Martovske radionice: Kreativno računovodstvo

Martovske radionice: Kreativno računovodstvo

Profesor Vladimir Poznanić je u petak 22. marta održao radionicu “Kreativno računovodstvo” iz oblasti ekonomije u sklopu  martovskih radionica koje se tokom celog meseca održavaju na FEFA fakultetu.

Šta je kreativno u računovodstvu“, glasilo je pitanje kojim je profesor Poznanić započeo svoje predavanje. Nakon duže diskusije, došli smo do odgovora da sva kreativnost u računovodstvu zapravo predstavlja namerno odstupanje od međunarodnih standarda, manipulaciju i uopšte lažno predstavljanje stanja i rezultata određenog poslovanja.

Poslednjih godina, zabeleženi su različiti finansijski skandali koji su obilovali “kreativnim računovodstvom”. Te prevare ticale su se čak i poslovanja koja su bila svetski poznata i uspešna; jedan od primera je nekadašnja američka kompanija ENRON koja se nalazila na listi od deset najvećih u Americi.

Naime, kompanija je u dogovoru sa revizorom prikazivala lažne rezultate – u drugom delu 2000. godine iskazan je profit u visini od 650 miliona dolara. Nedugo zatim, ispostavilo se da je ovaj rezultat petostruko precenjen. Zbog nenaplativih potraživanja i povećanja zaliha kompanija je bila nelikvidna, što se moglo identifikovati 1997. godine. Ipak, to nije bilo dovoljno upozorenje investitorima koji su se do tada u većini slučaja oslanjali na informacije o profitabilnosti. Zbog navedenih manevrisanja, kompanija je bankrotirala 2001. godine zajedno sa jednom od najvećih računovodstvenih firmi Arthur Andersen.

Ovaj slučaj predstavlja samo jedan u nizu svetski poznatih kompanija koje su na sličan način propale. Svi skandali su vremenom doprineli da investitori izgube poverenje u finansijske izveštaje. To se odrazilo ne samo na kompanije, već i na zemlje iz kojih su one vodile svoja poslovanja. Posledično, to je dalje uticalo na reputaciju, društvo, ekonomiju i na razvoj uopšte zbog čega mnoge države danas još uvek pokušavaju da povrate poverenje.

Nakon prikaza praktičnih primera, osnovnih pojmova i značaja oblasti računovodstva, profesor Poznanić se osvrnuo na rizičnost i odgovornost koje nosi ova profesija istovremeno ističući njenu važnost.

Nazad

Slične vesti

Novi termini ONLINE polaganja prijemnog ispita za osnovne studije ekonomije

Novi termini ONLINE polaganja prijemnog ispita za osnovne studije ekonomije

Zbog povišenih zdravstvenih rizika i zahteva potencijalnih studenata, FEFA fakultet je doneo odluku o novim ...
Važno obaveštenje: ONLINE prijemni ispit za Audio-vizuelnu produkciju

Važno obaveštenje: ONLINE prijemni ispit za Audio-vizuelnu produkciju

Usled najavljenih novih epidemioloških mera, FEFA fakultet je doneo odluku o prelasku na ONLINE polaganje ...
Jelena Skoko: Prakse su mi donele neprocenjive prilike

Jelena Skoko: Prakse su mi donele neprocenjive prilike

Tokom studiranja ekonomije na FEFA sam uz sticanje ekonomskih znanja imala priliku da čujem i razna profesionalna ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet