“JEDNOG DANA”: prvi klasni film studenata audio-vizuelne produkcije

“JEDNOG DANA”: prvi klasni film studenata audio-vizuelne produkcije

Studenti treće godine audio-vizuelne produkcije završili su snimanje svog prvog klasnog filma “JEDNOG DANA” čiji scenario i režiju potpisuje Sava Reljin, kameru Ivan Stepanović, dok je ostatak klase studenata učestvovao u pripremama, produkciji i postprodukciji projekta: Stefan Vacić, Mihailo Milidragović, Aleksej Guberinić, Nađa Stojović, Anđela Abramović, Ivana Radovanović Kristina Marjanac. Ovaj film govori o sazrevanju koje je ograničeno unapred određenim okvirima u potpunosti mimo težnji i želja likova, što je prikazano kroz niz situacija, trapavih improvizacija, ali i trenutkom dovoljno varljivim da promeni celokupan tok priče.

Hvala svim studentima na požrtvovanosti i velikoj odgovornosti koju su preuzeli na sebe. Takođe, hvala glumcima koji su prihvatili da igraju u studentskom filmu, a posebno našem dragom kolegi Svetozaru Cvetkoviću. Hvala Košarkaškom savezu Srbije na pomoći u realizaciji i svima koji su pomogli. Film je još uvek u montaži, a mi jedva čekamo!“, reči su Bojane Maljević povodom završetka snimanja ovog kratkog igranog filma. S obzirom na to da je “Jednog dana” istovremeno i značajan korak u karijerama naših studenata, razgovarali smo sa njima o najsnažnijim utiscima koji ih vežu za realizaciju ovog projekta.

Koliko vam je značio zajednički rad? Šta biste izdvojili kao najjači utisak tokom ovog procesa?

SAVA RELJIN: Za mene, “Jednog dana” je najambiciozniji film do sada, ali u isto vreme i film kojem sam najtemeljnije pristupio. Tokom celog projekta – počevši od rada na scenariju i rediteljskom postupku sa profesorom Đurđevićem i profesorkom Nešković, preko spremanja projekta za klasni pičing i višenedeljnih priprema sa kolegama, pre svega Ivanom i Stefanom, pa sve do samog snimanja – bilo je jasno da je u pitanju prilično krupan zalogaj. Trenutno se nalazimo u procesu postprodukcije i, gledajući unazad, drago mi je zbog toga što je ovo klasni film, posebno kada se prisetim da sam bio spreman da ga realizujem i nezavisno od rezultata piča na kojem smo prezentovali svoje ideje. Sada mi je apsolutno jasno da bi tako nešto bilo neizvodljivo. Učešće i trud cele klase, kao i podrška fakulteta su za ovaj film bili dragoceni. Siguran sam da je iskustvo stečeno na ovom završnom ispitnom radu zaista mnogo značilo svakome od nas, a verujem da je rezultat našeg rada pravi pokazatelj toga koliko smo u protekle dve godine naučili i napredovali.

IVAN STEPANOVIĆ: Snimanje našeg prvog klasnog filma naučilo me je dosta. Prvo, da nije lako uopšte snimiti film. Gledajući i učestvujući na profesionalnim snimanjima tokom prethodne dve godine shvatio sam koliki trud i rad mora biti uložen u kreiranje jednog igranog sadržaja. Tek sada, posle završetka filma “Jednog dana” sam zaista razumeo šta sve to podrazumeva. Potpuno je drugačije raditi u filmskoj ekipi od organizovanja čitavog snimanja. Zajedno sa kolegom Stefanom Vacićem, kao producenti filma, morali smo da se bavimo svim aspektima organizacije ovog projekta. Od podele zaduženja kolega sa klase, angažovanja eksternih članova ekipe, pronalaženja sredstava potrebnih za realizaciju projekta do nabavljanja keteringa kako bi ekipa svaki dan imala obrok. Osim fakulteta, podršku smo dobili i od Košarkaškog saveza Srbije, OŠ Josif Pančić, KK Zemun, Pizza Plus, Domaćih kiflica, FitProTeam-a zbog čega smo zaista ponosni. S obzirom na to da sam sa kolegom Savom Reljinom počeo pripreme i razgovore u vezi sa fotografijom na vreme, kada smo došli na set straha nije bilo. Knjiga snimanja je bila kompletna i precizna, što je mnogo pomoglo i ubrzalo čitav proces. Shvatio sam da je i na malo više “kreativnim” pozicijama dobra priprema zaista nezamenljiva. Ponosan sam na čitavu klasu i uspeh koji smo ostvarili do sada. Ovaj film će zaista biti dokaz da mala grupa ljudi koja voli ono što radi, može da uradi mnogo. Zahvalio bih se upravi fakulteta, kao i našim profesorima na podršci koju smo dobili tokom pripreme i realizacije ovog projekta.

 

Nazad

Slične vesti

Najviše sredstava od strane Filmskog centra Srbije dodeljeno filmu studenata A/V produkcije

Najviše sredstava od strane Filmskog centra Srbije dodeljeno filmu studenata A/V produkcije

Odlukom o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za ...
Prolećne radionice: Filmski horoskop ili umetnička lična karta

Prolećne radionice: Filmski horoskop ili umetnička lična karta

U kom znaku sam rođen kao filmadžija, glasilo je pitanje koje je otvorilo velike teme – o ...
Sofija Ivić o odbrani master rada: Emocija je najbitnija u audio-vizuelnom sadržaju

Sofija Ivić o odbrani master rada: Emocija je najbitnija u audio-vizuelnom sadržaju

Kako suočavanje sa preprekama može da dovede do neočekivano dobrog ishoda, motiviše i ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet