Martovske radionice: VFX – vizuelni efekti u A/V medijima

Martovske radionice: VFX – vizuelni efekti u A/V medijima

Poslednja u nizu radionica iz oblasti audio-vizuelnih umetnosti održana je 22. marta u prostorijama FEFA fakulteta na kojoj su o vizuelnim efektima govorili profesori Predrag Bambić i Petar Jovanović.

Kreativnu produkciju proučavamo kroz sve medije i na tom putu se susrećemo sa sve naprednijim audio-vizuelnim tehnologijama“, rekao je profesor Jovanović ističući značaj vizuelnih efekata koji su postali nezaobilazan deo. „Znate li koja je razlika između specijalnih i vizuelnih efekata“, bilo je pitanje upućeno srednjoškolcima. Kratka diskusija završila se objašnjenjem profesora da se specijalni efekti stvaraju direktno na setu, dok se vizuelni efekti dodaju naknadno, putem digitalnih tehnologija – ovi efekti su ujedno bili tema kako teorijskog, tako i praktičnog dela radionice.

Profesor Bambić je srednjoškolcima prepričao svoj skorašnji susret sa David Stumpom, dobitnikom Oskara za najbolja tehnička dostignuća u filmu Superman. “U periodu kada se Superman snimao, plavi ekran je bio dominantna tehnika, što je zbog boje njegovog kostima predstavljalo pravi izazov”, objasnio je Bambić. Sredinom marta, profesor je imao priliku da u Beogradu, na dodeli svečanih IMAGO nagrada, popriča sa Davidom upravo o efektima i tehnikama koje je koristio u ovom filmu.

Srednjoškolci su takođe saznali da je plavi ekran počeo da se koristi zbog filmske trake jer je najlakše bilo izdvojiti plavu boju iz snimka. Ovaj sistem prenet je i na digitalne medije, a tek nešto kasnije je uveden zeleni ekran koji se koristi po istom principu izdvajanja boja iz pozadine.

Spremni… Akcija…

U praktičnom delu ove radionice profesor Predrag Bambić, direktor fotografije, producent i reditelj je srednjoškolcima pokazao kako u stvarnosti izgleda snimanje jednog kadra na “zelenom ekranu” (green screen), kako se naknadno uklanja zelena pozadina iz snimka (keying), primenu “compositing” tehnike i generalno upotrebu “chroma key”. „Ovaj posao nije posao, to je strast”, zaključio je profesor Bambić.

Nazad

Slične vesti

Stipendista Stefan Vacić o drugoj sezoni serije

Stipendista Stefan Vacić o drugoj sezoni serije "Dug moru"

Stefan Vacić, student IV godine Audio-vizuelne produkcije i FEFA stipendista, dobio je ...
Svečani prijem nove generacije studenata: predstojeća FEFA akademska godina donela je mnoge novine

Svečani prijem nove generacije studenata: predstojeća FEFA akademska godina donela je mnoge novine

Iako će globalno 2020. godina biti dominantno povezivana sa korona virusom, mi ćemo je ...
Prof. Milan Nedeljković na vodećoj naučnoj konferenciji iz ekonomije kao jedini predstavnik naše zemlje

Prof. Milan Nedeljković na vodećoj naučnoj konferenciji iz ekonomije kao jedini predstavnik naše zemlje

Prof. Milan Nedeljković održao je predavanje na 35-om godišnjem, i prvom virtualnom ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet