PRIMENI ZNANJE: Studije slučaja

Preuzmite materijale za nastavu u srednjim školama

Projekat "Primeni znanje", tiče se razvoja veština analitičkog, kritičkog i kreativnog razmišljanja kod učenika, primenom metode studije slučaja.

Metoda studije slučaja je nastavna metoda, koja pomaže učenicima i studentima da kroz rešavanje praktičnih izazova razviju sposobnost primene stečenih teorijskih znanja, kao i veštine rešavanja problema. Studija slučaja je tekst u kojem je dat opis određene problemske situacije iz relevantne oblasti. U studiji slučaja su sadržani elementi koji se tiču pozadine problemske situacije, faktora koji utiču na nju, mogućih alternativa za rešavanje, itd. Nakon što se učenici upoznaju sa studijom slučaja, nastavnik na času moderira diskusiju sa učenicima, tako što postavlja pitanja o problemu, od opštih ka specifičnim, i usmerava učenike ka detaljnoj analizi problema, definisanju mogućih rešenja i potom izboru najboljeg. Svakako, studije slučaja se mogu zadavati učenicima i u vidu istraživačkih zadataka, gde bi kroz internet istraživanje sproveli analizu i definisali predlog rešenja.

U okviru projekta "Primeni znanje", izrađeno je nekoliko desetina studija slučaja iz velikog broja predmeta. Svaka studija slučaja sadrži i uputstvo za nastavnike za vođenje diskusije na času. Na ovaj način, želimo da omogućimo nastavnicima da brzo i jednostavno dođu do savremenih obrazovnih materijala.

Ciljevi projekta "Primeni znanje" su:

  1. Pružanje mogućnosti učenicima da u potpunosti razumeju svrhu i primenu gradiva koje uče;
  2. Razvoj istraživačkih, analitičkih, kritičkih, kreativnih i drugih veština učenika;
  3. Uspešniji rad nastavnika, jer će kroz diskusiju sa učenicima na teme rešavanja praktičnih izazova, moći da lakše privuku i zadrže pažnju učenika i dovedu ih do boljih rezultata.

Projekat je realizovan od strane istraživačkog tima FEFA fakulteta. U realizaciji projekta, učestvovali su: Doc. dr Aleksandar Vučković (rukovodilac projekta), Msc Danica Gaković (projektni koordinator) i studenti Mina Milošević, Ana Leković, Igor Jakovljević, Mihailo Marković, Mihailo Martinov, Darija Marjanović, Anica Kovačević, Aleksandar Vasin i Natalija Lazevski.

Studije slučaja su potpuno besplatne i moguće ih je preuzeti nakon registracije. Molimo vas da, koliko god je moguće, studije slučaja na nastavi koristite u originalnoj verziji.

Za preuzimanje materijala, potrebno je popuniti formu u nastavku:

Preuzmite studije slučaja sa uputstvima za nastavu

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet