Jelena Skoko: Prakse su mi donele neprocenjive prilike

Jelena Skoko: Prakse su mi donele neprocenjive prilike

Tokom studiranja ekonomije na FEFA sam uz sticanje ekonomskih znanja imala priliku da čujem i razna profesionalna iskustva naših profesora, kao i gostujućih predavača, što mi je pomoglo da se pripremim za poslovno okruženje. Uporedo sa tim, ono što smatram da je značajno doprinelo da po završetku studija steknem uvid u mnoge mogućnosti koje mi se pružaju, jesu prakse.

Za vreme studiranja obavila sam ukupno pet praksi. Neke su mi bile značajnije od ostalih, međutim kada se osvrnem, shvatam da je svaka pružila doprinos mom profesionalnom razvoju. Specijalizovanost i znanje su ono što nas, studente sa FEFA, diferencira u odnosu na druge kolege, a to se postiže upravo ozbiljnim praktičnim radom. U četvrtoj godini imala sam priliku da budem izabrana za projekat Mladi Lideri koji sprovodi Delta Holding. Time sam ostvarila svoje dve velike želje: da se zaposlim dok sam još uvek student i da radim posao koji baš želim.

Oduvek su me zanimale finansije, a nakon dve prakse u IT kompanijama i brojnih predavanja na temu digitalizacije i primene informacionih tehnologija u poslovanju, shvatila sam da svoj budući posao vidim kao povezivanje tradicionalnih ekonomskih oblasti; kao što su finansije, sa modernom tehnologijom. To i jeste posao koji danas obavljam.

Nisu samo znanje i operativne veštine vredne. Neke prakse ukazale su mi na to u kojim poslovima se ne pronalazim, što me je ohrabrilo da otkrijem i okrenem se onome što mi više odgovora. Zajedničko za sve prakse je to što je svaka od njih bila korisna, zadaci u skladu sa mojim znanjem i mentori koji su bili spremni da pomažu. Neprocenjive su prilike koje su mi prakse pružile da se istaknem i ostvarim značajne kontakte, kao i uticaj koji su imale na unapređenje komunikacionih veština.

Ne mogu, a da ne spomenem veliki uticaj takmičenja na kojima sam učestovala. Takmičenja podstiču timski rad, razmišljanje van okvira, inovativnost, kreativnost, unapređenje govorničkih veština, kritičko mišljenje… Često podrazumevaju izlazak iz zone komfora, što je dobra priprema za suočavanje sa zadacima koji nas očekuju. S obzirom na to da volim da učim u svakoj prilici i od drugih ljudi, ovo su mi bile sjajne prilike za lični razvoj.  Na takmičenju, na kojem sam učestvovala u drugoj godini studija, zajedno sa svojim timom osvojila sam praksu u trajanju od tri meseca u Metro Cash & Carry kompaniji. To je bilo nezamenljivo iskustvo!

Srećna sam što sam period studiranja iskoristila na dobar način za učenje i napredovanje, a to mi je otvorilo vrata da još pre završetka osnovnih studija radim posao koji volim.

Nazad

Slične vesti

Specijalističke studije o Pravednoj tranziciji na Zapadnom Balkanu

Specijalističke studije o Pravednoj tranziciji na Zapadnom Balkanu

U organizaciji Mreže za demokratski dijalog i FEFA fakulteta, održane su specijalističke ...
Kompas 4.0: Utisci polaznika o radu na razvoju digitalnih proizvoda i inovativnih kompanija

Kompas 4.0: Utisci polaznika o radu na razvoju digitalnih proizvoda i inovativnih kompanija

Inicijativa „Digitalna Srbija" i FEFA fakultet okupili su mlade koji se nalaze na početku ...
УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

Услови за избор наставника ФЕФА прописани су Законом о високом образовању и Правилником о ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet