Ekonomija je temelj digitalizacije i kreativnosti

Ekonomija je temelj digitalizacije i kreativnosti

Prof. dr Nebojša Savić, dekan FEFA: Osnovne studije ekonomije i audiovizuelne produkcije zajedno sa master programima ekonomije, kreativne produkcije i digitalne transformacije i doktorskim studijama ekonomije, predstavljaju odraz i odgovor na kompleksnosti savremenog društvenog i ekonomskog razvoja. Naši akreditovani programi koji obuhvataju brojne oblasti – od društvenih nauka, preko IT-a do umetnosti, osmišljeni su za studente različitih interesovanja i talenata.

Za ovako duboke društvene i civilizacijske promene potrebni su novi kreativni lideri koji će u potpunosti iskoristiti talenat i kreativni potencijal

Dinamične promene u poslovnom okruženju menjaju način funkcionisanja privrede i nameću stvaranje novih obrazovnih profila koji moraju biti agilni i pripremljeni za izazove novog doba.

FEFA je prepoznata na tržištu obrazovanja kao fakultet iz oblasti ekonomije i biznisa jer naši alumnisti rade u najprestižnijim kompanijama u zemlji i inostranstvu, uspešno vode novoosnovane kompanije i porodične firme; samo da navedemo neke: Anja Simanić radi u Amazonu, Tamara Mišković u Microsoftu, Darko Mandić je dobio nagradu za jedan od najuspešnijih startupova, Lea Simić plasira svoje džemove u New Yorku itd, lista je zaista impresivna i podugačka.
Na tržištu rada se danas događaju ogromne promene koje su, s jedne strane rezultat IV industrijske revolucije i digitalizacije, a s druge strane rezultat razvoja potpuno novih poslovnih modela koje prate duboke promene u biznisu. Kako su naše mlade generacije prirodno obdarene mnogim talentima i visokim kreativnim potencijalom, FEFA pruža studentima širok spektar mogućnosti kako bi razvili svoje talente i kreativnost i postali deo nove srpske poslovne elite u najatraktivnijim segmentima modernog poslovanja. Taj spektar se proteže od finansijsko bankarskih poslova, preko primene razvoja novih poslovnih modela uz IT, pa sve do kreativne produkcije i kreativnih industrija. Svi programi na FEFA pružaju snažnu sinergiju jer se sve posmatra iz ugla biznisa: primena modernih tehnologija i IT-a i razvoj kreativnosti u savremenim poslovnim modelima, uvođenje novih IT rešenja uz smanjivanje troškova i povećanje profitabilnosti – samo su neki od primera.

Ekonomisti su u novonastalom digitalnom svetu podjednako značajni kao i u preddigitalnom. Ova dva sveta će i dalje koegzistirati, a njihove granice će postepeno nestajati

Cilj biznisa je sticanje profita, a sticanje profita je, kao nikada do sada, vezano za inovativnost, kreativnost i digitalizaciju. Ove tri stvari duboko prožimaju moderno poslovanje i savremeni biznis.
Sa globalnom krizom kroz koju prolazimo još od 2007. godine, otvorio se prostor za nove ekonomske pristupe; izmenjenu ulogu države; novu ulogu javnih politika; nove izvore privrednog rastra; nove strategije konkurentnosti; nove poslovne modele… Odgovor na sve navedene izazove zasniva se na digitalizaciji, primeni dostignuća iz IT-a, inovativnosti i kreativnosti. Takvi procesi su globalno nametnuli žestoku, do sada nezabeleženu, borbu kompanija za talente na tržištu rada.
U novom svetu digitalizacije, uloga ekonomista, IT stučnjaka i kreativaca je neprocenjiva. Razvoj digitalizacije, kao globalnog fenomena, podstakao je nastanak niza novih zanimanja. Predviđanja su da će u narednih 25 godina čak 47% postojećih zanimanja nestati ili da će biti zamenjena mašinama. Teško je precizirati nazive novih radnih mesta, ali je jasno da su ključna znanja ona koja se odnose na razvoj IT-a, kreativnog mišljenja i veštačke inteligencije, big data, internet stvari, sve do digitalizacije kompanija i firmi.
Sve navedeno je iznedrilo nova zanimanja među kojima su najplaćeniji tzv. nerutinski kreativni poslovi, u kojima ljude teško mogu zameniti mašine. Zbog toga smo inovirali sve programe na FEFA i osnovali FEFA koaliciju za digitalnu transformaciji čiji su članovi vodeće IT i kreativne kompanije u Srbiji. Taj proces je suština digitalnog doba, on nema granice i svi moramo postati njegov učesnik. U suprotnom će nas dinamika promena pregaziti.
Sa druge strane, ovo je vreme velikih šansi gde talenat i kreativnost treba pretvoriti u poslovni uspeh.

Kreativne industrije su pokretač inovativnosti i osnov razvoja brojnih industrija zasnovanih na znanju i dobrim idejama – zato se one najviše vrednuju na tržištu rada

Tržišni učesnici, lideri danas, teže da budu jedinstveni, drugačiji od svojih konkurenata. Kreativnost postaje sve bitnija, upravo zbog toga što omogućava lidersku poziciju.
Kreativnost i inovativnost su postali osnov prosperiteta. Studije kreativne produkcije su spoj kreativnosti, kulture i ekonomije. Moramo se podsetiti da su kreativne industrije pokretač inovativnosti i osnov razvoja brojnih industrija zasnovanih na znanju i dobrim idejama – zato se one najviše vrednuju na tržištu rada. Pored onoga što je u dosadašnjem razvoju FEFA bilo prisutno, a to je npr. rad u malim grupama i analiza brojnih studija slučaja; obogaćeni model obrazovanja sada još više uključuje najvažnije kompetencije u oblasti kreativnosti i kritičkog mišljenja i kompetencije koje nam donosi digitalna transformacija biznisa.
Studije Kreativne produkcije razvijaju kreativnost u istraživanjima, realizaciji projekata, kreiranju, produkciji i predstavljanju ostvarenja u nekom od formata dramskih i audio-vizuelnih umetnosti. Tako je ostvaren ključan spoj između autorstva (kreativnost i inovativnost) i sposobnosti da se kroz odgovarajući poslovni model ostvaruje kreativna produkcija. Student se osposobljava da postane samostalni kreator sadržaja i realizator produkcije od filmske umetnosti, preko javnih umetničkih događaja do realizacije javnih događaja u kulturi, sportu, politici i industriji zabave uopšte.

Digitalna transformacija podrazumeva integraciju digitalnih tehnologija u svim fazama biznisa

Ekonomisti su u novonastalom digitalnom svetu podjednako značajni kao i u pred-digitalnom dobu. Ova dva sveta će i dalje koegzistirati, a njihove granice će postepeno nestajati. U svakom od njih, ekonomisti imaju svoje nezaobilazno mesto; inovacije i kreativnost koje donosi digitalna transformacija, treba da budu primenjene u novim poslovnim modelima, u biznisu; od bankarstva i finansija, preko razvoja pametnih proizvoda i pametnih gradova do elektronske uprave.
Digitalna transformacija podrazumeva integraciju digitalnih tehnologija u svim fazama biznisa. Ključni izazovi su u vezi sa vrednošću koja se pruža klijentima. To zahteva promenu načina razmišljanja i organizacione kulture – kako da kompanije razumeju šta pokreće kreativnost i kako osmisliti proces koji će dovesti do njene realizacije kroz liderstvo i inovativnost. U tom smislu digitalna transformacija je šansa. Zvanja koja se stiču na programu Digitalne transformacija su npr. poslovni analitičar, menadžer IT projekata, menadžer informacionih sistema, analitičar digitalnog poslovanja, menadžer digitalne transformacije, menadžer digitalnog marketinga, web analitičar…
Te brojne inovacione procese u digitalnoj transformaciji karakterišu potpuno novi prodori u digitalnoj ekonomiji, u vezi sa nastankom sharing economy, gig economy, crowd based capitalism, on-demand economy, startupove, crowdfunding. kickstartere itd. Za ovako duboke društvene i civilizacijske promene potrebni su novi kreativni lideri koji će u potpunosti iskoristiti talenat i kreativni potencijal.

kvalitetno obrazovanje s jedne strane predstavlja najbolju investiciju, a s druge najbolji odgovor na izazove sa kojima se suočavamo

Kako bi se naši studenti uspešno suočili sa svim izazovima savremenog biznisa, program FEFA im omogućava sticanje kompetencija upravo u ovim oblasti digitalne ekonomije, primenjenih ekonomskih analiza, u poslovnim finansijama, bankarstvu i osiguranju, u javnom sektoru i primeni javnih politika, preduzetništvu i biznisu od malih i srednjih preduzeća do velikih kompanija.
Zbog kompleksnosti savremenog društvenog i ekonomskog razvoja, studije na FEFA prožimaju brojne oblasti od tzv. društvenih nauka preko IT-a do umetnosti, i saglasno tome ih mogu pohađati i studenti različitih interesovanja.
Stoga je moja poruka da, shodno brzim i velikim promenama, kvalitetno obrazovanje s jedne strane predstavlja najbolju investiciju, a s druge najbolji odgovor na izazove sa kojima se suočavamo. Studije na FEFA osposobljavaju vas da postanete kreativni lideri i zato je naš moto : „Ti si budućnost“.

Nazad

Slične vesti

Saradnja FEFA fakulteta i I&F Grupe

Saradnja FEFA fakulteta i I&F Grupe

Zahvaljujući saradnji I&F Grupe, komunikacionog sistema koji posluje u 12 zemalja ...
Jelena Skoko: Prakse su mi donele neprocenjive prilike

Jelena Skoko: Prakse su mi donele neprocenjive prilike

Tokom studiranja ekonomije na FEFA sam uz sticanje ekonomskih znanja imala priliku da ...
Alumnistkinje Jana Antić i Marijana Jovanović o svom prvom preduzetničkom poduhvatu – EasyPass

Alumnistkinje Jana Antić i Marijana Jovanović o svom prvom preduzetničkom poduhvatu – EasyPass

Tekst u nastavku posvećujemo našim dragim alumnistikinjama Jani Antić i Marijani Jovanović ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet