FEFA Institut diskusije: “Algoritam nije konkurencija”

FEFA Institut diskusije: “Algoritam nije konkurencija”

Prvo predavanje u nizu stručnih predavanja koje će u narednom periodu organizovati FEFA Institut održano je u sredu 13. novembra u prostorijama fakulteta. Imali smo čast da ugostimo Natali Delić, CTO, Vip mobile dooDarka Marjanovića, CEO,Things Solver koji su govorili na temu “Put korporacije do data-driven organizacije”.

Naši gosti izneli su ključne korake koje jedna organizacija treba da preuzme kako bi postala data-driven, što su istovremeno pokazali na konkretnim primerima, izazovima i preprekama sa kojima su se i sami susretali tokom razvoja kompanija iz kojih dolaze.

Promena je sama po sebi izazov“, rekla je Natali, i dodala kako danas imamo dodatnu otežavajuću komponentu – otpor. Potrebno je verovati nepoznatom, promeniti kulturu, ali i ozbiljno se edukovati na svim nivoima – od menadžera pa nadalje. “Moramo da razumemo kako vreme učenja tek dolazi, za svakog od nas. I to je ono sa čim se treba što pre suočiti “. Slično tome, Darko je istakao važnost obrazovanja ocenjujući kako je otvorenost u deljenju znanja od krucijalnog značaja u svim oblastima, pogotovo u savremenom digitalnom okruženju.

Količina podataka čini sistem poslovanja. Digitalna transformacija se mora kontrolisati, a kontrolisaćemo je kada je budemo razumeli, usaglasili su se Natali i Darko dodajući kako je često teško razlikovati šum od prave vrednosti. Zbog toga, navode oni, edukacija i pristanak na promene je neizostavan, jer ljudi moraju da shvate da su upravo dobili novu vrednost zahvaljujući kojoj mogu da koriste svoje kognitivne sposobnosti. “Praveći nešto novo, shvatiće da algoritam nije konkurencija, već poboljšanje i olakšanje“, bio je jedan od zaključaka.

 

Nazad

Slične vesti

Pozivamo vas na FEFA Web razgovor: O centralnoj ulozi čoveka u kreiranju nove ekonomije

Pozivamo vas na FEFA Web razgovor: O centralnoj ulozi čoveka u kreiranju nove ekonomije

U petak 23. aprila, od 15h održaćemo otvorenu diskusiju na temu nove ekonomije i centralne ...
Mašinski fakultet i FEFA vas pozivaju na konferenciju: INDUSTRIJA 4.0

Mašinski fakultet i FEFA vas pozivaju na konferenciju: INDUSTRIJA 4.0

Zadovoljstvo je što ćemo u utorak 20. aprila od 10h održati konferenciju pod ...
Pozivamo vas na prvi u seriji panela: BIZNIS = ZDRAVLJE

Pozivamo vas na prvi u seriji panela: BIZNIS = ZDRAVLJE

Prvi u nizu panela na temu zdravlja, biznisa i ekonomije održaće se u petak 16. aprila od ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet