Audio-vizuelna produkcija

FEFA je akreditovana visokoškolaska ustanova u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju. Takođe, svi studijski program su akreditovani od strane nadležnih državnih organa Republike Srbije i Fakultet poseduje dozvolu za rad Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja.  FEFA je akreditovana naučnoistraživačka organizacija prema Zakonu o naučnoistraživačkoj delatnosti.  Sva uverenja o akreditaciji i dozvola za rad dostupni su na ovom linku.

Postoji mnogo načina da ispričamo naše priče, da realizujemo ideje i da ih podelimo sa drugima – više nego u bilo kom trenutku u ljudskoj istoriji! Ovaj studijski program je prilika da saznaš kako su kreativne vizije menjale svet. Ovo je teren za tvoju maštu, kreativnost, znanje i razvoj kritičkog mišljenja.

Novi mediji su savremenom tehnologijom spojili umetnost i nauku. U takvom kontekstu Kreativna A/V produkcija je umetnost, zanat, veština, tehnika, tehnologija i nauka. Umetničko i multidisciplinarno područje koje, kao i mnoge druge discipline nastale polovinom XX veka, nadilaze stroge podele i ograničenja formirajući novu oblast i specifična znanja.

  • Ako hoćeš da se baviš filmom i novim medijima;
  • Ako voliš da organizuješ projekte, da upravljaš kreativnim timom i celom ekipom;
  • Ako te zanimaju nove tehnologije, VR i digitalni marketing;
  • Ako želiš da budeš autor ili producent različitih sadržaja;

Treba da naučiš i to KAKO da obezbediš finansijsku i ekonomsku sigurnost za svoje projekte. Zato imamo:

Osnovne akademske studije AUDIO VIZUELNA PRODUKCIJA, (4 godine, 240 ESPB)

Master akademske studije KREATIVNA PRODUKCIJA, (1 godina, 60 ESPB)

FILM. TELEVIZIJA. RADIO. INTERNET. NOVI MEDIJI. VIDEO IGRE. PERFORMANSI. KONCERTI. FESTIVALI.

Na A/V PRODUKCIJI se uči sve šta je jednom savremenom audio-vizuelnom umetniku potrebno da zna, od umetničkih disciplina kao što su scenario, režija, montaža, kamera, zvuk, organizacija proizvodnje, postprodukcija, do industrije reklama, video igara ili produkcije događaja u kulturi i sportu.

Ono na čemu smo bazirali program je i oslanjanje na snažnu poziciju koju ima FEFA - na važnost finansija,

ekonomije i marketinga. Zato naše studije mladom diplomiranom kreativcu, umetniku i producentu – nude sigurnost i u vidu ovih zanata. To je aspekt posla koji rešava osnovno pitanje: kako i čime. Tek tada producent ima potpunu obučenost i kompetencije za rad u medijima i kulturi.

Osnovne i master akademske studije KREATIVNE A/V PRODUKCIJE na FEFA bazirane su na savremenim programima i prate trendove najboljih univerziteta u Evropi i SAD. Osmislili smo snažan nastavni program kroz teorijski, praktičan i kreativan kontekst za studente koji traže intenzivne pripreme za rad na filmu, televiziji, u nezavisnoj produkciji, digitalnim medijima, reklamnim agencijama, privatnim preduzećima, u institucijama kulture, medija i u celokupnoj industriji zabave.

Naše studije nude dostizanje maksimalnih dometa, omogućavaju ti da se profesionalno oblikuješ, i od samog početka si «bačen u vatru». Pored redovnog nastavnog programa i studentskih praktičnih vežbi, već na PRVOJ godini studija učestvuješ u snimanju PROFESIONALNOG IGRANOG PROJEKTA. Tako pored teorije odmah učiš brojne tajne zanata, razvijaš lične veštine uz svoje profesore, glumce, ali i druge iskusne filmske profesionalce. Izuzetnost programa svakako čine profesori, predavači i specijalni gosti.

Na diplomi nakon završenih osnovnih akademskih studija pisaće: audio-vizuelni umetnik – producent. Osim toga, naši studenti imaju priliku da prilagode studijski program svojim interesovanjima i grade svoje kompetencije u jednom od studijskih modula i osim diplome dobiju dodatak diplome koji istovremeno predstavlja dodatnu prednost u budućoj karijeri. Ponuđeni moduli su: Režija, Industrija reklama, Scenario, Produkcija događaja, Digitalna produkcija

Nakon završenih master akademskih studija steći ćete zvanje: master umetnik - kreativni producent.

Kreativni producent je umetničko lice dosadašnjeg producenta. Poznavalac umetnosti, umetnik organizacije, planer, finansijer, menadžer, kreativni stvaralac i nosilac projekta. Uspešan spoj umetnika i menadžera koji, pored poznavanja savremene A/V produkcije, medija, finansija, zakonskih regulativa, marketinga i osnova menadžmenta - poseduje veštine i osnovna znanja iz oblasti glume, režije, dramaturgije, kamere, tona, montaže, animacije, scenografije, kostimografije, dizajna, oblikovanja svetla i zvuka. Filmmaker – tako se nekada zvalo to zanimanje, a škole u kojima se sticala ta vrsta obrazovanja bile su "filmmaking schools". Digitalna revolucija pokosila je prethodnu generaciju, a sve umetničke tehnike postale bi arheološke iskopine – da se nije pojavila nova energija u duhu onoga što su doneli internet, mobilni telefoni, interaktivnost, video igre, virtuelna realnost… Film je postao prevaziđen termin, a danas ga zamenjuje čitava grupa pojmova kao što su audio-vizuelna umetnost, novi mediji, veb produkcija, digitalno pripovedanje… Mi mislimo da je tačan naziv za «filmmejkera budućnosti» upravo – kreativni producent. Zato smo ovaj studijski program nazvali KREATIVNA A/V PRODUKCIJA.

Ako imaš posebno interesovanje za scenario, režiju, kameru, montažu i sl., uz pažljivo planiranje imaš dovoljno mogućnosti da izgradiš svoj program studija – koji zadovoljava tvoje ciljeve. Umetnička komponenta ovog programa ima izuzetnu važnost, zato je autorskim predmetima posvećena posebna pažnja. Isto važi i za pažljivo birane predmete iz oblasti društveno-humanističkih nauka. Zajedno stvaraju jedinstven program, kakav nema nijedna slična škola u regionu, a koji je savremenom audio-vizuelnom umetniku, autoru ili producentu - neophodan. U praksi je sve češća pojava da autori postaju i producenti svojih projekata. Zato je naš program za tebe važan, čak i ako trenutno ne nameravaš da radiš kao producent. Bolje ćeš razumeti one od kojih očekuješ da finansiraju tvoje projekte!

Na osnovnim akademskim studijama AV PRODUKCIJE, program ima za cilj da ti omogući široka znanja o kreiranju audio-vizuelnih dela; o tehnikama A/V proizvodnje, uključujući tehničko-tehnološke aspekte; da pruži razvoj tvojih kreativnih i umetničkih sposobnosti. Kroz program stičeš i razvijaš specifične veštine potrebne za organizaciju, realizaciju i finansiranje A/V produkcije, promocije i distribucije. Takođe, kroz program stičeš kompetentnosti za kreiranje, produkciju i promociju scenskih, muzičkih, sportskih i drugih javnih događaja.

Na master akademskim studijama KREATIVNE PRODUKCIJE cilj je usavršavanje ne samo producenata – već i svih vas koji ste završili neke druge studijske programe i fakultete (glumu, pozorišnu režiju, scenario i sve srodne programe), ali ono što je takođe važno: i filozofiju, antropologiju, jezike, istoriju umetnosti, psihologiju, sociologiju, digitalne umetnosti... Zašto? Zato što ti naš posebno osmišljen program pruža mogućnost da nadgradiš znanja sa svojih osnovnih studija na jedan poseban način; da kreativno pristupaš svojim budućim istraživanjima; da umeš sam da ih produciraš i predstaviš u video formi; da nalaziš bolja rešenja– jer to je budućnost, odnosno deo bilo kog posla kojim nameravaš da se baviš. Takvi kandidati ne treba da strahuju što su završili drugi fakultet – ovaj program prilagođen je i njihovim potrebama u velikoj meri.Cilj je stvaranje sasvim nove, moderne i obrazovane generacije producenata i autora, koja studira po program posebno osmišljenom za digitalno doba u kojem živimo i stvaramo – uz oslanjanje na najbolje tradicionalne veštine u A/V proizvodnji.

Studenti imaju retku priliku da uče od predavača sa velikim iskustvom i ništa manjom željom da prenesu svoja znanja i pruže sigurnost studentima u timskom i individualnom radu, putem ovladavanja specifičnim veštinama koje mogu imati samo nastavnici sa posebnim profesionalnim iskustvom u praksi.

U kulturi i umetnosti uvek postoje ideje. Mnoge dobre ideje ostanu nerealizovane, jer obično ne znamo kako, a najčešće ne znamo s kojim finansijskim sredstvima? Mi odgovore na najvažnija pitanja ne krijemo od naših studenata. Zato je ovo jedini umetnički studijski program na kojem pored vrsnih autora, mladih stručnjaka i veterana domaće produkcije – predaju i vrhunski ekonomski stručnjaci. Nauči kako da umetnički projekti ne budu «u sukobu» sa ekonomijom, finansijama i trgovinom. Saznaj kako da dođeš do finansijskih sredstava koja su potrebna tvojim projektima. Konačno, nauči kako da od umetničkih projekata i zaradiš!

Neke od profesija kojima možeš da se baviš po završetku studija su:

  • producent, izvršni producent, direktor filma, organizator, vođa snimanja…
  • autor (scenarista, reditelj, montažer….) ili pomoćnik u autorskim sektorima (režije, montaže…)
  • urednik programa, umetnički ili stručni savetnik i saradnik….
  • rukovodilac u medijskim kućama ili u institucijama kulture i umetnosti
  • kreativni direktor, kopirajter, digitalni producent i sl. u marketinškim agencijama
  • organizator ili kreator javnih događaja u kulturi, umetnosti i sportu

S obzirom na to da su alati i jezik A/V produkcije internacionalni i da se razvijaju ka neslućenim visinama

KREATIVNI A/V PRODUCENT će moći u okviru svoje specijalizacije da pronađe ono mesto, na koje ga vodi lična ambicija. Budući da se tokom naših studija stiče i zavidno profesionalno iskustvo, nakon završetka osnovnih studija ili mastera, steći ćeš kompetencije da se profesionalno baviš svim vidovima A/V produkcije – od ideje do promocije i premijere. Takođe, steći ćeš kompetencije da kreiraš i produciraš javne događaje i spektakle.

Diplomirani audio-vizuelni umetnik – producent ima sposobnost za kreativno i stručno delovanje u širokoj oblasti A/V produkcije. Može veoma uspešno da koristi kreativne i organizacione sposobnosti u složenim A/V projektima; da vlada novim tehnologijama; ima visok nivo znanja i kompetencije za samostalno i grupno profesionalno delovanje u kreiranju i proizvodnji audio-vizuelnog dela. Suvereno poznaje organizaciju i upravljanje finansijama u A/V proizvodnji ili u projektnom finansiranju, kako u tradicionalnim tako i u novim medijima.

Kada završiš osnovne akademske studije A/V produkcije, dalje se možeš usavršavati u oblastima: Kreativna produkcija (master akademske studije FEFA), ali i u različitim programima umetničkih master i doktorskih akademskih studija na drugim fakultetima, a pre svega u dramksim umetnostima, digitalnim umetnostima, višemedijskim umetnostima, kao i u teoriji umetnosti, kulture i medija.

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet