FEFA ZIMSKE RADIONICE: Značaj menadžmenta u prevazilaženju poslovnih izazova

FEFA ZIMSKE RADIONICE: Značaj menadžmenta u prevazilaženju poslovnih izazova

Iako u prilično izmenjenim okolnostima, u petak 27. novembra doc. dr Aleksandar Vučković održao je prvu zimsku radionicu pod nazivom Poslovni izazov, posvećenu srednjoškolcima. Zbog trenutne situacije, većina polaznika je učestvovala online putem, što nije predstavljalo prepreku da ostvarimo interakciju i zajednički rešimo poslovni izazov koji  je postavio dr Vučković.

Menadžment postoji od kad postoji i čovek, odnosno udruživanje koje ima za cilj da organizovanim  delovanjem postigne određeni uspeh. Kako je dr Vučković objasnio, primer toga može biti i lov. „Kao nauka, menadžment se javlja krajem devetnaestog, početkom dvadesetog veka. Tada su pojedini istraživači i inženjeri zaposleni u oblasti proizvodnje, shvatili da ljudima treba upravljati na sistematičan način, uz neprestano proučavanje ponašanja, rezultata, ali i međuljudskih odnosa da bi rad bio efikasniji. Kako da unapredimo poslovanje i upravljanje ljudima glasi pitanje na koje odgovara upravo menadžment“, objašnjava dr Vučković. 

Poznato je da veliki broj preduzeća u periodu od prve do treće godine poslovanja najćešće propadne, dok uspeh u proseku dolazi nakon trećeg pokušaja. To ne mora da znači kako je početna ideja nedovoljno dobra, mnogo češće problem predstavlja realizacija, i upravo je to trenutak kada vidimo značaj menadžmenta.

Nakon uvodnog dela i predstavljanja drugih osnovnih pojmova, učesnicima su predočene faze menadžemnta, ali i nephodni koraci koji čine svaku od njih.  Uz znanje i iskustvo, karakter je izuzetno bitan za preduzetništvo, ali i svaki drugi posao. „Preduzetništvo je spoj inovacije, kreativnosti i inicijative. Ono je više pitanje karaktera - da biste bili preduzetnik, morate da budete istrajni, da se suočavate sa novim izazovima, zakoračite u nepoznato i usudite se da stupite u „borbu“ sa onim što se, makar u početku, čini nesavladivim“, govori dr Vučković, objašnjavajući kako je posvećenost od krucijalnog značaja. „Potrebno je da govorite o toj ideji svojim prijateljima, da neprestano razmišljate o unapređenju poslovanja i stalno je testirate. Zbog toga, glavni motiv ne predstavlja novac. Motiv je vaša ideja i vera u njen uspeh“.

Nakon teorijskog, usledio je praktičan deo radionice. Učesnici su dobili zadatak da detaljno analiziraju konkretan proizvod -  ovog puta to je bio voćni sir. Realan izazov zapravo je pružio priliku da stečeno znanje u prvom delu radionice, učesnici zaista sprovedu u delo.

Zbog velikog interesovanja za oblast menadžmenta i preduzetništva, kao i zbog neprestane interakcije,  trajanje radionice se produžilo za čitavih sat vremena. Tim povodom, naš asistent, doc. dr Aleksandar Vučković na samom kraju je ohrabrio sve srednjoškolce da nastave istraživanje ovih oblasti jer će im to znanje sigurno pomoći u daljoj karijeri, ali i ličnom razvoju.

Naredna radionica zakazana je u petak 4. decembra kada ćemo se na isti način baviti temom koja takođe čini našu svakodnevicu - „Zašto plaćamo porez i kuda ide naš novac. Ukoliko želite da učestvujete, formular za prijavu pronađite ovde.

Nazad

Slične vesti

Prva prolećna radionica: Upravljačke veštine i tehnike za uspešno poslovanje

Prva prolećna radionica: Upravljačke veštine i tehnike za uspešno poslovanje

Upravljačke veštine i tehnike za upešno poslovanje bila je prva održana prolećna radionica ...
PSIHOLOGIJA I BIZNIS: Novo usmerenje na osnovnim studijama ekonomije

PSIHOLOGIJA I BIZNIS: Novo usmerenje na osnovnim studijama ekonomije

Osnovne studije ekonomije će od ove godine biti bogatije za novo usmerenje koje će pružiti ...
УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

Услови за избор наставника ФЕФА прописани су Законом о високом образовању и Правилником о ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet