Emmanuel Koenig: Brzina promena zavisi od liderstva

Emmanuel Koenig: Brzina promena zavisi od liderstva

Emmanuel Koenig, Managing Partner kompanije PwC, bio je naš sagovornik na FEFA Web razgovorima kada smo ponovo imali priliku da se osvrnemo na aktuelne teme i promene zahvaljujući razmeni mišljenja i iskustava sa vodećim domaćim i međunarodnim ekonomistima i privrednicima. 

Dešavanja i predviđanja u oblasti konsaltinga bila je glavna tema. Masivne promene odvijaju se uveliko, ne samo zbog Covid krize, već i zbog sveopšte asimetričnosti, polarizacije, digitalizacije i migracija, što iziskuje sve tešnju saradnju konsultanata sa državnim sektorom. Razlog ovakvih saradnji, osim praćenja implementacije strategija, jeste identifikovanje rizika. „Broj jedan je proces digitalizacije biznis modela, i to od trenutka kada je tehnologija uzela maha. Međutim, primećujemo kako se, nezavisno od pandemije, važnost menadžmenta rizika i uopšte pripremljenost za krizne situacije prepoznaje sve više“, rekao je Koenig.

Od kako je nastupila, pandemija je ne samo ubrzala proces digitalizacije, već ga je produbila – more podataka i funkcionisanje biznisa prebačeno je na online režim što je dodatno podstaklo beleženje podataka u digitalnom prostoru. Zbog toga je sajber kriminal još više procvetao, a čak i pre Covid krize, definisan je kao najveća pretnja.

U tom smislu, osim adekvatne strategije i pravilne implementacije, poverenje je ono što čini svaku saradnju i poslovanje uspešnim i održivim, posebno kada govorimo o konsaltingu. „Važno je razgovarati, dobri konsultanti nisu samo oni koji znaju put od postavljanja do implementiranja strategije, već oni koji umeju da saslušaju i odgovore“, osvrnuo se Koenig dodavši da je upravo poverenje ključan element u svim krizama.

Koliko je društvo na globalnom nivou osvestilo važnost procesa digitalne transformacije govore i  postupci različitih vlada, te smo svedoci digitalizacije bazičnih građanskih procesa čak i u državama gde o tome ranije nije bilo ni govora. Administracija i pojednostavljeni poslovni procesi jedni su od glavnih pokazatelja tehnološkog napretka država.

„Očigledno, ima industrija i oblasti koje brže prihvataju taj proces. Ipak, prirodan potencijal nije jedini indikator – ono što je svakako primaran, neretko zanemaren, jeste liderstvo. U kojoj količini, koliko žele da se promene, na koji način, koliko brzo, da li žele da stvaraju… Nema toliko razlike između industrija, već između lidera i timova koji ti lideri vode. Ista stvar odnosi se kako na privatan, tako i na državni sektor, pojedince, različite oblasti i industrije“, objasnio je Koenig.

Zbog toga, upravo će liderske veštine, timska orijentisanost, poverenje i krizni menadžment biti na testu vrtoglavih promena u kojima se uveliko nalazimo i koje nam tek slede. Osim sredstvo protiv novih kriza, naš govornik je poručio kako nikako ne treba dopustiti da zbog zanemarivanja, one postanu uzrok istih.

Nazad

Slične vesti

УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

Услови за избор сарадника ФЕФА прописани су Законом о високом образовању, Правилником о ...
УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

Услови за избор сарадника ФЕФА прописани су Законом о високом образовању, Правилником о ...
Radionica namenjena pedagozima i školskim psiholozima: Stres i motivacija - psihologija nastave u vanrednim okolnostima

Radionica namenjena pedagozima i školskim psiholozima: Stres i motivacija - psihologija nastave u vanrednim okolnostima

Sa velikim zadovoljstvom, pozivamo sve koleginice i kolege - pedagoge i školske ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet