Demokratija – od teorije do prakse: Utisci naših studenata

Demokratija – od teorije do prakse: Utisci naših studenata

Po prvi put, u prethodnoj akademskoj godini, održan je fakultativni kurs Demokratija – od teorije do prakse, iniciran od strane Međunarodne fondacije za izborne sisteme (International Foundation for Electoral Systems – IFES) uz podršku USAID-a.

Osim FEFA, ovaj kurs izvodio se i na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Pravnom fakultetu Univerziteta Union i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Na FEFA, kurs su vodile dr Helena Hiršenberger i asistentkinja Aleksandra Lazevski – ukupno deset studenata činilo je prvu generaciju FEFA učesnika.

Tokom kursa, studenti su razvijali dva akciona projekta „Korak dalje“ i „Održivo obrazovanje“ - oba predloga prezentovana su Nastavno-naučnom veću FEFA, kao i na završnom događaju u Impact Hub-u 8. jula, sva četiri fakulteta.

FEFA projektni timovi činili su studenti:

  1. Korak dalje: Transformacija studentskog iskustva – Nađa Andrejić, Tijana Simanić, Teodora Rodić, Natalija Lazevski, Danica Bošković.
  2. Održivo obrazovanje: Fakultet pokretač zelene transformacije – Milena Albijanić, Anica Kovačević, Anja Đorđević, Igor Spasić, Mihailo Martinov.

U nastavku, donosimo kratak pregled iskustava naših studenata.

Ovaj kurs izgledao je...

Mihailo Martinov, II godina, smer Ekonomija

Demokratija i politika kao pojam su me uvek zanimali i iz tog razloga sam se i prijavio za ovaj kurs. Nakon prvog fantastičnog predavanja, nisam ni mislio da bi profesorke mogle da naprave ovaj kurs sve zanimljivijim i boljim, ali dokazale su mi suprotno. Tokom celog kursa sam naučio mnogo toga, ali isto uživao u timskom radu i načinu na koji nam je to sve bilo približeno.

Drugačiji je zato što...

Nađa Andrejić, IV godina, smer Ekonomija

Ono što ovaj kurs razlikuje od drugih jeste upravo ta neformalna opuštena atmosfera u kojoj se održavao. Uvek sam imala osećaj kao da sam se okupljala sa prijateljima na kafi i uz nju diskutovala o relevantnim temama iz oblasti demokratije i usput se divno provodila – baš takvo druženje je podsticalo zanimljive diskusije i razvitak novih stavova. Takođe, praktični deo kursa – sam akcioni studentski projekat, je bio jedinstven način da svoje ideje pretvorimo u dela i da se tako upoznamo sa osnovama vođenja projekata.

Obilazak Muzeja Jugoslavije utisci, planovi za dalje obilaske

Natalija Lazevski, II godina, smer Ekonomija

Pored zanimljivih aktivnosti koje su bile deo našeg kursa, Helena i Aleksandra su se uvek trudile da vidimo i radimo još nešto dodatno. Prva aktivnost van fakulteta bila je poseta Pravnom fakultetu Univerziteta Union i organizovanje debate zajedno sa polaznicima kursa. U mešanim timova smo obrađivali temu koja ipak ostavlja utisak na sve nas (da li udruženje Levijatan treba zabraniti ili ne). Provoditi vreme sa njima bilo nam je jako korisno jer smo saznali po nešto novo, razmenili mišljenja i stavove, i videli kakav je kurs iz njihove perspektive. Takođe, išli smo u obilazak Muzeja Jugoslavije. Još jedno nezaboravno iskustvo, prolazak kroz razna doba naše istorije iz dva ugla gledanja – jedan potpuno istorijski, drugi kroz osvajanje i razvoj radničkih prava. Radujemo se predstojećim planovima – poseti Skupštini Srbije, poseti Muzeju istorije Jugoslavije i izložbi ’’Mileva: Mi smo stena’’ posvećenoj Milevi Marić Ajnštajn u Muzeju grada Novog Sada.

O istraživanju

Tijana Simanić, IV godina, smer Ekonomija

Istraživanje nam je bio jedan od zanimljivijih aspekata celog kursa. To je upravo deo kursa u kom smo svi aktivni, motivišemo jedni druge i pokrećemo niz značajnih teza. Zahvaljujući članovima tima koji su se iz nedelje u nedelju trudili, prikupljali informacije i diskutovali, sticali smo nova razmišljanja, saznanja, a potom dolazili do kreativnijih zaključaka. Uz podelu zadataka u raznim sferama istraživanja, naučili smo koliko je zapravo vazna komunikacija, sposobnost objektivnog razmišljanja i slušanja kolega u okviru tima. Korak po korak, uz desk research, brojne sprovedene ankete i komunikaciju sa kolegama sa našeg i drugih fakulteta, naši projekti su postajali jedna celina.

O predstavljanju projekata na nastavnom veću – utisci

Danica Bošković, II godina, smer Psihologija i biznis

Nakon sprovedenog istraživanja i završetka projekata imali smo priliku da ih predstavimo pred profesorima na nastavnom veću. Bili smo prijatno iznenađeni entuzijazmom i interesovanjem koje su profesori iskazali nakon naših prezentacija započevši žustru diskusiju. Bilo nam je jako drago da vidimo da su zainteresovani za naše projekte i izuzetno inspirativno da čujemo njihove savete i predloge, što nas dodatno motiviše da nastavimo da radimo i razvijamo svoje ideje i planove.

O završnom događaju

Igor Spasić, II godina, smer Psihologija i biznis

Okupili smo se u jako interesentom prostoru (Impact Hub), svi polaznici kursa zajedno sa predstavnicima drugih fakulteta i partnerskih organizacija koje su omogućile ovaj projekat. Svako je prvo predstavio svoj projekat pa smo potom izlagali na štandovima gde je svaki bio zanimljiv na svoj način, a neki su se posebno isticali po originalnosti. Posle tog zabavnog dela usledilo je glasanje čiji su se rezultati dugo čekali, baš kao što obično i biva. Čitav događaj je prošao u dinamičnoj atmosferi, a podršku su nam pružili i naši prodekani Goran Radosavljević i Jelisaveta Lazarević.

Helena Hiršenberger

Tokom kursa smo u praksi zajednički imali priliku da propitujemo stvarnost i sopstvene stavove, da razvijamo kritičko mišljenje i argumentaciju, aktivno se slušamo i vežbamo veštine tolerancije i komunikacije. Uživale smo u ovom potpuno interaktivnom nastavnom procesu, razgovorima sa studentima i svim dodatnim aktivnostima koje smo zajedno realizovale. Izabrane projektne teme su fakultetske i u partnerstvu sa upravom FEFA imaju veliki kapacitet da doprinesu još kvalitetnijem studentskom iskustvu.

Aleksandra Lazevski

Studentima stalno tokom celog školovanja na FEFA pričamo kako su vladavina prava i nezavisne institucije neophodan fundament za rast i razvoj privrede jedne zemlje, konačno smo uspeli da na ovom kursu povežemo demokratiju sa ekonomijom i ostvarimo onaj ’’a-ha’’ momenat. Na kraju bismo se zahvalile Srđanu Verbiću i Milošu Eriću što su doneli ovaj kurs na FEFA i što smo baš mi bile u prilici da ga realizujemo!

Demokratija – od teorije do prakse: Utisci naših studenata
Demokratija – od teorije do prakse: Utisci naših studenata
Demokratija – od teorije do prakse: Utisci naših studenata
Demokratija – od teorije do prakse: Utisci naših studenata
Demokratija – od teorije do prakse: Utisci naših studenata
Demokratija – od teorije do prakse: Utisci naših studenata
Demokratija – od teorije do prakse: Utisci naših studenata
Nazad

Slične vesti

Karijerni dan na FEFA: Job Fair & Speed dating okupili niz kompanija i eksperata iz različitih industrija

Karijerni dan na FEFA: Job Fair & Speed dating okupili niz kompanija i eksperata iz različitih industrija

Ključne teme nedavno održanog karijernog događaja bile su poslovi budućnosti, traženi ...
Studenti FEFA izborili plasman u regionalno finale takmičenja L’Oreal Brandstorm

Studenti FEFA izborili plasman u regionalno finale takmičenja L’Oreal Brandstorm

Studenti prve godine FEFA fakulteta, Drina Srdić, Aleksa Simović i Marija Zorić, pod ...
Odluka o visini školarine za akademsku 2024/25. godinu

Odluka o visini školarine za akademsku 2024/25. godinu

Odluku o visini školarine školarine za akademsku 2024/25. godinu koju je doneo Savet FEFA ...