FEFA istraživački tim: potreban je univerzitetski model koji će pospešiti kreativnost, preduzetničke ideje i njihovo sprovođenje

FEFA istraživački tim: potreban je univerzitetski model koji će pospešiti kreativnost, preduzetničke ideje i njihovo sprovođenje

Studentski istraživački tim FEFA fakulteta, sproveo je istraživanje na temu studentskog preduzetništva u Srbiji sa ciljem otkrivanja velikih potencijala mladih ljudi koji zbog nedovoljno dobrih uslova, najpre u polju obrazovanja, ostaju neiskorišćeni. U prilog tome govori i činjenica da čak 70% studenata u Srbiji ni na koji način nije imalo prilike da se upozna sa tematikom preduzetništva i inovacija, dok 63% njih želi da jednog dana pokrene svoje preduzeće.

Kompletnu publikaciju u kojoj su prikazani rezultati, možete pronaći u nastavku. 

Zahvaljujući doc. dr Aleksandru Vučkoviću i studentkinjama Danici Gaković, Larisi Mijatović i Jovani Vlajković, ovo izuzetno važno istraživanje, obuhvatilo je 529 studenata državnih i privatnih univerziteta širom Srbije. Dobijeni rezultati doprineli su ideji stvaranja posebnog modela univerzitetskog obrazovanja koji bi uz podsticanje kreativnosti i podršku sprovođenju inovativnih ideja, trebalo da unapredi studentsko preduzetništvo, tj. kreira plodno tlo iz kog će nastajati nove generacije uspešnih preduzetnika.

Studenti uključeni u uzorak, davali su odgovore na pitanja koja su se ticala ličnih osobina, uslova studiranja, karakteristika svog okruženja, kao i stavova po pitanju pokretanja i razvoja sopstvenog preduzeća. U ovoj publikaciji, nalaze se i primeri svetski uspešnih studentskih preduzeća, kao i primeri obrazovnih programa na svetskim univerzitetima kojima se podstiče preduzetništvo.

Neke od mera kojima se može unaprediti studentsko preduzetništvo jesu osnivanje organizacije ili imenovanje pojedinca od strane rukovodstva fakulteta koji bi bio zadužen za koordinaciju aktivnosti studentskog preduzetništva na fakultetu; uvođenje određenog oblika preduzetničkog obrazovanja na fakultetima; češće zadavanje praktičnih zadataka kojima se podstiče inovativnost, kao i uvođenje ili proširenje aktivnosti neformalnog obrazovanja i dodatnih poslovno-edukativnih aktivnosti na fakultetima“, objasnio je doc. dr Vučković na osnovu dobijenih rezultata dodajući kako bi na ovaj način fakulteti uspeli da ojačaju svoju ulogu u inovacionom i preduzetničkom ekosistemu u zemlji, ali i da unaprede kompetencije svojih studenata. 

Baš iz ovih razloga, FEFA istraživački tim, osnovan je 2019. godine na inicijativu doc. dr Vučkovića, i od tada studenti zainteresovani za unapređenje istraživačkih veština i širenje znanja o menadžmentu, ekonomiji, preduzetništvu i digitalnoj transformaciji imaju priliku da na realnim projektima primenjuju svoja znanja i dodatno ih usavršavaju. 

Nazad

Slične vesti

Specijalističke studije o Pravednoj tranziciji na Zapadnom Balkanu

Specijalističke studije o Pravednoj tranziciji na Zapadnom Balkanu

U organizaciji Mreže za demokratski dijalog i FEFA fakulteta, održane su specijalističke ...
Kompas 4.0: Utisci polaznika o radu na razvoju digitalnih proizvoda i inovativnih kompanija

Kompas 4.0: Utisci polaznika o radu na razvoju digitalnih proizvoda i inovativnih kompanija

Inicijativa „Digitalna Srbija" i FEFA fakultet okupili su mlade koji se nalaze na početku ...
УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

УНИВЕРЗИТЕТ МЕТРОПОЛИТАН – ФЕФА Објављује конкурс за стицање звања и заснивање радног односа

Услови за избор наставника ФЕФА прописани су Законом о високом образовању и Правилником о ...

Naš web sajt koristi kolačiće radi boljih performansi i korisničkog iskustva. Da li se slažete da koristimo kolačiće?

Saznaj više

Kolačići na našem web sajtu

Šta je Kolačić?

Kolačić je mali deo podataka koji se šalju sa web sajta i čuvaju se u korisničkom web pretraživanju dok korisnik pregleda web sajt. Kada korisnik pregleda isti web sajt u budućnosti, web sajt može sačuvati podatke u kolačićima kako bi obavestio web sajt o prethodnoj aktivnosti korisnika.

Kako koristimo kolačiće?

Poseta ovoj stranici može da generiše sledeće vrste kolačića.

1. Strogo potrebni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za omogućavanje kretanja po web sajtu i korišćenje njegovih funkcija, kao što su pristup bezbednim delovima web sajta. Bez ovih kolačića,  usluge poput korpe za kupovinu ili e-naplate, ne mogu se pružiti.

2. Kolačići performansi

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posetioci koriste web sajt, na primer na koje stranice posetioci najčešće idu i šalju informaciju ukoliko dođe do neke greške. Ovi kolačići ne prikupljaju informacije koje identifikuju posetioca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju stoga su anonimne. Koristi se samo za poboljšanje rada web sajta.

3. Kolačići funkcionalnosti

Ovi kolačići omogućavaju web sajtu da pamti vaše odluke (kao što su korisničko ime, jezik ili region u kome se nalazite) i pružaju poboljšane, lične karakteristike. Na primer, web sajt može da vam pruži lokalne vremenske izveštaje ili vesti o saobraćaju čuvanjem u kolačiću region u kome se trenutno nalazite. Ovi kolačići se takođe mogu koristiti za pamćenje promena koje ste izvršili u veličini teksta, fontovima i drugim delovima web sajta koje možete prilagoditi. Oni se takođe mogu koristiti za pružanje usluga koje ste tražili, kao što su gledanje videa ili komentar na blogu. Informacije koje ovi kolačići prikupljaju mogu se anonimiti i ne mogu pratiti vašu aktivnost pregledavanja na drugim web sajtovima.

4. Kolačići za ciljanje i oglašavanje

Ovi kolačići se koriste za isporučivanje reklama relevantnijih za vas i vaša interesovanja. Koriste se i za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za merenje efikasnosti reklamne kampanje. Obično ih postavljaju reklamne mreže uz dozvolu operatera web sajta. Oni pamte da ste posetili web sajt i ove informacije dele sa drugim organizacijama, poput oglašivača. Često će ciljanje ili reklamni kolačići biti povezani sa funkcijama web sajta koje pruža druga organizacija.

Upravljanje kolačićima

Kolačićima se može upravljati putem postavki web pretraživača. Molimo vas da potražite pomoć pretraživača kako upravljati kolačićima.

Na ovom sajtu uvek možete uključiti / isključiti kolačiće na meniju „Upravljanje kolačićima“.

Upravljanje web sajtom

Ovim web sajtom upravlja: FEFA fakultet