Martovske radionice: MOVIE MAGIC

Martovske radionice: MOVIE MAGIC

U petak 8. marta, srednjoškolci su imali priliku da učestvuju na radionici Movie magic koju su održali profesori Bojana Maljević Feti Dautović u prostorijama FEFA fakulteta. Ova radionica bila je prva u nizu martovskih radionica iz oblasti audio-vizuelnih umetnosti uz pomoć kojih srednjoškolci imaju priliku da zađu u svet filma, fotografije, video igrica, reklama i kreiranja sadržaja uopšte. Na samom početku, profesori su odgovorili na pitanje zašto u celoj industriji zabave sve potiče od filma, odnosno koje su to bazične vrednosti i tehnike neophodne za dalje stvaranje raznolikih sadržaja. Svi odgovori prikazani su pomoću primera  Wildish Bambino – This Is The TV u produkciji BBC-a, nastao kao replika spota Childish Gambino – This Is America u kojem poznati reper kritikuje američko društvo. Nakon detaljne analize kritičkih ideja ovih spotova, polaznici radionice su imali zadatak da zajednički osmisle scenario za video o društvu u kojem oni žive, uz obavezne elemente, prethodno uočene u spomenutim spotovima – određen objekat, muzika, plesači, statisti, instrumenti, ali i dr. Uspešnost njihovog stvaralačkog procesa i timskog rada ogleda se i u tome što su uspeli da napišu kompletan tekst propratne pesme. Celokupan kreativan proces zajednički su beležili u softver Movie magic kako bi po završetku radionice savladali njegovo korišćenje – između ostalog, srednjoškolci su saznali koliko je važno popisati svu rekvizitu, svakog učesnika, napomene za scenografiju, kostim, specijalne efekte i druge neophodne elemente za kvalitetnu proizvodnju audio-vizuelnog dela. Tokom višečasovnog kreativnog procesa, došli smo i do odgovora na pitanja zašto su danas autori-producenti i producenti-autori, šta su promenili novi mediji, kakav je uticaj HBO i NETFLIX-a i možda najbitnije, kako se razrađuje scenario i koji su njegovi obavezni elementi. Već sledećeg petka 15. marta, učenici će imati priliku da nastave niz martovskih radionica iz oblasti audio-vizuelnih umetnosti uz pomoć profesora Milutina Petrovića na radionici Fimski horoskop. Zašto je važna istorija filma, šta je ideja za fim, kako se piše filmski sinopsis, samo su neka od pitanja na koja ćemo zajednički odgovoriti. Više o radionicama i njihovom prijavljivanju, saznajte ovde.

Nazad

Slične vesti

MASTER KREATIVNA PRODUKCIJA: poslednji termin za prijemni ispit

MASTER KREATIVNA PRODUKCIJA: poslednji termin za prijemni ispit

Poslednji termin za polaganje prijemnog ispita na master studijama kreativne produkcije ...
Sofija Ivić o odbrani master rada: Emocija je najbitnija u audio-vizuelnom sadržaju

Sofija Ivić o odbrani master rada: Emocija je najbitnija u audio-vizuelnom sadržaju

Kako suočavanje sa preprekama može da dovede do neočekivano dobrog ishoda, motiviše i ...
Jelena Blažić: Radujem se što ću javno prikazati svoj prvi kratki film - ujedno i master rad

Jelena Blažić: Radujem se što ću javno prikazati svoj prvi kratki film - ujedno i master rad

  Jelena Blažić je studentkinja master studija kreativne produkcije koja svoj ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet