Branko Greganović: Tri ključna elementa pri pozicioniranju u budućnosti

Branko Greganović: Tri ključna elementa pri pozicioniranju u budućnosti

Branko Greganović,  predsednik izvršnog odbora NLB Banke, otvorio je novi ciklus FEFA Web razgovora u petak 12. marta. Ovaj razgovor bio je prvi u novoj 2021. godini, a naši studenti, profesori i alumnisti imali su priliku da ponovo učestvuju u online diskusiji i razmene iskustva po pitanju biznis i ekonomskog okruženja, načina prilagođavanja aktuelnim promenama, ali i profesionalnog i ličnog razvoja.

Sve generacije i svi segmenti stanovništva prelaze mnogo lakše na digitalan način komuniciranja nego što se očekivalo, kako na nivou banaka, tako i na nivou čitavog društva“, započeo je Branko osvrnuvši se na različitost uslova rada u okviru bankarskog sistema čiju razvijenost uz opštu, kako kaže, diktira i razvijenost lokalnih finansijskih tržišta.

Ipak, bez obzira na to o kom sektoru je reč, zahvaljujući krizi i izmenjenim uslovima, postalo je jasno kako je za konkurentnost na tržištu rada presudna jedna veština – preduzetništvo.

Preuzimanje rizika, preduzetnički pristup, i razvoj tog preduzetničkog kapaciteta je ključni element dobrog pozicioniranja. Znanje te vrste tražiće se sve više, dok će vrednost paralelno rasti“, objasnio je Greganović dodavši kako se taj pristup posebno odnosi na korporacije gde je možda i najvažniji. 

Korporacije imaju veliki problem sa tradicionalnom kulturom gde preovladava hijerarhijski sistem komande. Njihov životni vek se skraćuje baš zbog toga što se nalazimo na raskrsnici – hijerarhijska struktura nije sposobna da se izbori sa tempom promena. One će morati da se transformišu upravo uz pomoć preduzetničkog pristupa kako bi uopšte mogle da opstanu“, zaključio je Greganović.

Kao drugu važnu stvar pri pozicioniranju, istakao je etiku i poštovanje etičkih pravila, kao izuzetno važna u periodu veštačke inteligencije i digitalnih sistema koji omogućavaju brojne zloupotrebe i katastrofične scenarije. Kako njih ne mogu preduprediti pravni sistemi, policija i slični kontrolni mehanizmi, etika postaje jedini mogući odgovor.

U prošlosti, etika se mogla naslikati uz pomoć generala koji su ispred sebe imali topove, a u rukama puške i bez obzira na njihovu dostupnost, nisu ih koristili. U budućnosti, to bi trebalo da izgleda tako što oni koji razumeju veštačku inteligenciju, koriste je i svesni su njene moći, odbijaju da je zloupotrebe protiv čovečanstva na bilo koji način. To će, mislim, biti glavni izazov budućnosti“, objasnio je gospodin Branko.

Kao poslednju, ali ne manje bitnu, istakao je rastuću vrednost ideja nasuprot egzekuciji. Uzrok tome ponovo predstavljaju promene jer jedino dobre ideje omogućavaju da te promene i ispratimo. „Napravite eksperiment - probajte da („dobro“) realizujete lošu ideju, šta će se dogoditi? Čak i tokom same implementacije treba kritički pristupiti ideji i biti spreman na promenu iste“, rekao je naš govornik i dodao kako konkretno ovaj trenutak, trenutak dubokih promena i poremećaja, pokazuje da onaj ko nije sposoban da proizvede ideje usklađene sa dinamičnim okruženjem, realizovaće ideje koje su zastarele, a posledično i bez bilo kakve vrednosti.

Pred sam kraj, u duhu naše diskusije, gospodin Greganović preporučio je knjigu The Lean Startup autora Eric Ries-a koja upravo govori na teme našeg prvog FEFA Web razgovora u novoj godini.

Nazad

Slične vesti

УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

Услови за избор сарадника ФЕФА прописани су Законом о високом образовању, Правилником о ...
УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

Услови за избор сарадника ФЕФА прописани су Законом о високом образовању, Правилником о ...
Radionica namenjena pedagozima i školskim psiholozima: Stres i motivacija - psihologija nastave u vanrednim okolnostima

Radionica namenjena pedagozima i školskim psiholozima: Stres i motivacija - psihologija nastave u vanrednim okolnostima

Sa velikim zadovoljstvom, pozivamo sve koleginice i kolege - pedagoge i školske ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet