„Doktorandi su sve važniji resurs u savremenim institucijama i kompanijama“

„Doktorandi su sve važniji resurs u savremenim institucijama i kompanijama“

Prof. dr. Milan Nedeljković je rukovodilac doktorskih studija Poslovne ekonomije na FEFA fakultetu i vanredni profesor iz oblasti ekonomije i finansija. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, magistrirao na univerzitetu Essex u Velikoj Britaniji, a nakon toga doktorirao na univerzitetu Warwick 2011. godine. Tokom studiranja, bio je dobitnik velikog broja nagrada uključujući i stipendiju Britanske vlade za doktorske studije. Objavio je više radova u poznatim svetskim naučnim časopisima (najviših kategorija M21 i M22), koji su citirani preko 400 puta. Svoja istraživanja je prezentovao na vodećim svetskim naučnim konferencijama i u mnogobrojnim institucijama. Spoljni je saradnik nemačkog CESIfo instituta i konsultant Svetske banke u Vašingtonu.

„…Doktorske studije treba shvatiti kao značajnu investiciju u unapređenju sebe, nezavisno od toga da li želite da se bavite akademskim radom“

 

Koji su izazovi postavljeni pred savremene poslovne ekonomiste? Koliko su se njihove mogućnosti promenile u odnosu na ranije?

Milan Nedeljković: Poslovno, tehnološko i institucionalno okruženje se danas rapidno i kontinuirano menja, stvarajući kompleksne izazove pred donosioce odluka u preduzećima i državnim institucijama. Moderna ekonomija se zasniva na znanju kao ključnom resursu koji omogućava aktivno kreiranje novih poslovnih i radnih mogućnosti. Sve je više kompanija i institucija koje pokreću sopstvene istraživačke centre svesne da će jedino ako prate razvoj društva i tehnologije ostati u koraku sa tržištem i biti uspešne. Na primer, skoro 50 procenata od 200 vodećih svetskih kompanija prema visini prihoda ima sopstvene centre za istraživanje i razvoj. Istovremeno, najveći broj međunarodnih institucija i finansijskih organizacija (banke i investicioni fondovi) imaju svoja istraživačka odeljenja. To nam govori da je značaj znanja uveliko prepoznat na međunardnom tržištu i da je to trend koji će još vise jačati i u Srbiji.
Na ličnom nivou, to znači da ulaganje u znanje predstavlja osnovnu investiciju koja otvara vrata uspešne poslovne i/ili naučne karijere. Istovremeno, još uvek se malo zna o koristima i rizicima od dinamičkih promena u okruženju u poslednjih 10 godina, što nam govori da postoji značajan prostor za sprovodjenje inovativnih i multidisciplinarnih istraživanja u različitim oblastima ekonomije, finansija i javnih politika koja će imati značajan naučni doprinos. Potencijal za sprovođenje relevantnih ekonomskih istraživanja nikada nije bio veći.

Kome je namenjen ovaj program?

Milan Nedeljković: Doktorski program “Poslovna ekonomija” na FEFA je namenjen svim profesionalcima i uspešnim diplomcima master studija koji žele da steknu dodatna znanja o savremenim trendovima u ekonomiji, finansijama i tehnologiji, a potom ih primene kroz originalna naučna istraživanja u akademskom svetu ili u kompanijama. Treba napomenuti da je program pristupačan i onima koji su završili master studije iz oblasti koje ne spadaju u domen ekonomije, finansija, menadžmenta ili poslovne administracije, a naročito za one sa dobrom kvantitativnom osnovom. Način rada i nastavni pristup prilagođeni su studentima i njihovom prethodnom obrazovanju sa ciljem da naši doktorandi postanu vrhunski istraživači – profesionalci koji ostvaruju najviše domete u svojoj oblasti interesovanja.

„Moderna ekonomija se zasniva na znanju kao ključnom resursu koji omogućava aktivno kreiranje novih poslovnih i radnih mogućnosti“

 

Na koji način je organizovan istraživački rad?

Milan Nedeljković: Kao neko ko je doktorirao na jednom od vodećih univerziteta u Evropi, mogu reći da su doktorske studije na FEFA u potpunosti uskladjene sa principima organizacije savremenih doktorskih studija. Istraživački rad je organizovan kroz kombinaciju ispitnih i istraživačkih obaveza. U prva tri semestra doktorskog programa studenti slušaju i polažu osam ispita. Za razliku od ostalih doktorskih programa u zemlji, ispitni rad je u velikoj meri prilagodjen interesovanjima studenata kroz veliki broj izbornih predmeta koji omogućavaju sticanje novih relevantnih znanja i stvaraju osnovu za uspešan samostalan istraživački rad. Pored ispitnog rada predvidjenog programom, zainteresovani studenti mogu slobodno slušati predmete na ostalim master programima FEFA (poput master programa “Digitalne transformacije” koji pruža jedinstven program iz sinergije ekonomije i informacionih tehnologija) i na taj način dodatno širiti svoj opseg znanja.
Prilikom samostalnog istraživačkog rada u poslednja tri semestra doktorskog programa, student ima podršku jednog ili dvojice relevantnih mentora iz oblasti interesovanja rada.

„Skoro 50 procenata od 200 vodećih svetskih kompanija prema visini prihoda ima sopstvene centre za istraživanje i razvoj“

 

Koliko je važna mentorska podrška?

Milan Nedeljković: Podrška mentora predstavlja ključan elemenat uspešnosti doktorskog rada na svim vodećim univezitetima u svetu. Mentor treba da pomogne u izboru relevantne i aktuelne teme istraživanja i vodi studenta kroz analizu savremene i kompleksne tematike. Mentori na našem doktorskom programu su vrhunski stručnjaci koji su spremni da to znanje podele i usmere sa studentom. Sa zadovoljstvom treba istaći da su profesori FEFA priznati stručnjaci u svojim oblastima, što potvrđuju radovi objavljivani u prestižnim naučnim časopisima u Srbiji i širom sveta. Osim veoma značajnog iskustva u ekonomskim istraživanjima, oni imaju i bogatu praksu na vodećim pozicijama u privatnom i javnom sektoru i međunarodnim institucijama.

Nakon završetka studija, kakve kompetencije stiču doktorandi?

Milan Nedeljković: Doktorandi stiču dubinsko razumevanje aktuelnih tema i trendova iz različitih oblasti ekonomije, finansija, biznisa i javne uprave. Oni će razviti sposobnost rešavanja izazova u savremenom poslovnom svetu, uz upotrebu aktuelnih naučnih, kvantitativnih i/ili IT metoda. Multidsciplinaran pristup i različiti programi na FEFA omogući će im povezivanje znanja iz različtih oblasti i razviti sposobnost njihove primene u istraživanjima.

„Ulaganje u znanje predstavlja osnovnu investiciju koja otvara vrata uspešne poslovne i/ili naučne karijere“

 

Sve zajedno, naši doktorandi će biti spremni za samostalan doprinos savremenim naučnim dostignućima iz oblasti interesovanja. Moći će da se bave akademskim radom i/ili da osmišljavaju i vode istraživanja i primenjuju rezultate svog naučnog rada u praksi, rešavajući realne probleme ili unapređujući poslovne procese.

Konačno, kroz svakodnevnu interakciju sa profesorima i drugim doktorandima, kao i kroz predavanja i stručne skupove koje FEFA organizuje, naši doktoranti imaju priliku da izgrade mreže saradnika i kolega, koje će ih pratiti i podržavati u daljoj akademskoj i profesionalnoj karijeri, bez obzira na buduće mesto zaposlenja ili užu oblast.

Da li su doktorske studije namenjene samo studentima koji imaju ambicije da ostanu u akademskom svetu?

Milan Nedeljković: Ne, naprotiv. Naravno, za one koji žele da se bave akademskim poslom doktorske studije su neizostavan korak u tom pravcu. Međutim, imajući u vidu promene koje sam pominjao na početku razgovora, sve je više kompanija i institucija koje prepoznaju značaj znanja i sposobnosti samostalnog i kreativnog pristupanja rešavanju kompleksnih problema. Za njih sveži doktorandi predstavljaju važan resurs, a ovakve institucije istovremeno predstavljaju poželjno okruženje za one koji žele da zadrže praktičnu komponentu u svom naučnom radu.
Dakle, doktorske studije treba shvatiti kao značajnu investiciju u unapređenju sebe, nezavisno od toga da li želite da se bavite akademskim radom. To je jedini period u životu kada imate slobodu i vreme da se posvetite određenoj tematici u dužem vremenskom period i radite na unapređenju znanja koja vas interesuju, a FEFA je tu da vam pruži svu moguću podršku na tom uzbudljivom putu.

Nazad

Slične vesti

Svetski dan zaštite prava potrošača: Šta treba da znam?

Svetski dan zaštite prava potrošača: Šta treba da znam?

Pred nama je Svetski dan zaštite prava potrošača, koji se svake godine obeležava 15. ...
Iskustva sa prakse: Natalija Lazevski o praksi u Unija Smart Accounting-u

Iskustva sa prakse: Natalija Lazevski o praksi u Unija Smart Accounting-u

Važna lekcija o međuljudskim odnosima, veća efikasnost, podrška i kreativnost – reči su ...
Kopaonik biznis forum: profesori FEFA o ključnim izazovima i očekivanjima generacije Z od poslodavca i brendova

Kopaonik biznis forum: profesori FEFA o ključnim izazovima i očekivanjima generacije Z od poslodavca i brendova

Jubilarni 30. Kopaonik biznis forum održan je od 5. do 8. marta kada su, kao i prethodnih ...