„Knjiga mora da te uzme, ponese, da te bar malo učvrsti u dobrom i udalji od lošeg“

„Knjiga mora da te uzme, ponese, da te bar malo učvrsti u dobrom i udalji od lošeg“

Danas se na svetskom nivou obeležava poseban dan – dan knjige. Ukoliko ste nekada bili na FEFA fakultetu, znate da stepenice vode do prostrane prostorije koja obiluje knjigama, ali i biljkama, svetlošću i tišinom.

 

Biblioteka fakulteta, posebna je ne samo zbog toga, već i zbog naše bibliotekarke Ivane Petrović koja petnaest godina unazad vodi računa da studenti imaju potrebnu literaturu za studije, ali i da u svakom trenutku mogu zaći i u neke druge oblasti i žanrove koji obogaćuju interesovanja i uvode u neke druge svetove.

Zbog toga smo želeli da razgovaramo sa Ivanom i ovim razgovorom obeležimo poseban dan.

Ivana Petrović
Ivana Petrović

Šta je to što Vam pričinjava najveće zadovoljstvo u poslu i šta vas motiviše da u njemu istrajete?

Ivana Petrović: Ljudi se razlikuju po svojim interesovanjima, potrebama i prioritetima u različitom životnom dobu - nije svakome potrebna dinamična karijera tokom celog radnog veka.  Za mnoge ljude posao koji ih čini zadovoljnim je nešto što im omogućava da kreiraju životni stil koji vode i van radnog prostora. Na fakultetu je komunikacija sa mladim osobama ono što mene ispunjava.

Šta svaka dobra biblioteka treba da ima?

Ivana Petrović: Univerzitetske biblioteke treba osmisliti kao prijatan, tih prostor, sa obaveznom čitaonicom, koji ne služi isključivo za iznajmljivanje obavezne literature, već i za učenje, čitanje  knjiga koje nisu stručne, kao i konsultacije u vezi sa izborom literture i izradom  seminarskih, završnih i master radova. Mnogi nisu upoznati s činjenicom da biblioteka FEFA, pored savremenih izdanja iz oblasti ekonomije, ima i dosta literature iz  oblasti - filma, sporta, sociologije, politike... Pre nekoliko godina  u poseti su nam bili studenti jednog srodnog fakulteta. Naprosto su se iznenadili količinom i raznovrsnošću savremenih izdanja iz oblasti ekonomije kojim biblioteka  raspolaže. Od ove godine smo bogatiji i za novija izdanja iz oblasti psihologije. To su knjige koje se obično traže i kao dodatna literatura.

FEFA bibliotaka
FEFA bibliotaka

Kako podstičete studente da izdvoje vreme i za knjige koje nisu stručne?

Ivana Petrović: Studente je potrebno zainteresovati za knjigu, preporukom. Od profesora na predavanju, preko asistenata na vežbama, pa na kraju i s moje strane, u biblioteci.

U kojim knjigama Vi uživate?

Ivana Petrović: Svaka dobra knjiga je po mom mišljenju mini terapija, s tim, što je bolje ne čitati ništa, nego čitati loše, isprazne knjige. Knjiga mora da te uzme, ponese, da te bar malo učvrsti u dobrom i udalji od lošeg. Upravo  biblioterapija koristi književnost za poboljšanje mentalnog zdravlja, s nadom da ćete se nakon čitanja vratiti u stvarnost sa novim, boljim stavom.

Citat koji izdvajate glasi…

Ivana Petrović: "Kako je dobro biti među ljudima koji čitaju knjige!" Rainer Maria Rilke

Kojoj knjizi se rado vraćate i zbog čega?

Ivana Petrović: Ruskim klasicima se rado vraćam i neverovatno je to, koliko je taj povratak  od velike pomoći u svakodnevici. Pomaže vam da bolje razumete ljudsku prirodu, postupke, odnose i događaje kao ishodišta svega toga.

Koju knjigu biste u ovom trenutku preporučili studentima?

Ivana Petrović: Preporuka studentima za čitanje: Danijel Kaneman, Misliti, brzo i sporo

Nazad

Slične vesti

Karijerni dan na FEFA: Job Fair & Speed dating okupili niz kompanija i eksperata iz različitih industrija

Karijerni dan na FEFA: Job Fair & Speed dating okupili niz kompanija i eksperata iz različitih industrija

Ključne teme nedavno održanog karijernog događaja bile su poslovi budućnosti, traženi ...
Studenti FEFA izborili plasman u regionalno finale takmičenja L’Oreal Brandstorm

Studenti FEFA izborili plasman u regionalno finale takmičenja L’Oreal Brandstorm

Studenti prve godine FEFA fakulteta, Drina Srdić, Aleksa Simović i Marija Zorić, pod ...
Odluka o visini školarine za akademsku 2024/25. godinu

Odluka o visini školarine za akademsku 2024/25. godinu

Odluku o visini školarine školarine za akademsku 2024/25. godinu koju je doneo Savet FEFA ...