Strah od javnog nastupa: Istraživanje FEFA studenata

Strah od javnog nastupa: Istraživanje FEFA studenata

Biti student FEFA fakulteta podrazumeva mnogo više od prisustvovanja predavanjima, polaganja ispita i usvajanja teorijskih znanja. Biti FEFA student pruža priliku za lični razvoj u svim aspektima, kako u stručnom, tako i u ličnom domenu. Kontinuirani rad na sebi ključan je za postizanje uspeha, a sticanje i unapređivanje svih veština koje FEFA pruža jeste ono što ističe studente.

Verovatno ste se bar jednom susreli sa strahom od javnog nastupa ili ste čuli da se neko sa njim suočava. Situacije u kojima mnogi ljudi osećaju otežan govor ili potpunu blokadu, nesigurnost u neverbalnoj komunikaciji, znojenje, drhtanje glasa i mnogi drugi fizički i psihički simptomi, u vezi su sa strahom od javnog nastupa i prisutni su kod mnogih.

Uočavajući ovakve situacije, članovi Marketing Tima – sekcije posvećene studentima koju čine Anja Savić, Aleksa Ćirić, Ana Jerković, Marija Jevtić, Miloš Jovanović, Roman Mihajlović, Teodora Rodić, Filip Tomašev pod mentorstvom Natalije Živanović, odlučili su da sprovedu anketu među studentima svih godina FEFA fakulteta.

Cilj ankete bio je da se podstakne razgovor o javnom natupu, utvrđivanje da li strah od njega postoji, ali i da li su studenti zainteresovani za dodatne aktivnosti iz ove oblasti.

Na pitanje "Da li imate strah od javnog nastupa?", čak 65,9% studenata odgovorilo je potvrdno, ukazujući vrednostrazgovora na ovu temu.

"Koliko se često javljate na predavanjima?" - samo 31% studenata odgovorilo je da se redovno javlja, dok su ostali odgovori bili: ponekad (25%), retko (31%) i nikada (11%). Shodno ovim rezultatima, MT (Marketing Tim) FEFA imali suu vidu da neki studenti možda nisu ni svesni da imaju strah od javnog nastupa.

Dodatno pitanje pomoglo je kompletnijoj slici: "Koliko često se desi da profesor postavi pitanje na koje znate odgovor, ali se ne javite?" Na njega je 38,6% studenata odgovorilo "često", 46,6% "ponekad", a 24,8% "skoro nikad". Oni koji su odgovorili "često", dobili su dodatno pitanje o uzrocima koji dovode do toga.

Najčešći odgovor bio je "Imam strah od javnog nastupa" sa 54,7%. Ostali odgovori uključivali su "Stidljiv/a sam" (30,2%), "Imam strah od pogrešnog odgovora", "Ne umem konkretno da formulišem odgovor" i "Imam strah od mišljenja kolega". Svi ovi uzroci individualno utiču na svakog pojedinca na različite načine i stvaraju teškoće u javnom nastupu.

Članovi MT FEFA nisu zanemarili studente koji su rekli da nemaju strah. Pitali su ih šta im je pomoglo da ga prevaziđu, odnosno kako ga prevazilaze. Neki od odgovora bili su:

"Još uvek osećam pozitivnu tremu pre početka nastupa, ali kako napredujem, sve mi je lakše."

"Pomoglo mi je učešće u raznim javnim nastupima kroz hobije kao što su gluma, sviranje gitare, folklor, otvaranje konferencija i javno obraćanje kroz projekte organizacije AIESEC, kao i pohađanje škole javnog nastupa koju je organizovala KZM Vračar."

"Trudim se da prevaziđem prepreke i osećaj nelagodnosti.

„Posebnu podršku pružila mi je profesorka akademskih veština Branka Drašković kod koje nema pogrešnih odgovora. Stekla sam 20% više samopouzdanja kroz njene časove koji imaju širu primenu i van obrazovnog sistema. Pretpostavljam da strah nikada potpuno neće nestati, ali bih zaista cenila dodatnu podršku i zahvalna sam što sam upisala ovaj fakultet i upoznala profesorku Branku. Mislim da bi bilo sjajno da imamo takve radionice tokom dužeg perioda jer sam sigurna da bi koristile 90% studenata."

"Redovno se javljam na časovima."

"Pomoglo mi je kada sam se pojavljivao/la u grupi."

"Što se češće javljam, čak i kada mi nije prijatno."

Svako od ovih pojedinačnih iskustava može mnogo pomoći onima koji još uvek nisu uspeli da krenu u proces prevazilaženja straha od javnog nastupa. MT FEFA izražava veliku zahvalnost studentima na iskrenim odgovorima koji će pomoći u razumevanju ovog izazova, ali i pronalasku rešenja.

Ono što posebno motiviše članove Marketing Tima da intenzivno rade na rešavanju ovog problema jeste činjenica da 84% studenata izražava želju za radom na unapređenju svog javnog nastupa.

Pozivaju se svi studenti koji žele da prevaziđu strah od javnog nastupa da isprate sadržaj na ovu temu - MT FEFA uveliko vredno radi. Takođe, u planu je da naredna godina sadrži neke od aktivnosti posvećene baš ovoj temi.

Još jednom, hvala svima na iskrenim odgovorima.

Nazad

Slične vesti

Karijerni dan na FEFA: Job Fair & Speed dating okupili niz kompanija i eksperata iz različitih industrija

Karijerni dan na FEFA: Job Fair & Speed dating okupili niz kompanija i eksperata iz različitih industrija

Ključne teme nedavno održanog karijernog događaja bile su poslovi budućnosti, traženi ...
Studenti FEFA izborili plasman u regionalno finale takmičenja L’Oreal Brandstorm

Studenti FEFA izborili plasman u regionalno finale takmičenja L’Oreal Brandstorm

Studenti prve godine FEFA fakulteta, Drina Srdić, Aleksa Simović i Marija Zorić, pod ...
Odluka o visini školarine za akademsku 2024/25. godinu

Odluka o visini školarine za akademsku 2024/25. godinu

Odluku o visini školarine školarine za akademsku 2024/25. godinu koju je doneo Savet FEFA ...