Korporativne finansije

Sažetak predmeta:

Korporativne finansije su već vekovima jedna od najznačajnijih tema u poslovnom svetu. Mnogi autori navode da su korporativne finansije ’’izazovne’’ jer finansijke odluke nisu večne usled činjenice da se finansijska tržišta u okviru kojih kompanije posluju veoma brzo menjaju. Cilj ovog predmeta je da spoji teoriju koja objašnjava osnovne principe i načela korporativnih finansija i praktičnu primenu različitih metoda koje će finansijskim menadžerima pomoći prilikom donošenja finansijskih i investicionih odluka. Na samom početku osvrnućemo se na osnove korporativnog finansiranja, ulogu finansijskog menadžera, njegov odnos sa vlasnicima kompanije i značaj finansijskih tržišta za kompanije. Drugi koncept kom ćemo se posvetiti je analiza opšteg poslovanja kompanije i procena njene aktuelne finansijske situacije koje se vrše uz pomoć finansijskih racio pokazatelja. Zatim ćemo detaljno proučiti koncept neto sadašnje vrednosti i njegove primene prilikom donošenja investicionih i finansijskih odluka, dok ćemo se nešto kasnije baviti i drugim investicionim kriterijumima. Vrednovanje akcija i obveznica još su dva koncepta kojima ćemo posvetiti pažnju. Rizik (uz razmatranje CAPM modela) i stopa prinosa predstavljaju još dva koncepta o kojima finansijski menadžeri moraju voditi računa prilikom odabira investicionih projekata i načina na koji će ti investicioni projekti biti finansirani. Razumevanje Milerovih i Modiljanijevih teorema od ključnog su značaja prilikom kreiranja optimalne politike duga i kapitala. Na poslednjim časovima bavićemo se osnovama korporativnog upravljanja i društveno odgovornim poslovanjem. U toku predavanja, a posebno na vežbama, posebnu pažnju ćemo obratiti na praktičnu primenu navedenih metoda, kroz primere i studije slučaja.

Osnovna literatura:

Brili, Majers i Markus (2007) Osnovi korporativnih finansija, peto izdanje, prevedeno na srpski jezik u izdanju MATE, Beograd

Opšte informacije o predmetu:

Tip predmeta: obavezni

Broj ESPB poena:  8

Semestar:  prolećni

Godina studija: II

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet