Finalisti, FEFA

Državno prvenstvo radova iz ekonomije održano petu godinu zaredom

U saradnji sa Regionalnim centrom za talente-Beograd 2, FEFA fakultet je petu godinu zaredom u svojim prostorijama organizovao finale Državnog prvenstva radova iz ekonomije, u subotu 20. aprila.

Ovogodišnje finale činilo je četiri takmičara: Vuk Dabić (Gimnazija, Zrenjanin), Dušan Ristić (Peta ekonomska škola, Rakovica), Danilo Radonjić (Ekonomsko-trgovinska škola, Leskovac) i Mona Čolić (Ekonomsko-trgovinska škola, Sopot). Svi srednjoškolci imali su na raspolaganju 15 minuta za prezentaciju svojih radova na osnovu čega je Komisija sastavljena od profesorki Marije Džunić, Danice Rajin i asistentkinje Jelisavete Lazerević, postavljala dodatna pitanja u vezi sa njihovim izlaganjima.

Kao i prethodnih godina, želeli smo da pomognemo mladima da se upoznaju sa zahtevima i standardima međunarodnih takmičenja i pružimo mogućnost da se oslobode, nauče i ohrabre da iznose svoje mišljenje i argumentovane stavove o aktuelnim temama i problemima – u konkretnom slučaju o globalnoj ekonomiji, te njenim različitim posledicama – poteškoćama sa kojima se susreće i rizicima koje donosi. Pre izlaganja i prezentacija, učenici su imali zadatak da odaberu neke od ponuđenih tema i napišu apstrakt u pismenoj formi na osnovu kojih su izborili svoje mesto u finalu.

Oni su odabrali da govore o bitkoin valuti, odnosno “Da li je bitkoin digitalno zlato” i preduzetništvu – “Sturt up – od ideje do realizacije”. Prva dva izlaganja, Vuka Dabića i Dušana Ristića na temu bitkoina, dala su odgovore na pitanja šta je doprinelo naglom rastu, a kasnije i opadanju korišćenja ove valute, koje su njene prednosti, mane, ko ulaže u ovu valutu i da li ona, prema njihovom mišljenju, ima potencijal da promeni tokove ekonomskog funkcionisanja naše civilizacije. Nakon ovih, sledile su prezentacije Danila Radonjića i Mone Čolić na drugu temu; o preduzetništvu, odnosno kolika je vrednost same ideje, šta bi trebalo da budu prvi koraci realizacije i koliko je, između ostalog, važno odgovoriti na pitanje zašto se određeno poslovanje uopšte pokreće pre samog odlučivanja za taj potez.

Nakon svih izlaganja, Komisija je ocenjivala autentičnost, nivo poznavanja materije, prezentaciju, rezultate istraživanja i kvalitet samog izlaganja. Na osnovu spomenutih kriterijuma, naši finalisti-najnadareniji srednjoškolci, dobili su svoje nagrade prema ostvarenim rezultatima, a prvo mesto je ove godine zauzeo Dušan Ristić. Ovom prilikom želimo još jednom da se zahvalimo i čestitamo svim srednjoškolcima koji su učestvovali na ovogodišnjem takmičenju.

 

Comments are closed.