FEFA ZIMSKE RADIONICE: Od čega zavisi stabilan poreski sistem i gde ide naš novac

FEFA ZIMSKE RADIONICE: Od čega zavisi stabilan poreski sistem i gde ide naš novac

Zašto plaćamo porez i kuda ide naš novac, bio je naziv druge zimske radionce održane u petak 4. decembra, a naš profesor Goran Radosavljević je tom prilikom, na interaktivan način i uz pomoć realnih primera, predstavio ključne pojmove poreskog sistema jedne države, razloge, ali i važnost njihovog poznavanja.

Kada nastaje porez?

Prof. Radosavljević je radionicu započeo iznošenjem činjenice da su se prvi porezi pojavili već sa nastankom prvih država. One su naplaćivale poreze kako bi, pre svega, svojim građanima pružile sigurnost uz finansiranje infrastrukture. „Sa nastankom moderne države, javlja se i moderan poreski sistem. Današnja moderna evropska država najviše novca prikuplja od poreza na potrošnju, odnosno PDV. Ujedno, on je i najizdašniji poreski prihod na području Kontinentalne Evrope. Takođe, iako relativno mlad poreski oblik, u Srbiji PDV čini 25 % svih prihoda države. Druga vrsta jesu porezi na određenu vrstu dohotka, kao i porezi na imovinu“, objašnjava prof. Radosavljević i dodaje kako tokom godine, evropska država kroz poreske i neporeske prihode u proseku prikupi oko 40% BDP-a, sa zadatkom da što efikasnije pristupi preraspodeli tih sredstava.

Nakon uvodnog dela u kojem je prof. Radosavljević odgovorio na pitanje zašto je plaćanje poreza toliko važno i koliko ga građani plaćaju u pojedinim zemljama, objasnio je zašto transparentnost predstavlja možda i najbitniju stavku. „Nedovoljna transparentnost države uliva nepoverenje građanima. Ukoliko oni nisu na sveobuhvatan način informisani po pitanju preusmeravanja novca, može doći do opšteg nepoverenja i nezadovoljstva, što izaziva mnogobrojne posledice“, objašnjava prof. Radosavljević.

Šta je najveći rashod budžeta?

Ovo pitanje podstaklo je različite odgovore naših učesnika, a pravi je sve iznenadio. „Penzije. Država najviše troši na penzije zato što je ova grupacija otprilike tri puta brojnija u odnosu  na zaposlene. Nakon njih slede plate i različite vrste socijalnih pomoći, što govori da se samo na spomenute tri stavke izdvaja 2/3 svih prikupljenih poreza. Preostala sredstva koriste se za svakodnevno funkcionisanje države, subvencije, kapitalne investicije, vanredne troškove itd“, rekao je prof. Radosavljević.

U današnjem svetu ekonomske tranzicije, tehološkog razvoja i digitalizacije, uvek postoji mogućnost kontrole i nije lako sakriti neplaćanje poreza. Osim toga što je osnovni postulat države da obezbedi svoje održivo finansiranje, naplata poreza postaje najbitnija funkcija jer se stabilnost države meri njenom sposobnošću da naplati porez. Na kraju radionice, jedan od zaključaka odnosio se na neophodnost strpljenja prilikom stabilizovanja i funkcionisanja poreske politike u pravom smislu te reči: „Stabilnost poreskog sistema je nešto što se gradi i stiče veoma, veoma dugo i što zahteva doslednost“.

Naredna zimska radionica „Jezik podataka i opstanak u eri interneta“ zakazana je 11. decembra kada ćemo se baviti temama koje su aktuelne više nego ikada. Upoznaćemo se sa opasnostima od nerazumevanja podataka, naučiti kako da primenimo tehnologiju zarad donošenja ispravnih odluka, i odgovoriti na pitanje može li tehnologija da nam pomogne da budemo uspešniji i to za opšte dobro. Obavezan formular za prijavu, pronađite na ovoj stranici.

Nazad

Slične vesti

DAN FEFA FAKULTETA: Novi biznis modeli na novim tržištima

DAN FEFA FAKULTETA: Novi biznis modeli na novim tržištima

U petak 20. maja od 14:15 h obeležićemo 19 godina od osnivanja fakulteta nizom online ...
FEFA OPEN: otvorene su prijave za humanitarni teniski turnir

FEFA OPEN: otvorene su prijave za humanitarni teniski turnir

Nakon dvogodišnje pauze, naši studenti će potpuno sami organizovati humanitarni teniski ...
„Knjiga mora da te uzme, ponese, da te bar malo učvrsti u dobrom i udalji od lošeg“

„Knjiga mora da te uzme, ponese, da te bar malo učvrsti u dobrom i udalji od lošeg“

Danas se na svetskom nivou obeležava poseban dan – dan knjige. Ukoliko ste nekada bili na ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet