Prof. Dušan Vujović gostovao je na prvim FEFA web razgovorima: Da li već sada treba da se pripremamo za postkrizni period?

Prof. Dušan Vujović gostovao je na prvim FEFA web razgovorima: Da li već sada treba da se pripremamo za postkrizni period?

Sa željom da svojim studentima uvek ponudi više, od ovog semestra fakultet organizuje “online” razgovore sa vodećim domaćim i inostranim ekonomistima i privrednicima, na kojima naši studenti sa svih nivoa studija mogu da čuju najaktuelnije teme i aktivno razgovaraju sa gostima.

Prvi gost na FEFA razgovorima, 6 novembra, bio je prof. dr Dušan Vujović, profesor FEFA i bivši ministar finansija Republike Srbije i vodeći ekonomista Svetske Banke.

Ova kriza promenila je sistem funkcionisanja i glavne teme naše prve diskusije bile su posvećene problemu prilagođavanja privreda trenutnoj situaciji, stvaranju konkurentske pozicije i njene dugoročne održivosti, kao i potencijalnim izvorima rasta u trenutnim okolnostima.

Svi modeli koji su nam bili glavna osnova napretka prethodnih godina, moraju biti preispitani, naveo je u razgovoru prof .Vujović. On je istakao da se rešenje održive konkurentnosti nalazi u ulaganju u pametne investicije što, u ovom trenutku, znači ulaganje u ljudski kapital - resurs od ključne važnosti.

Veliki broj postojećih radnih mesta neće opstati, a istovremeno se potpuno nova radna mesta formiraju, što donosi rizik na tržištu rada po pitanju povećanja nezaposlenosti, najpe zbog nedostatka specijalizovanih radnika. Ovaj problem predstavlja veliki izazov za obrazovni sistem koji već sada mora da deluje na tom polju.

Potrebno je restruktuiranje privrede kroz podizanje sposobnosti radne snage da se prilagode novoj situaciji. Fakulteti bi u velikoj meri mogli da reše ovaj problem tako što bi pružali specijalistička usmeravanja koja obezbeđuju potrebna znanja i veštine za izmenjeno tržište koje je pretrpelo velike posledice.

“Brzog oporavka u predkriznom periodu neće biti, sledi proces dubokih i dugoročnih prilagođavanja”, rekao je profesor Vujović i dodao kako projekcije ekonomskog rasta u narednom periodu pokazuju određenu dozu optimizma, ali da je održivost rasta potpuno drugo i istovremeno relevantnije pitanje.

Nazad

Slične vesti

Studentski tim FEFA fakulteta ponovo jedan od 10 najboljih

Studentski tim FEFA fakulteta ponovo jedan od 10 najboljih

Studentski tim FEFA fakulteta u sastavu Milena Albijanić, Teodora Rodić i Vanja ...
Kopaonik biznis forum iz ugla studentkinje

Kopaonik biznis forum iz ugla studentkinje

I ove godine, od 6. do 9. marta, održan je Kopaonik biznis forum, poznatiji kao srpski ...
Razgovor sa prof. Pitićem povodom Svetskog dana prava potrošača: O fer digitalnim finansijama

Razgovor sa prof. Pitićem povodom Svetskog dana prava potrošača: O fer digitalnim finansijama

Svake godine 15. marta na nivou sveta obeležava se dan potrošača, i u skladu sa aktuelnim ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet