Martovske radionice: Sprovođenje biznis ideje u realnost

Martovske radionice: Sprovođenje biznis ideje u realnost

Sprovođenje biznis ideje u realnost bila je tema treće martovske radionice iz oblasti ekonomije koju su održale prof. dr Katarina Đulić i dr Ana Vjetrov u petak 15. marta na FEFA fakultetu.

Ova tema je izazvala veliko interesovanje među srednjoškolcima koji su na početku radionice razmenili mišljenje o prednostima i manama pokretanja sopstvenog biznisa. Na pitanje, da li sebe vidite kao preduzetnika u budućnosti, većina polaznika je odgovorila potvrdno.

Shodno tome, naše profesorke su govorile koliko je teško predvideti koje sposobnosti će biti najpotrebnije u budućnosti jer se tržište jako brzo menja. Uprkos promenama, kreativnost, kritičko razmišljanje, komunikativnost i inovativnost ostaju sposobnosti koje pomažu u realizovanju ideje.

Kako doći do finansijskih sredstava?

Profesorka Katarina je studentima približila načine uz pomoć kojih mogu doći do finansijskih sredstava – novčana pomoć bliskih ljudi, anđeoski investitori, crowdfunding i banke, predstavljaju glavne izvore pronalaženja novca. Tokom predavanja, polaznici radionice su zajedno sa profesorkama istakli prednosti i mane svakog oblika finansiranja, kao i potencijalnih rizika koji idu uz njih.

Jedna od posebno bitnih stavki realizacije biznis ideje jeste odabir ljudi, odnosno poslovnih partnera. Ana Vjetrov je istakla kako se često događa da se preduzetnici okruže sebi sličnim ljudima što u određenom trenutku može da postane prepreka poslovanju. “Komplementarnost je bolja od sličnosti“, rekla je ona i objasnila kako poslovanje prolazi kroz cikluse, što znači da su u različitim periodima poslovanja potrebne različite veštine. “Potrebno je da vaš poslovni partner ima sposobnosti koje vi nemate i obrnuto. Na taj način ćete omogućiti svom poslovanju prostor za napredak“, istakla je Ana.

Pred kraj radionice, podsetili smo se važnosti kreativnosti i inovativnosti na konkretnom primeru – našeg alumniste Charlie Pommier i njegovog svetski uspešnog biznisa koji je prošao kroz različite faze. S obzirom na to da se Charlie susretao sa neuspehom, i uprkos tome uspešno ostvario svoju ideju, jedan od zaključaka radionice je bio i taj da nas teškoće često teraju da unapredimo i iskristališemo početnu ideju. “Izlazak iz zone komfora vas tera da dostignete svoj maksimum kojeg možda i niste bili svesni“, zaključila je prof. Katarina Đulić.

Nazad

Slične vesti

Novi termini ONLINE polaganja prijemnog ispita za osnovne studije ekonomije

Novi termini ONLINE polaganja prijemnog ispita za osnovne studije ekonomije

Zbog povišenih zdravstvenih rizika i zahteva potencijalnih studenata, FEFA fakultet je doneo odluku o novim ...
Važno obaveštenje: ONLINE prijemni ispit za Audio-vizuelnu produkciju

Važno obaveštenje: ONLINE prijemni ispit za Audio-vizuelnu produkciju

Usled najavljenih novih epidemioloških mera, FEFA fakultet je doneo odluku o prelasku na ONLINE polaganje ...
Jelena Skoko: Prakse su mi donele neprocenjive prilike

Jelena Skoko: Prakse su mi donele neprocenjive prilike

Tokom studiranja ekonomije na FEFA sam uz sticanje ekonomskih znanja imala priliku da čujem i razna profesionalna ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet