FEFA istraživački tim: potreban je univerzitetski model koji će pospešiti kreativnost, preduzetničke ideje i njihovo sprovođenje

FEFA istraživački tim: potreban je univerzitetski model koji će pospešiti kreativnost, preduzetničke ideje i njihovo sprovođenje

Studentski istraživački tim FEFA fakulteta, sproveo je istraživanje na temu studentskog preduzetništva u Srbiji sa ciljem otkrivanja velikih potencijala mladih ljudi koji zbog nedovoljno dobrih uslova, najpre u polju obrazovanja, ostaju neiskorišćeni. U prilog tome govori i činjenica da čak 70% studenata u Srbiji ni na koji način nije imalo prilike da se upozna sa tematikom preduzetništva i inovacija, dok 63% njih želi da jednog dana pokrene svoje preduzeće.

Kompletnu publikaciju u kojoj su prikazani rezultati, možete pronaći u nastavku. 

Zahvaljujući doc. dr Aleksandru Vučkoviću i studentkinjama Danici Gaković, Larisi Mijatović i Jovani Vlajković, ovo izuzetno važno istraživanje, obuhvatilo je 529 studenata državnih i privatnih univerziteta širom Srbije. Dobijeni rezultati doprineli su ideji stvaranja posebnog modela univerzitetskog obrazovanja koji bi uz podsticanje kreativnosti i podršku sprovođenju inovativnih ideja, trebalo da unapredi studentsko preduzetništvo, tj. kreira plodno tlo iz kog će nastajati nove generacije uspešnih preduzetnika.

Studenti uključeni u uzorak, davali su odgovore na pitanja koja su se ticala ličnih osobina, uslova studiranja, karakteristika svog okruženja, kao i stavova po pitanju pokretanja i razvoja sopstvenog preduzeća. U ovoj publikaciji, nalaze se i primeri svetski uspešnih studentskih preduzeća, kao i primeri obrazovnih programa na svetskim univerzitetima kojima se podstiče preduzetništvo.

Neke od mera kojima se može unaprediti studentsko preduzetništvo jesu osnivanje organizacije ili imenovanje pojedinca od strane rukovodstva fakulteta koji bi bio zadužen za koordinaciju aktivnosti studentskog preduzetništva na fakultetu; uvođenje određenog oblika preduzetničkog obrazovanja na fakultetima; češće zadavanje praktičnih zadataka kojima se podstiče inovativnost, kao i uvođenje ili proširenje aktivnosti neformalnog obrazovanja i dodatnih poslovno-edukativnih aktivnosti na fakultetima“, objasnio je doc. dr Vučković na osnovu dobijenih rezultata dodajući kako bi na ovaj način fakulteti uspeli da ojačaju svoju ulogu u inovacionom i preduzetničkom ekosistemu u zemlji, ali i da unaprede kompetencije svojih studenata. 

Baš iz ovih razloga, FEFA istraživački tim, osnovan je 2019. godine na inicijativu doc. dr Vučkovića, i od tada studenti zainteresovani za unapređenje istraživačkih veština i širenje znanja o menadžmentu, ekonomiji, preduzetništvu i digitalnoj transformaciji imaju priliku da na realnim projektima primenjuju svoja znanja i dodatno ih usavršavaju. 

Nazad

Slične vesti

Odluka o visini školarine za akademsku 2024/25. godinu

Odluka o visini školarine za akademsku 2024/25. godinu

Odluku o visini školarine školarine za akademsku 2024/25. godinu koju je doneo Savet FEFA ...
Merila za utvrđivanje visine školarine na FEFA fakultetu

Merila za utvrđivanje visine školarine na FEFA fakultetu

Merila za utvrđivanje visine školarine na Metropolitan univerzitetu - FEFA fakultetu ...
FEFA fakultet lansi­ra podcast

FEFA fakultet lansi­ra podcast "Odraz"

Od danas ćemo na Jutjub kanalu FEFA fakulteta moći da ispratimo kvalitetan sadržaj u ...