Prolećne radionice: Filmski horoskop ili umetnička lična karta

Prolećne radionice: Filmski horoskop ili umetnička lična karta

U kom znaku sam rođen kao filmadžija, glasilo je pitanje koje je otvorilo velike teme – o generacijskim ukusima, filmu kao jeziku pokretnih slika, našoj percepciji i zašto reč „star“ nikada ne bi trebalo stavljati kao odrednicu za bilo koji „film“.

Da bi neko bio ozbiljan umetnik, on mora da bude najbolji poznavalac istorije umetnosti kojom se bavi, ali da je u isto vreme sklon inovativnosti i istraživanju, da je hrabar i da se usuđuje“, rekao je Milutin Petrović, profesor osnovnih studija audio-vizuelne produkcije i reditelj.

Na ovoj radionici, srednjoškolci zainteresovani najpre za film, imali su priliku da od našeg profesora saznaju značenje osnovnih pojmova filmskog jezika, a potom razmene mišljenje o omiljenim filmovima koji čine njihovu listu 10 najdražih.

Privilegija savremenog čoveka je imati film na samo nekoliko poteza od vas“, bila je misao koja je pratila čitavu radionicu. Poznavanje istorije filma je od velike važnosti kako bismo shvatili razvoj ne samo filmske industrije, već i čitavog  društva – kontekst vremena i umetnosti uopšte.

Nakon razgovora o osnovnim pojmovima i značaju istorije, polaznici radionice su obrazložili svoju listu od 10 omiljenih filmova, odnosno reditelja, nakon čega je prof. Milutin doneo niz zaključaka, direktno u vezi sa generacijom i kontekstom vremena u kojima su naši učesnici srednjoškolci odrastali. Ova lista, predstavila je ujedno i vrstu „lične karte“ ili, drugačije rečeno, filmskog horoskopa koji mnogo toga može da otkrije o samom karakteru. Pomoću ove umetničke lične karte, prof. Petrović je pomogao srednjoškolcima da prošire svoju listu preporučivši srodne, ali i potpuno različite filmove i reditelje kako bi proširili svoje filmske vidike.

Metafora za kreativnost jeste hrabra i slobodna individua koja se usuđuje da istražuje“, bio je jedan od zaključaka ove radionice koja je na buduće studente sasvim sigurno ostavila snažan utisak.

Nazad

Slične vesti

VAŽNO OBAVEŠTENJE O UPISU NA FEFA STUDIJE

VAŽNO OBAVEŠTENJE O UPISU NA FEFA STUDIJE

Na osnovu molbe zainteresovanih budućih studenata, Komisija FEFA fakulteta je omogućila da ...
Audio-vizuelna produkcija: prof. Feti Dautović povodom obeležavanja kraja akademske godine 2021/21

Audio-vizuelna produkcija: prof. Feti Dautović povodom obeležavanja kraja akademske godine 2021/21

Povodom uspešnog privođenja kraju ove akademske godine, svim prisutnima se na projekciji ...
Audio-vizuelna produkcija: Veče projekcije studentskih radova

Audio-vizuelna produkcija: Veče projekcije studentskih radova

U organizaciji studenata druge i treće godine, a kao zadatak iz predmeta Promocija ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet