Martovske radionice: VFX – vizuelni efekti u A/V medijima

Martovske radionice: VFX – vizuelni efekti u A/V medijima

Poslednja u nizu radionica iz oblasti audio-vizuelnih umetnosti održana je 22. marta u prostorijama FEFA fakulteta na kojoj su o vizuelnim efektima govorili profesori Predrag Bambić i Petar Jovanović.

Kreativnu produkciju proučavamo kroz sve medije i na tom putu se susrećemo sa sve naprednijim audio-vizuelnim tehnologijama“, rekao je profesor Jovanović ističući značaj vizuelnih efekata koji su postali nezaobilazan deo. „Znate li koja je razlika između specijalnih i vizuelnih efekata“, bilo je pitanje upućeno srednjoškolcima. Kratka diskusija završila se objašnjenjem profesora da se specijalni efekti stvaraju direktno na setu, dok se vizuelni efekti dodaju naknadno, putem digitalnih tehnologija – ovi efekti su ujedno bili tema kako teorijskog, tako i praktičnog dela radionice.

Profesor Bambić je srednjoškolcima prepričao svoj skorašnji susret sa David Stumpom, dobitnikom Oskara za najbolja tehnička dostignuća u filmu Superman. “U periodu kada se Superman snimao, plavi ekran je bio dominantna tehnika, što je zbog boje njegovog kostima predstavljalo pravi izazov”, objasnio je Bambić. Sredinom marta, profesor je imao priliku da u Beogradu, na dodeli svečanih IMAGO nagrada, popriča sa Davidom upravo o efektima i tehnikama koje je koristio u ovom filmu.

Srednjoškolci su takođe saznali da je plavi ekran počeo da se koristi zbog filmske trake jer je najlakše bilo izdvojiti plavu boju iz snimka. Ovaj sistem prenet je i na digitalne medije, a tek nešto kasnije je uveden zeleni ekran koji se koristi po istom principu izdvajanja boja iz pozadine.

Spremni… Akcija…

U praktičnom delu ove radionice profesor Predrag Bambić, direktor fotografije, producent i reditelj je srednjoškolcima pokazao kako u stvarnosti izgleda snimanje jednog kadra na “zelenom ekranu” (green screen), kako se naknadno uklanja zelena pozadina iz snimka (keying), primenu “compositing” tehnike i generalno upotrebu “chroma key”. „Ovaj posao nije posao, to je strast”, zaključio je profesor Bambić.

Nazad

Slične vesti

Odluka o visini školarine za akademsku 2024/25. godinu

Odluka o visini školarine za akademsku 2024/25. godinu

Odluku o visini školarine školarine za akademsku 2024/25. godinu koju je doneo Savet FEFA ...
Merila za utvrđivanje visine školarine na FEFA fakultetu

Merila za utvrđivanje visine školarine na FEFA fakultetu

Merila za utvrđivanje visine školarine na Metropolitan univerzitetu - FEFA fakultetu ...
FEFA fakultet lansi­ra podcast

FEFA fakultet lansi­ra podcast "Odraz"

Od danas ćemo na Jutjub kanalu FEFA fakulteta moći da ispratimo kvalitetan sadržaj u ...