Martovske radionice: Poslovni izazov

Martovske radionice: Poslovni izazov

Poslednju martovsku radionicu pod nazivom Poslovni izazov iz oblasti ekonomije, održao je dr Aleksandar Vučković u petak 29. marta u prostorijama FEFA fakulteta.

Na samom početku prof. Vučković je istakao kako upravljanje promenama predstavlja bitnu stavku za opstanak u poslu, kao i to da se promenama ne treba opirati već da u njima treba prepoznati šansu. “…Da biste napredovali, pa čak i sačuvali svoju poziciju na tržištu, morate neprestano da se menjate jer se sve oko vas menja – konkurencija, kupci, tehnologija...”, rekao je on i objasnio kako inovacije od pre nekoliko godina već danas postaju standard u poslovanju upravo zbog intenziteta promena. Takođe, posebno je istakao značaj korporativnog preduzetništva kao načina da se realizuju nove inicijative i inovativni projekti u već postojećim organizacijama.

Samopouzdanje, ideja, inicijativa, kreativnost, liderske sposobnosti, snalažljivost – bili su neki od odgovora srednjoškolaca na pitanje šta je najbitnije da jedan preduzetnik ima. Složivši se sa učenicima, Vučković je dodao i to da je preduzetništvo pitanje karaktera jer biti preduzetnik znači biti spreman za korak u nepoznato i istovremenu istrajnost bez obzira na prepreke.

Svako uspešno preduzeće iza sebe ima dobar poslovni plan

Aleksandar je učenicima predstavio elemente poslovnog plana i objasnio da preduzetnik uz pomoć njega sagledava sve dobre i loše strane svoje ideje, kao i sve potencijalne mogućnosti i rizike. On je takođe ukazao na činjenicu da dobar biznis plan treba ne samo preduzetnicima, već svima koji žele da sprovedu neku značajnu promenu u svojoj organizaciji. Shodno tome, učenici su se upoznali sa SMART metodologijom koja se primenjuje prilikom definisanja ciljeva – kako ličnih, tako i poslovnih, i koja ukazuje na to da svaki cilj mora da bude specifičan, merljiv, dostižan, relevantan i vremenski ograničen kako bi bio uspešno ostvaren.

Nakon teorijskog dela učenici su, podeljeni u timove, dobili konkretan poslovni izazov i priliku da stečeno znanje primene u pratičnom delu radionice. Zadatak je bio da naprave poslovni plan sa akcentom na specifičnosti svog proizvoda, ciljeve poslovanja, analizu poslovnog okruženja, ciljne grupe kupaca, plana proizvodnje, plana ljudskih resursa, marketing plana i primene digitalnih tehnologija u poslovanju. “Pokazali ste veliko razumevanje, sposobnost kreativnog rešavanja problema i kritičkog razmišljanja. Zato vas ohrabrujem da razmišljate u pravcu preduzetništva jer svi ovi elementi ukazuju na vaš veliki preduzetnički potencijal”, zaključio je dr Aleksandar Vučković.

Nazad

Slične vesti

Novi termini ONLINE polaganja prijemnog ispita za osnovne studije ekonomije

Novi termini ONLINE polaganja prijemnog ispita za osnovne studije ekonomije

Zbog povišenih zdravstvenih rizika i zahteva potencijalnih studenata, FEFA fakultet je doneo odluku o novim ...
Važno obaveštenje: ONLINE prijemni ispit za Audio-vizuelnu produkciju

Važno obaveštenje: ONLINE prijemni ispit za Audio-vizuelnu produkciju

Usled najavljenih novih epidemioloških mera, FEFA fakultet je doneo odluku o prelasku na ONLINE polaganje ...
Jelena Skoko: Prakse su mi donele neprocenjive prilike

Jelena Skoko: Prakse su mi donele neprocenjive prilike

Tokom studiranja ekonomije na FEFA sam uz sticanje ekonomskih znanja imala priliku da čujem i razna profesionalna ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet