Filmski susreti: Član žirija Bojana Maljević

Filmski susreti: Član žirija Bojana Maljević

Bojana Maljević, glumica, producentkinja i profesorka na smeru Audio-vizuelna produkcija, zajedno sa glumcima Tihomirom Stanićem i Anom Sofrenović, čini žiri 53. Festivala glumačkih ostvarenja “Filmski susreti” u Nišu. Ovaj festival važi za najstariju manifestaciju domaćeg igranog filma, a poseban je zbog svoje istrajnosti i posvećenosti glumcima. Organizatori kažu da je ovogodišnji festival u znaku premijernih projekcija, pa će posetioci imati priliku da vide četiri premijere u takmičarskom i tri u revijalnom delu festivala, ali i nekoliko pilot epizoda novih televizijskih serija.

Tradicionalno, Filmski susreti pružaju doprinos u objavljivanju knjiga i publikacija o srpskim glumačkim velikanima, a okrugli stolovi, diskusije i drugi prateći programi odvijaju se svakodnevno. Na otvaranju festivala je, nakon svečanog ulaska glumaca i vatrometa, dodeljena nagrada “Pavle Vujisić” za životno delo i doprinos filmu – glumcu Radošu Bajiću.

Ova godina je posebna i zbog toga što se navršava tri decenije od prve filmske premijere i prve nagrade naše profesorke. Film “Lager Niš”, reditelja Mikija Stamenkovića, sniman je upravo u ovom gradu.
“Iako sam dolazila više puta, bila nagrađivana i za druge uloge, glumci u filmovima koje sam producirala takođe su osvajali nagrade u Nišu – zbog tog prvog filma sam vezana za ovaj grad i ovu publiku, zaista posebnu. Recimo, večeras je bio pljusak i ponovo su svi ostali na svojim mestima, izuzetni gledaoci! Raspoloženje je veoma lepo, otvaranje je bilo jedno od najlepših, a drago mi je što je i nekoliko naših studenata došlo na festival. Jedino mi je žao što našim kolegama iz regiona, čiji filmovi učestvuju u zvaničnoj selekciji, ne možemo da dodelimo zvanične nagrade. Naime, po Pravilniku festivala nagrade možemo dodeliti samo državljanima Republike Srbije. Direkcija festivala najavljuje promenu od sledeće godine i nadamo se da će je i realizovati, jer se sve više filmova snima u koprodukcijama”, kaže Bojana Maljević.

Žiri će 31. avgusta, na završnoj svečanosti, dodeliti osam zvaničnih nagrada za najbolja glumačka ostvarenja.

 

Nazad

Slične vesti

Karijerni dan na FEFA: Job Fair & Speed dating okupili niz kompanija i eksperata iz različitih industrija

Karijerni dan na FEFA: Job Fair & Speed dating okupili niz kompanija i eksperata iz različitih industrija

Ključne teme nedavno održanog karijernog događaja bile su poslovi budućnosti, traženi ...
Studenti FEFA izborili plasman u regionalno finale takmičenja L’Oreal Brandstorm

Studenti FEFA izborili plasman u regionalno finale takmičenja L’Oreal Brandstorm

Studenti prve godine FEFA fakulteta, Drina Srdić, Aleksa Simović i Marija Zorić, pod ...
Odluka o visini školarine za akademsku 2024/25. godinu

Odluka o visini školarine za akademsku 2024/25. godinu

Odluku o visini školarine školarine za akademsku 2024/25. godinu koju je doneo Savet FEFA ...