5 saveta za produktivnije studiranje od kuće

5 saveta za produktivnije studiranje od kuće

“Zapamtite, vaš fokus određuje vašu realnost”, Džordž Lukas

Postavljanje pravih ciljeva, fokusiranje na njih i pronalaženje odgovarajućih kanala za njihovo sprovođenje, ključni su koraci za uspeh, čime god se bavili. U ovom slučaju, bilo da je vaš fokus spremanje ispita, pisanje seminarskih radova ili online praćenje nastave, najvažnije je da pronađete način koji vam najviše odgovara i prilagodite ga uslovima u kojima se trenutno svi nalazimo. 

Uz pomoć malih trikova možete vaš radni prostor učiniti efikasnijim i prilagoditi ga tako da vam on ne bude opterećenje za rad. Postoji mnogo načina i pomagala koja će vas održavati motivisanim i produktivnijim za učenje od kuće:

  • Odredite svoj radni prostor

Ukoliko već nemate svoje uobičajno mesto za učenje u kući – pronađite ga. Nekome je potrebna potpuna tišina za koncentraciju, dok drugi više vole da rade uz muziku ili priču u pozadini.

Kada izaberete okruženje koje vam najviše prija, trudite se da uklonite sve oko sebe što bi vam ometalo pažnju i koncentraciju – podesite osvetljenje da prija vašim očima, provetravajte s vremena na vreme prostoriju i, ono najvažnije, održavajte prostor čistim i urednim. 

  • Mislite o mestu koje vas čini srećnim

Isprobajte aplikacije koje prave atmosferu sa neometajućom, pozadinskom bukom, poput cvrkutanja ptica ili pričanja u kafiću. Ove ambijentalne aplikacije, kao što su Coffitivity ili Noisli, razlikuju se od muzičkih aplikacija po tome što nemaju oglase koje bi vam ometale koncentraciju. 

  • To-do liste

Napišite to-do listu stvari koje morate obaviti u toku dana. Kada završite sa njom, precrtajte je i napišite sledeću. Ove liste vam pomažu da ne zaboravite na neku od obaveza koje imate, motivisaće vas da predano i produktivno radite na dolaženju do zadatog cilja i održavaće vašu koncentraciju u kontinuitetu. 

Ovde se takođe možete koristiti mnogim to-do aplikacijama, kao što je Google Keep ili Evernote, a tu su i fenomenalne aplikacije koje vam pomažu da ostanete fokusirani na ono što radite, kao što je Forest, o kojoj smo pisali u našem prethodnom tekstu.

  • Pravite pauze

Probajte da prepoznate svoj najefikasniji deo dana za učenje. Bitno je da redovno pravite pauze tokom prelaska gradiva, jer ćete na taj način uspeti da učite duže i kvalitetnije. Odvojite se od laptopa na svakih sat vremena i radite nešto u čemu uživate, bilo da je to čitanje knjige, predah uz TV ili igranje igrice. Ukoliko ste u mogućnosti, prošetajte na kratko u toku dana, u periodu kada je to dozovljeno. Kada završite sa obavezama za taj dan, spakujte svoje stvari za učenje i opustite se u ostatku dana, jer je odmor, na kraju, najbitniji za ono što vas čeka sutra.  

  • Družite se sa svojim prijateljima preko online platformi

Jedan od  važnih faktora za uspešno studiranje od kuće jeste i naš uobičajni društveni život. Zato vodite računa o tome da dovoljno vremena posvetite i svojim prijateljima. Iskoristite društvene mreže, desktop ili mobilne aplikacije da redovno budete u kontaktu sa kolegama sa fakultetima, prijateljima i rodbinom. 

Razmislite o svom cilju, napravite plan kako do njega, a onda se bacite na posao. Strategija kojom ćete se služiti je isključivo vaša individualna stvar. Zato je naš predlog da isprobate nekoliko načina i tako pronađete svoju idealnu kombinaciju.  

Nazad

Slične vesti

BUDUĆNOST OBRAZOVANJA: Pozivamo vas na onlajn panel diskusiju sa predstavnicima škola i poslovne zajednice

BUDUĆNOST OBRAZOVANJA: Pozivamo vas na onlajn panel diskusiju sa predstavnicima škola i poslovne zajednice

Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo u sredu 12. maja od 17h biti u prilici da ...
INTERNATIONAL FEMALE STUDENTS HACHATHON: prijave otvorene do 10. maja

INTERNATIONAL FEMALE STUDENTS HACHATHON: prijave otvorene do 10. maja

International Female Students Hackathon u organizaciji AFA i  Women4Cyber chapter-ima u ...
FEFA Web razgovor: obrazovanje kao ključan faktor u održivom ljudskom razvoju

FEFA Web razgovor: obrazovanje kao ključan faktor u održivom ljudskom razvoju

„Brzina kojom se poslovi i tražene veštine menjaju i preoblikuju, načinila je inovativnost ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet