Studenti o praksi na snimanju nove igrane serije “Dug moru”

Studenti o praksi na snimanju nove igrane serije “Dug moru”

Studenti druge godine Audio-vizuelne produkcije postali su deo velikog projekta – nove serije režisera Gorana Gajića “Dug moru”, u produkciji Monte Royal Pictures.

Anđela Abramović, Nađa Stojović, Ivan Stepanović i Mihailo Milidragović imali su priliku da provedu 30 dana na poluostrvu Luštica u Crnoj Gori, u profesionalnoj filmskoj ekipi sa svojim mentorima prakse Bojanom Maljevićem producentom i Slobodanom Pavićevićem, direktorom serije – da provere i primene kroz praktičan profesionalni rad, ono što su naučili posle svih položenih ispita sa prve godine studija FEFA fakulteta.

Studentkinja Kristina Marjanac nije bila sa njima na snimanju, ali je obavljala bitan deo posla iz Beograda što je, prema njenim rečima, predstavljalo poseban izazov. Tim povodom, razgovarali smo sa njima o utiscima koje im je donelo ovo profesionalno iskustvo.
“Bila sam asistent koordinatora produkcije i svoje zadatke sam izvršavala iz Beograda. To je bilo dodatno zanimljivo jer, uprkos udaljenosti i snimanju u drugoj državi, u potpunosti sam bila upoznata sa aktivnostima na setu u Crnoj Gori. Ovo je bila prilika da zaista doživimo posao kojim želimo da se bavimo, što je svakako značajnije u odnosu na teoretska znanja. Dobra strana ovog fakulteta, tj. ovog smera jeste definitivno u tome što od samog početka radimo s ljudima koji nas uče poslu – a oni taj posao rade svakog dana – te ne samo što imamo priliku za praksu od prvog trenutka, već imamo i zaista sveže informacije iz sveta filma”, rekla je Kristina.

Goran Gajić, reditelj: Naša je ekipa na Rosama imala specijalni sastojak, a to su bili naši studenti. Njihova energija, entuzijazam, šarm, posvećenost , predanost , kreativnost i mladost, učinili su svaki radni dan zanimljivijim, lakšim i boljim. Anđela, Nađa, Mihailo i Ivan su svojim talentom pomogli da ovaj projekat bude najbolji sto može biti i za to sam beskrajno zahvalan. Nadam se da je i njima ovo iskustvo pomoglo da prepoznaju, definišu i razviju vlasitite , neosporne talente i hrabro, sa sigurnošću krenu u nove, svoje projekte, i počnu svoj filmski život.

A kako opisuju ovo iskustvo studenti koji su sve vreme bili na samom setu? Studentkinja druge godine Nađa Stojović, bila je pozvana da vrši dužnost asistenta produkcije i puna je dobrih utisaka:

“Jako sam srećna i zahvalna zbog prilike i mogućnosti da ispratim jedan ovako ozbiljan projekat do kraja. Celokupni rad koji sam tom prilikom obavljala je bilo jedno vredno i korisno iskustvo. Pre nego što sam došla na snimanje, očekivala sam da ću biti manje direktno uključena u rad ekipe, a desilo se potpuno suprotno. Dobijala sam razne zadatke, a istovremeno sam i posmatranjem naučila mnogo. Nakon završetka snimanja, odlazila bih u kancelariju i bavila se papirologijom. Na teorijskim predavanjima na fakultetu o ulogama članova ekipe na setu stekla sam osnovno znanje, ali sve do sada nisam uspela da vizualizujem dužnost svakoga od njih i znam da više neću imati bilo kakve nedoumice. Sigurna sam da će mi ovo, kao i iskustvo koje stičemo radom na studentskim vežbama, pomoći u daljem radu. Lepo je bilo učestvovati na ovom projektu, upoznati sve te ljude i postati član ekipe”, objasnila je Nađa.

Slične utiske sa snimanja poneo je i Ivan Stepanović koji je obavljao dužnosti asistenta produkcije i fotografa, dok je njegov kolega sa klase Mihailo Milidragović bio asistent režije. Kao i Nađa, Ivan ističe važnost prisustva na snimanju i učestvovanje na samom setu tokom kojeg je uvideo značaj svakog od članova ekipe.

“Ovo je zaista bilo jedno neprocenjivo iskustvo koje nijedan broj predavanja ne može zameniti. Neke stvari se naprosto samo mogu doživeti na setu, odnosno kada si član ekipe. Napokon sam shvatio šta zaista rade pomoćnik reditelja, direktor filma, producent ili vođa snimanja. Takođe sam razjasnio koji sektor je zadužen za šta i kako oni međusobno sarađuju (npr. scena i kamera ili scenografi i rekviziteri). Naučio sam i da nije uvek lako parkirati sva vozila na objektu, uspostaviti agregat i ketering i koliko su svi delovi jedne velike ekipe podjednako važni za uspešnost finalnog proizvoda. Takođe, sada razumem na šta ljudi misle kada kažu da je film “živa stvar”. Konstantno se nešto dešava, problemi se pojavljuju i rešavaju, a nekada se prave kompromisi kada nije moguće doći do rešenja. Raspoloženje i kohezivnost ekipe je jako bitno, pogotovu na dužim snimanjima. Veliki broj stvari se može zapaziti kada neko prvi put prisustvuje “pravom” snimanju. Svakako je bilo i teških momenata. Naučio sam šta znači radni dan od 14 sati, kao i da sektor produkcije, za razliku od ostalih sektora, nikad nema slobodan dan. Uvideo sam i kako greške jednog od sektora mogu potpuno zaustaviti čitavo snimanje i koliko je zaista saradnja istih apsolutno krucijalna za uspeh jednog projekta. Zahvalan sam fakultetu i profesorki Bojani Maljević što su nam omogućili ovu sjajnu praksu i nadam se da će ubuduće biti još sličnih prilika za učenje”, ispričao je Ivan.

 

Nazad

Slične vesti

Novi termini ONLINE polaganja prijemnog ispita za osnovne studije ekonomije

Novi termini ONLINE polaganja prijemnog ispita za osnovne studije ekonomije

Zbog povišenih zdravstvenih rizika i zahteva potencijalnih studenata, FEFA fakultet je doneo odluku o novim ...
Važno obaveštenje: ONLINE prijemni ispit za Audio-vizuelnu produkciju

Važno obaveštenje: ONLINE prijemni ispit za Audio-vizuelnu produkciju

Usled najavljenih novih epidemioloških mera, FEFA fakultet je doneo odluku o prelasku na ONLINE polaganje ...
Jelena Skoko: Prakse su mi donele neprocenjive prilike

Jelena Skoko: Prakse su mi donele neprocenjive prilike

Tokom studiranja ekonomije na FEFA sam uz sticanje ekonomskih znanja imala priliku da čujem i razna profesionalna ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet