Emmanuel Koenig: Brzina promena zavisi od liderstva

Emmanuel Koenig: Brzina promena zavisi od liderstva

Emmanuel Koenig, Managing Partner kompanije PwC, bio je naš sagovornik na FEFA Web razgovorima kada smo ponovo imali priliku da se osvrnemo na aktuelne teme i promene zahvaljujući razmeni mišljenja i iskustava sa vodećim domaćim i međunarodnim ekonomistima i privrednicima. 

Dešavanja i predviđanja u oblasti konsaltinga bila je glavna tema. Masivne promene odvijaju se uveliko, ne samo zbog Covid krize, već i zbog sveopšte asimetričnosti, polarizacije, digitalizacije i migracija, što iziskuje sve tešnju saradnju konsultanata sa državnim sektorom. Razlog ovakvih saradnji, osim praćenja implementacije strategija, jeste identifikovanje rizika. „Broj jedan je proces digitalizacije biznis modela, i to od trenutka kada je tehnologija uzela maha. Međutim, primećujemo kako se, nezavisno od pandemije, važnost menadžmenta rizika i uopšte pripremljenost za krizne situacije prepoznaje sve više“, rekao je Koenig.

Od kako je nastupila, pandemija je ne samo ubrzala proces digitalizacije, već ga je produbila – more podataka i funkcionisanje biznisa prebačeno je na online režim što je dodatno podstaklo beleženje podataka u digitalnom prostoru. Zbog toga je sajber kriminal još više procvetao, a čak i pre Covid krize, definisan je kao najveća pretnja.

U tom smislu, osim adekvatne strategije i pravilne implementacije, poverenje je ono što čini svaku saradnju i poslovanje uspešnim i održivim, posebno kada govorimo o konsaltingu. „Važno je razgovarati, dobri konsultanti nisu samo oni koji znaju put od postavljanja do implementiranja strategije, već oni koji umeju da saslušaju i odgovore“, osvrnuo se Koenig dodavši da je upravo poverenje ključan element u svim krizama.

Koliko je društvo na globalnom nivou osvestilo važnost procesa digitalne transformacije govore i  postupci različitih vlada, te smo svedoci digitalizacije bazičnih građanskih procesa čak i u državama gde o tome ranije nije bilo ni govora. Administracija i pojednostavljeni poslovni procesi jedni su od glavnih pokazatelja tehnološkog napretka država.

„Očigledno, ima industrija i oblasti koje brže prihvataju taj proces. Ipak, prirodan potencijal nije jedini indikator – ono što je svakako primaran, neretko zanemaren, jeste liderstvo. U kojoj količini, koliko žele da se promene, na koji način, koliko brzo, da li žele da stvaraju… Nema toliko razlike između industrija, već između lidera i timova koji ti lideri vode. Ista stvar odnosi se kako na privatan, tako i na državni sektor, pojedince, različite oblasti i industrije“, objasnio je Koenig.

Zbog toga, upravo će liderske veštine, timska orijentisanost, poverenje i krizni menadžment biti na testu vrtoglavih promena u kojima se uveliko nalazimo i koje nam tek slede. Osim sredstvo protiv novih kriza, naš govornik je poručio kako nikako ne treba dopustiti da zbog zanemarivanja, one postanu uzrok istih.

Nazad

Slične vesti

Odluka o visini školarine za akademsku 2024/25. godinu

Odluka o visini školarine za akademsku 2024/25. godinu

Odluku o visini školarine školarine za akademsku 2024/25. godinu koju je doneo Savet FEFA ...
Merila za utvrđivanje visine školarine na FEFA fakultetu

Merila za utvrđivanje visine školarine na FEFA fakultetu

Merila za utvrđivanje visine školarine na Metropolitan univerzitetu - FEFA fakultetu ...
FEFA fakultet lansi­ra podcast

FEFA fakultet lansi­ra podcast "Odraz"

Od danas ćemo na Jutjub kanalu FEFA fakulteta moći da ispratimo kvalitetan sadržaj u ...