ovom modulu  steći ćete sposobnost da analizirate postojeće javne politike, procenite njihovu efikasnost i efektivnost, kao i uticaj na trenutno i buduće poslovno okruženje.  Znanja iz ovih oblasti nisu značajna samo za one koji svoju buduću karijeru vide u javnom sektoru i državnoj administraciji, već su mladi profesionalci iz ove oblasti veoma traženi i u privatnom sektoru, posebno u odeljenjima za odnose sa državnim organima ili menadžmentu firmi, kao i u celom nevladinom sektoru.

UPIŠI SE

PREUZMI BROŠURU

Predmeti

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet