5 saveta za produktivnije studiranje od kuće

5 saveta za produktivnije studiranje od kuće

“Zapamtite, vaš fokus određuje vašu realnost”, Džordž Lukas

Postavljanje pravih ciljeva, fokusiranje na njih i pronalaženje odgovarajućih kanala za njihovo sprovođenje, ključni su koraci za uspeh, čime god se bavili. U ovom slučaju, bilo da je vaš fokus spremanje ispita, pisanje seminarskih radova ili online praćenje nastave, najvažnije je da pronađete način koji vam najviše odgovara i prilagodite ga uslovima u kojima se trenutno svi nalazimo. 

Uz pomoć malih trikova možete vaš radni prostor učiniti efikasnijim i prilagoditi ga tako da vam on ne bude opterećenje za rad. Postoji mnogo načina i pomagala koja će vas održavati motivisanim i produktivnijim za učenje od kuće:

  • Odredite svoj radni prostor

Ukoliko već nemate svoje uobičajno mesto za učenje u kući – pronađite ga. Nekome je potrebna potpuna tišina za koncentraciju, dok drugi više vole da rade uz muziku ili priču u pozadini.

Kada izaberete okruženje koje vam najviše prija, trudite se da uklonite sve oko sebe što bi vam ometalo pažnju i koncentraciju – podesite osvetljenje da prija vašim očima, provetravajte s vremena na vreme prostoriju i, ono najvažnije, održavajte prostor čistim i urednim. 

  • Mislite o mestu koje vas čini srećnim

Isprobajte aplikacije koje prave atmosferu sa neometajućom, pozadinskom bukom, poput cvrkutanja ptica ili pričanja u kafiću. Ove ambijentalne aplikacije, kao što su Coffitivity ili Noisli, razlikuju se od muzičkih aplikacija po tome što nemaju oglase koje bi vam ometale koncentraciju. 

  • To-do liste

Napišite to-do listu stvari koje morate obaviti u toku dana. Kada završite sa njom, precrtajte je i napišite sledeću. Ove liste vam pomažu da ne zaboravite na neku od obaveza koje imate, motivisaće vas da predano i produktivno radite na dolaženju do zadatog cilja i održavaće vašu koncentraciju u kontinuitetu. 

Ovde se takođe možete koristiti mnogim to-do aplikacijama, kao što je Google Keep ili Evernote, a tu su i fenomenalne aplikacije koje vam pomažu da ostanete fokusirani na ono što radite, kao što je Forest, o kojoj smo pisali u našem prethodnom tekstu.

  • Pravite pauze

Probajte da prepoznate svoj najefikasniji deo dana za učenje. Bitno je da redovno pravite pauze tokom prelaska gradiva, jer ćete na taj način uspeti da učite duže i kvalitetnije. Odvojite se od laptopa na svakih sat vremena i radite nešto u čemu uživate, bilo da je to čitanje knjige, predah uz TV ili igranje igrice. Ukoliko ste u mogućnosti, prošetajte na kratko u toku dana, u periodu kada je to dozovljeno. Kada završite sa obavezama za taj dan, spakujte svoje stvari za učenje i opustite se u ostatku dana, jer je odmor, na kraju, najbitniji za ono što vas čeka sutra.  

  • Družite se sa svojim prijateljima preko online platformi

Jedan od  važnih faktora za uspešno studiranje od kuće jeste i naš uobičajni društveni život. Zato vodite računa o tome da dovoljno vremena posvetite i svojim prijateljima. Iskoristite društvene mreže, desktop ili mobilne aplikacije da redovno budete u kontaktu sa kolegama sa fakultetima, prijateljima i rodbinom. 

Razmislite o svom cilju, napravite plan kako do njega, a onda se bacite na posao. Strategija kojom ćete se služiti je isključivo vaša individualna stvar. Zato je naš predlog da isprobate nekoliko načina i tako pronađete svoju idealnu kombinaciju.  

Nazad

Slične vesti

Doktorska disertacija Kloda Kolaroa - Klasifikacioni algoritmi mašinskog učenja i njihova primena u finansijsma

Doktorska disertacija Kloda Kolaroa - Klasifikacioni algoritmi mašinskog učenja i njihova primena u finansijsma

Klod Kolaro Doktorska disertacija pod naslovom: Klasifikacioni algoritmi mašinskog ...
Karijerni dan na FEFA: Job Fair & Speed dating okupili niz kompanija i eksperata iz različitih industrija

Karijerni dan na FEFA: Job Fair & Speed dating okupili niz kompanija i eksperata iz različitih industrija

Ključne teme nedavno održanog karijernog događaja bile su poslovi budućnosti, traženi ...
Studenti FEFA izborili plasman u regionalno finale takmičenja L’Oreal Brandstorm

Studenti FEFA izborili plasman u regionalno finale takmičenja L’Oreal Brandstorm

Studenti prve godine FEFA fakulteta, Drina Srdić, Aleksa Simović i Marija Zorić, pod ...