Prezentacija ključnih nalaza studije MMF-a “Rizici demografskih promena u Centralnoj i Istočnoj Evropi“

Prezentacija ključnih nalaza studije MMF-a “Rizici demografskih promena u Centralnoj i Istočnoj Evropi“

Prezentacija ključnih nalaza studije MMF-a “Rizici demografskih promena u Centralnoj i Istočnoj Evropi“ održana je od strane g-dina Ruifeng Zhang (MMF, Vašington), jednog od autora studije, u ponedeljak 18. novembra u prostorijama FEFA fakulteta.

Nakon prezentacije usledila je panel diskusija o socio-ekonomskim posledicama diskutovanih promena u kojoj su učestvovali uvaženi govornici dr Nikola Altiparmakov (Fiskalni savet Republike Srbije), dr Kori Udovički (CEVES), dr Francine Pickup (UNDP), prof. dr Milojko Arsić (Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu) i prof. dr Milan Nedeljković (FEFA) u ulozi moderatora.

Ovaj događaj, u organizaciji CEVES-a i FEFA fakulteta, istakao je u prvi plan nepovoljne tekuće i buduće demografske trendove na podnebljima Centralne i Istočne Evrope i ukazao na posledice istih na tržište radne snage, javnu potrošnju, agregatnu produktivnost i privredni rast.

Očekivani pad broja stanovnika u ovim zemljama (usled veće emigracije i niske stope prirodnog priraštaja) može dovesti do smanjenja ponude radne snage, što politike usmerene na povećanje nataliteta i povećanje stope participacije potencijalno neće biti u stanju da nadoknade, dok starenje stanovništva u proseku može da poveća pritisak na javnu potrošnju, posebno u domenu izdataka za zdravstvene zaštitu i penzije. “Neki od vas se možda pitaju zašto raste stopa smrtnosti s obzirom na to da ekonomija, životni standard i kvalitet usluga naspreduju, a verovatnoća smrti za svaku starosnu grupu opada sa poboljšanjem medicine i implicira duži životni vek. Međutim, ovde se ujedno nalazi i razlog – sa dužim životnim vekom populacija stari, i stopa mortaliteta, za razliku od stope nataliteta, raste“, objasnio je g-din Zhang.

Prema studiji, može se očekivati da agregatna produktivnost počne da opada ukoliko prosečna starost stanovništva dostigne prag iznad 50. ili 55. godine. Uzimajući u obzir sve navedene potencijalne promene, demografski trendovi mogu imati snažan negativan uticaj na privredni rast, proces ekonomske konvergencije i uvećanje makroekonomskih neravnoteža.

U diskusiji koja je usledila, govornici su bili saglasni u pogledu potencijalnih negativnih efekata koji se mogu očekivati usled demografskih promena u narednih 30 godina i potrebi da se na njih već sada reaguje odgovarajućim merama ekonomske i socijalne politike. Istaknut je značaj jačanja domaćih institucija i vladavine prava kao faktora koji u velikoj meri utiču na proces emigracije. Osim toga, pomenute su potrebe jačanja ruralne ekonomije, unapređenja lanaca vrednosti i bolje dizajnirane državne podrške za istraživanja i razvoj,  kako na nivou zemlje tako i na nivou pojedinačnih regiona. Učesnici su ukazali na potencijalno ograničene efekte finansijskih stimulacija za povećanje nataliteta i potrebu za izmenama date politike koje mogu dati veće rezultate. Istaknuto je i odsustvo imigracione strategije u Srbiji koja može biti potencijalno značajno sredstvo kojim se očekivane negativne demografske promene mogu ublažiti. U domenu makroekonomskih politika, istaknut je značaj održavanja makroekonomske ravnoteže, ali i potreba za merama monetarne i fiskalne politike koje mogu da podrže više stope privrednog rasta bez ugrožavanja ostvarene stabilnosti.

Nazad

Slične vesti

FEFA razgovor sa Žaklinom Nikolić Kušić

FEFA razgovor sa Žaklinom Nikolić Kušić

U petak, 21. maja, imali smo prilku da u terminu redovnih internih Webinara, razgovaramo ...
David Blaževski: Od ekonomije do spoja poljoprivrede i novih tehnologija

David Blaževski: Od ekonomije do spoja poljoprivrede i novih tehnologija

David Blaževski, naš alumnista – diplomirani ekonomista FEFA fakulteta, zajedno sa timom ...
Kopaonik biznis forum 2021. godine – osvrt na zapadni Balkan i makroekonomsku poziciju Srbije usled Covid-19 krize

Kopaonik biznis forum 2021. godine – osvrt na zapadni Balkan i makroekonomsku poziciju Srbije usled Covid-19 krize

Kao i svake godine, studenti i profesori FEFA fakulteta imali su priliku da uzmu učešće ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet